Tratnik in Batageljeva državna prvaka v kronometru

Jan Tratnik in Polona Batagelj sta si na državnem prvenstvu v vožnji na čas priborila naslov prvakov.

Objavljeno
12. junij 2015 23.58
franja
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Kolesarji so danes v Ljubljani nastopili na slovenskem državnem prvenstvu v vožnji na čas, ki je potekalo v okviru 34. maratona Franja. Naslov slovenskih prvakov sta osvojila Jan Tratnik in Polona Batagelj.

Jan Tratnik je 44-kilometrsko preizkušnjo končal v času 52 minut in 14 sekund. Drugi čas v absolutni konkurenci je postavil Jon Božič (+1:05), ki prvo leto nastopa med mlajšimi člani in je tako tudi osvojil majico državnega prvak v omenjeni kategoriji, tretji je bil Klemen Štimulak iz Adrie Mobila (+1:09), četrti pa lanski prvak Gregor Gazvoda iz Kinana (+1:20).

»Vsi so mi pravili, da je močan veter. Spremljal me je Martin Hvastija, dal mi je napotke, da prvih 500 metrov stopnjujem, potem pa kolikor gre. Prvi krog sem se res počutil odlično, bil sem optimističen. Nato sem imel nazaj malo krize, 'zakislilo' mi je mišice. Pred obratom sem malo spustil, da sem se nadihal. Nazaj sem spet dobil energijo za zadnjih 10 km. Stisnil sem, bilo je zelo težko, se pa obrestuje na koncu. Sem zelo zadovoljen, odpeljal sem maksimalno, imel sem dober dan, šlo je po pričakovanjih,« je povedal Tratnik.

Tratnik je eden od dveh kolesarjev na kronometru za državno prvenstvo, ki bo pedala vrtel na evropskih igrah v Bakuju. Drugi je Gazvoda, preostala člana slovenske ekipe pa sta Luka Mezgec in Matej Mugerli. Na ženski tekmi bosta slovenske barve branili Polona Batagelj in Urška Pintar.

Antonišina najboljša pri ženskah

V ženski konkurenci je bila na 22-kilometrski progi najhitrejša Rusinja Tatjana Antošina (spodaj na sliki, na sredini) iz ekipe Servetto Footon (27:29). Naslov državne prvakinje je osvojila Batageljeva iz ekipe BTC City Ljubljana, ki je bila na 20. mestu (+2:24). Poleg Polone Batagelj sta se na oder za zmagovalke uvrstili še moštveni sotekmovalki Alenka Novak (+2:33, 23. mesto) in Urša Pintar (+2:58, 24.).

Državno prvenstvo v vožnji na čas je bilo uvod v 34. Maraton Franja. V soboto je na sporedu Hofer družinsko-šolski maraton v dolžini 25 km in Vzajemna preizkušnja za najmlajše, dolga 1500 m, vrhunec pa bo v nedeljo s preizkušnjama v dolžini 156 in 95 kilometrov. Letošnji start je izjemoma ob 8. uri za daljšo oziroma 8.30 za krajšo traso, razlog pa je kvalifikacijska nogometna tekma za evropsko prvenstvo 2016 med Slovenijo in Anglijo v Stožicah.

Konec meseca, natančneje 28. junija, bo v Mirni Peči še državno prvenstvo v cestni dirki.