Upi Skya treščili v policijski motor

Giro: Quintana z zmago do rožnate majice, Thomasu in Landi padec uničil dirko. Polanc oddal kandidaturo za deseterico.

Objavljeno
15. maj 2017 08.23
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Blockhaus – Nairo Quintana je pred drugim prostim dnem na Giru suvereno opravil z vzponom na Blockhaus in konkurenco. Pinot, Dumoulin in tudi Nibali ostajajo v igri, sanje Gerainta Thomasa in Mikela Lande pa so po zaslugi nespametnega voznika policijskega motorja splavale po vodi.

Prvi konec tedna v gorah na Giru je dodobra premešal karte, dirka pa ostaja povsem odprta, kar so si tako organizatorji kot navijači najbolj želeli. Sobotna etapa je bila razburljiva, nekaj časa je kazalo, da bo majica pristala na ramenih Valeria Contija, nato pa je padec v zaključku odnesel prvo italijansko zmago na letošnji rožnati pentlji. A v primerjavi z nedeljo in zloglasnim Blockhausom je bila sobota le uvertura.

Nekaj časa je s pobegom poskušal Jan Tratnik, ki je dres slovenskega državnega prvaka spet pokazal televizijskim kameram, a se je kasneje umaknil in oder prepustil čistokrvnim hribolazcem.

Policist na motorju pa je poskrbel za katastrofo, o kateri se bo še dolgo govorilo. Nespametno se je ustavil ob robu ceste, eden od kolesarjev Sunweba se mu ni mogel izogniti in med padcem je zrušil cel vlak ekipe Sky. Ob prizoru Gerainta Thomasa, ki je v bolečinah ležal na tleh, je privržencem britanske superekipe zastal dih, Salvatore Puccio pa je v sočni italijanščini zmerjal motorista.

»Šlo je na polno, potem pa sem se kar naenkrat znašel na tleh. Rama je poškodovana, moja dirka je izgubljena. Preveč jezen sem, da bi povedal še kaj, moram se umiriti in videti, kaj lahko izvlečem z Gira,« je v cilju povedal vidno razočarani Thomas, ki je po padcu izgubil več kot pet minut in izpadel iz igre za končno zmago.

Movistar se na padec Skya, na tleh se je znašel tudi Adam Yates, ni preveč oziral. Pospešili so tempo, Winner Anacona je zdesetkal skupino, Nairo Quintana pa s simultanko hribolazenja na kolesu dobil prvo bitko, ki mu je prinesla tudi tako želeno rožnato majico. Vincenzo Nibali se je dolgo boril, a na koncu vendarle ni bil kos malemu Kolumbijcu, kljub minuti zaostanka pa še ni odpisan iz boja za slavje v Milanu. Thibaut Pinot je potrdil dobro formo, najbolj pa je navdušil Tom Dumoulin, ki je proti Quintani izgubil le pol minute.

»Nisem vesel, ker smo izgubili Wilca Keldermana, ni si zaslužil, da bi ga bedak na motorju vrgel iz igre. Moja vožnja je bila res dobra, pred dirko sem izgubil nekaj kilogramov in očitno sem tudi na vzponih lahko zraven do konca,« je Dumoulin razlagal na vrhu Blockhausa. Quintana si tako dobre vožnje 26-letnika zagotovo ni želel, Dumoulin je izjemen kronometrist, ne nazadnje tudi nosilec srebrne olimpijske kolajne v vožnji na čas. Jutri bo imel 40 kilometrov priložnosti, da spet pokaže mišice.

Po novi dobri vožnji Jana Polanca so narasli tudi slovenski apetiti. V cilj se je pripeljal ob boku Boba Jungelsa v rožnati majici, manj kot tri minute in pol za Kolumbijcem, ki pa tako ali tako na vzponih skorajda ne pozna poraza. Zadržal je tudi modro majico najboljšega hribolazca, pred Quintano ima še devet točk naskoka. Polanc je skupno že petnajsti in če bo nadaljeval v takšnem tempu, je dosegljiva tudi končna uvrstitev v deseterico. Ob tem gredo kolesarju ekipe UAE Emirates na roke tudi težave Ruija Coste, ki je včeraj precej zaostal, zato se bo italijansko vodstvo arabske ekipe v prihodnjih etapah osredotočilo na pomoč Polancu. Že jutri bo ura na kronometru tudi Polancu pokazala resnico.