Ulissi znova suspendiran

Italijanski kolesar Diego Ulissi (Lampre) je bil zaradi prekomerne doze zdravila za astmo znova suspendiran.

Objavljeno
17. september 2014 12.33
Italy Giro d' Italia
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Rim -Italijanski kolesar Diego Ulissi, ki pri moštvu Lampre Merida vozi skupaj z Janom Polancem, je bil pozitiven na dopinškem testu, po tem, ko si je pomagal z zdravilom za astmo. Ulissija so ujeli 21. maja letos, nakar so ga pri njegovem moštvu začasno suspendirali, Švicarska kolesarska zveza pa je proti njemu sedaj sprožila disciplinski postopek.

Ulissi je letos zmagal v peti in osmi etapi Gira, dirko pa zaradi bolezni zaključil po 17. etapi. Vmes so ga po 11. etapi testirali tudi na dopinškem preizkusu, ki je pri Italijanu kasneje pokazal preveliko vrednost salbutamola, katerega se uporablja za zdravljenje astme, obenem pa je uvrščen na seznam prepovedanih poživil. Zmagovalec slovenske pentlje leta 2011 je sicer imel dovoljenje za uporabo tega splošnega zdravila za astmo, a je preiskava pokazala, da je bila vsebnost salbutamola v urinu dvakrat večja od dovoljene.

Ulissija so zato začasno suspendirali, ker pa v moštvu niso dobili nadaljnjih navodil od Švicarske kolesarske zveze, ki je 25-letniku izdala tekmovalno licenco, kako ukrepati, so pri Lampreju začasni suspenz preklicali in kolesarju dovolili udeležbo na italijanski dirki za pokal Bernocchi.

To je očitno predramilo švicarsko zvezo, ki je proti Ulissiju sprožila disciplinski postopek, kar je njegovo moštvo prisililo v ponoven suspenz. »Mednarodna kolesarska zveza UCI nas je obvestila, da se mora kolesar zglasiti pri disciplinski komisiji švicarske zveze,« so sporočili iz italijanskega moštva, delodajalcu Ulissija, ki mu ob morebitnem spoznanju za krivega grozi dveletna prepoved vseh tekmovanj.