Tudi Dumoulinova ekipa ni od muh

100. Giro d'Italia: nizozemski kolesar odbil napade, Jan Polanc za las ostal v modri majici.

Objavljeno
18. maj 2017 02.33
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Bagno di Romagna – Enajsta etapa po Toskani in regiji Emilija Romanja je bila tretja v nizu zahtevnih etap, ki so v glavnini pustile precejšnje posledice. Tom Dumoulin je odbil napade Movistara, Jan Polanc pa kljub odličnemu dnevu Omarja Fraileja ostaja v modrem. 

Specialisti za dolge pobege so si pred Girom enajsto etapo debelo podčrtali, s štirimi kategoriziranimi vzponi in praktično brez metra ravnine je bila pisana na kožo ubežni skupini. Movistar se je odločil, da bo preizkusil odločnost in moč ekipe Sunweb, ki ni vajenja branjenja rožnate majice. Za nameček je v padcu ekipe Sky trdoto asfalta občutil tudi Wilco Kelderman, poškodbe pa so bile prehude, da bi z dirko lahko nadaljeval. Dumoulinu se je odsotnost njegove desne roke na cesti zelo poznala, Movistar pa je v beg poslal tudi Andreya Amadorja, ki je v skupnem seštevku zaostajal le štiri minute.

Po izjemno hitrem začetku etape so se razmere vendarle umirile, Sunweb je ob precejšnji pomoči Treka in francoske ekipe FDJ nadzoroval razliko, med ubežniki pa je bil najbolj drzen Fraile. Kot po tekočem traku je zbiral točke na gorskih ciljih, modra majica Jana Polanca je bila pod velikim vprašajem. Omar Fraile je pri 26 letih slavil težko prigarano prvo zmago na tritedenskih dirkah, ki je vsaj nekoliko omilila neposrečeno sezono njegove ekipe Dimension Data. Rui Costa je kapetansko žezlo ekipe UAE Emirates očitno že predal Polancu in šel v beg, a je v šprintu sicer zelo hitri Portugalec tokrat ostal praznih rok.

V glavnini je Vincenzo Nibali preizkusil noge konkurentov, a se ne Tom Dumoulin ne Nairo Quintana nista pustila zmesti, žrtve napada pa so bili Geraint Thomas, Steven Kruijswijk in tudi Polanc, ki so k svojemu zaostanku pripisali še malo manj kot minuto. »Amador in kolesarja Astane Kangert in Cataldo nas nista prestrašila, povsem zaupam svoji ekipi, ob tem pa smo računali še na pomoč konkurentov in jo na koncu tudi dobili. Danes je bil dober dan za nas, odlično smo opravili delo in rožnata majici ni bila nikoli resno ogrožena,« je bil zadovoljen Dumoulin po prvem dnevu v majici vodilnega, a prava bitka se šele začenja. Ostalo mu je le sedem pomočnikov, ki se niti približno ne morejo meriti s hribolazci Movistara in ekipo FDJ, a Dumoulin kot vodstvo ekipe računata na srčnost in malo sreče. Polanc se oklepa modre majice, a sta s Frailejem na vrhu že izenačena. Bask je odličen na vzponih in hkrati kolesar, ki ima nos za pobege, zato bo o njih kmalu moral razmisliti tudi Polanc, če namerava prestižno majico na svojih ramenih pripeljati do odločilnega tretjega tedna italijanskega kolesarskega praznika.