V Italiji niti rožnata majica ni več sveta

100. Giro: Konkurenca neusmiljena ob Dumoulinovih prebavnih težavah. Nibali končno prikolesaril prvo zmago za Italijo.

Objavljeno
23. maj 2017 23.50
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Bormio – O letošnji kraljevski etapi Gira se bo še dolgo govorilo. Ne le zaradi znamenitih Mortirola in Stelvia ter zmage Vincenza Nibalija, v ospredju bo predvsem zaradi neizprosnega načina, s katerim je konkurenca izkoristila zdravstvene težave nekoč svete majice vodilnega.

Tako Italija kot privrženci Gira po vsem svetu so zadrževali dih pred kraljevsko etapo in dobili še veliko več, kot so lahko pričakovali. Movistar je v zgodnji pobeg poslal kar tri kolesarje in tako pritisnil na šibko ekipo Toma Dumoulina. Sunweb je prednost ohranjal pod nadzorom, a so njihovi kolesarji že na Mortirolu popadali kot muhe. Na vrhu slovitega vzpona smo videli eno redkih športnih potez letošnje dirke, ko so kolesarji Luisu Leonu Sanchezu prepustili nagrado Cima Scarponi v spomin na pokojnega ekipnega kolega.

Potem je šlo na nož. Stelvio je povsem razredčil glavnino, a je Dumoulin v nasprotju z napovedmi ostal suveren, niti redek zrak več kot 2700 metrov nad morjem vodilnega na dirki ni zmotil. Zadnji obračun so prestavili na švicarsko stran Stelvia, pred vzponom do prelaza Umbria pa se je zgodilo. Tom Dumoulin je odvil na rob ceste, vrgel kolo v travo, se panično slekel in opravil, kar je bilo treba. »Na vrhu Stelvia sem začutil, da z želodcem nekaj ni v redu, pod Umbrio pa enostavno ni šlo več. Bil sem razočaran, ko sem ostal sam, a sem se odločil, da se bom najprej boril do zadnjih moči, po etapi pa bom razmislil, kaj se je sploh zgodilo. Danes bi bil zagotovo z najboljšimi, počutil sem se odlično,« je v cilju vidno razočaran nad tekmeci pojasnjeval Dumoulin.

Rus Ilnur Zakarin je takoj izkoristil njegove težave, za njim sta tempo navila še Nibali ter Quintana in iluzije o medsebojnem spoštovanju so se v trenutku razblinile. Dumoulin je lahko še toliko bolj jezen, ker je pred dnevi ob padcu Quintane ustavil glavnino in počakal, da je Kolumbijec lahko normalno ujel stik. Ko je vodilni na dirki spet zajahal kolo, sta bila Nibali in Quintana že skoraj dve minuti pred njim. Nato je Nizozemec pokazal eno najbolj srčnih voženj v sodobni zgodovini italijanske pentlje in le z močjo volje zadržal pol minute prednosti in maglio roso na svojih ramenih.

Na spustu je Vincenzo Nibali pokazal Kolumbijcu, kdo je kralj adrenalinskih voženj in se z linijo povsem na meji mogočega otresel Quintane, v ciljnem šprintu pa premagal še Mikela Lando za prvo italijansko zmago na letošnjem Giru, ki so jo tifosi krvavo potrebovali. Landi v tolažbo ostaja Cima Coppi, saj je prvi prečkal najvišjo točko letošnje dirke na vrhu Stelvia. »Vesel sem, da sem lahko dobil etapo v spomin na prijatelja Micheleja. Danes si moral biti za zmago kompleten kolesar, zato sem nanjo ponosen. Tudi v skupnem seštevku je položaj boljši, a je Tom še vedno v prednosti zaradi zaključnega kronometra v Milanu,« je po sedmi zmagi na dirki po Italiji sedmi sili razlagal Nibali. Dirka je po kraljevski etapi spet povsem odprta, najboljše tri kolesarje stote rožnate pentlje namreč loči le dobra minuta.

Jan Polanc je, ko ni ujel stika z ubežno skupino, zapravil možnosti za modro majico najboljšega hribolazca. Nato je dolgo držal stik z vodilno skupino in se na Umbrii nekaj časa vozil ob boku Dumoulina, na koncu pa je bil zalogaj kraljevske etape za Gorenjca vendarle prevelik. Nova priložnost bo že danes, ko bo cilj na vzponu Canazei.

16. etapa (Rovetto - Bormi, 222 km)
1. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) 6:24:22
2. Mikel Landa (Špa/Sky)
3. Nairo Quintana (Kol/Movistar) + 0:12
4. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R) 0:24
5. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) 0:32
6. Davide Formolo (Ita/Cannondale-Drapac) 1:26
7. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo ) 1:35
8. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors)
9. Adam Yates (Vbr/Orica-Scott)
10. Thibaut Pinot (Fra/FDJ)
14. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 5:10
119. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 47:22
128. Matej Mohorič (Slo/UAE Team Emirates)
129. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott)
143. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) 51:21
153. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac)

- skupno:
1. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) 70:14:48
2. Nairo Quintana (Kol/Movistar) + 0:31
3. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) 1:12
4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 2:38
5. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) 2:40
6. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale) 3:05
7. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) 3:49
8. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors) 4:35
9. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo) 6:20
10. Adam Yates (VBr/Orica-Scott) 7:00
13. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 12:13
107. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) 2:44:02
117. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 2:49:05
129. Matej Mohorič (Slo/UAE Team Emirates) 2:57:36
145. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 3:08:36
148. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 3:11:08