Trojica mogočnih kroji Vuelto

Kolesarstvo: Alberto Contador na dirki Po Španiji brani rdečo majico.

Objavljeno
08. september 2014 13.19
V. D., šport
V. D., šport
Gijon – Čeprav je bilo veliko napovedi, da bosta letošnjo Vuelto krojila Nairo Quintana in Chris Froome, jo popolnoma obvladuje španska trojica mogočnih – Alberto Contador, Alejandro Valverde in Joaquim Rodriguez. Quintana je zaradi dveh težkih padcev odstopil, Froome pa ni v formi.

Kolikor je bil nevaren na kratkem vzponu na La Camperono (najhitrejši je bil med vsemi favoriti), je bil nenevaren na enem od najbolj obiskanih gorskih ciljev na Vuelti – na jezerih Cavadogne. Contador je na 12,6 km dolgem vzponu silovito napadal, vendar se Purita Rodrigueza in Valverdeja ni otresel. Na koncu sta ga celo prehitela, Valverde pa je zaostanek zmanjšal za devet sekund – na 31.

»Položaj je bil precej čuden, saj smo bili vsi favoriti osredotočeni nase. Purito je napadel v zadnjem delu ciljnega vzpona. Alberto je nenehno pospeševal, a ni pridobil prednosti. Jaz nisem zaupal ne enemu ne drugemu. Po sobotnem slabem zaključku sem se osredotočil na zadnji del etape in pribitek sekund za uvrstitev med prve tri. Froome ni bil videti močan, a je ves čas kolesaril v svojem visokem izenačenem ritmu, tako da je ostal v igri. Če bi sodelovali, bi zagotovo izgubil bitko za zmagovalni oder,« je komentiral Valverde.

Contador je v odzivu na etapo povedal, da je razočaran oziroma, da je bilo sodelovanje treh Špancev sramotno. »Povsem bi lahko osamili Frooma. Opazoval sem Valverdeja in Rodrigueza, ki sta odlična v šprintih, Froome pa je vendarle najmočnejši kolesar, s katerim sem tekmoval,« je bil jezen nosilec rdeče majice. Največ očitkov je letelo na Valverdeja. Purito Rodriguez pravi, da nikomur ne more očitati nesodelovanja, ker vsak gleda nase. »Alejandro najbolje pozna to igro. Katjuša je skupaj z Movistarom narekovala visok ritem. Contador ni sodeloval, ampak je le napadal iz zavetrja v zaključku. Po vsem, kar je pokazal, je zelo nevaren za skupno zmago. Alberto to ve, zato je bil tako živčen,« je Rodriguez komentiral taktično igro mačke in miši. Danes se bo nadaljevala s kraljevsko etapo. Skupna višinska razlika petih vzponov (štirje so 1. kategorije) 16. etape je 4500 m, ciljni vzpon pa je dolg 16 km.

Kocjan tretji v Kanadi

Jure Kocjan je v četrti etapi dirke po kanadski pokrajini Alberta osvojil tretje mesto. V šprintu glavnine sta bila boljša Nizozemec Theo Boss in Južnoafričan Daryl Impey. Za 30-letnega šprinterja ameriške ekipe SmartStop je bila to že petnajsta uvrstitev med najboljše tri na dirkah po Severni in Srednji Ameriki. Slavil pa je tudi že štiri zmage.