V Lurdu se začenja svetovni pokal v gorskem kolesarstvu

Tekmovalci v spustu začenjajo sezono na najvišji ravni. V Lurdu bodo nastopili tudi štirje Slovenci.

Objavljeno
26. april 2017 10.59
N. Gr.
N. Gr.
Ljubljana - V francoskem Lurdu se konec tedna začenja svetovni pokal za gorske kolesarje, a le za tekmovalce v spustu. Sezona v olimpijskem krosu, kjer tekmuje tudi Tanja Žakelj, se zares začenja šele 20. in 21. maja v češkem Novem mestu.

V dresu slovenske ekipe Unior Tools Teama bosta v Franciju tekmovala Žiga Pandur in Jure Žabjek, poleg pa še Francoz Rudy Cabirou in Valižan Taylor Vernon, vsi štirje bodo na štartu vseh tekem za svetovni pokal v sezoni. Tekmovalca Črnega Trna Monika Hrastnik in Miran Vauh bosta kakšnega najbrž izpustila.

Žabjek je bil lani najboljši Slovenec v skupnem seštevku, letos bo skušal dosežke iz leta 2016 nadgraditi.» Lani sem imel odlično sezono v svetovnem pokalu, konstantno sem se uvrščal okrog 30. mesta. Za to sezono si želim enake rezultate in da pridem med top 20 na kakšnih svetovnih pokalih,« so želje Žabjeka, evropskega prvaka iz leta 2015.

Pandur je velik del sezone preživel na bolniški, na tekmi svetovnega pokala v Fort Williamu si je ob padcu zlomil rebra in lopatico, zatem se mu je sesedlo pljučno krilo. Ob koncu sezone se je skušal vrniti, a neuspešno, zato jo je zaključil in se posvetil popolni rehabilitaciji. Dobro pripravljenost na začetku sezone sta pokazala tudi Vauh in Hrastnikova. Slednja bo znova skušala držati stik z najboljšimi evropskimi spustašicami, Vauh pa je že večkrat dokazal, da je lahko hitrejši od vseh Slovencev.

Po Lurdu bodo tekmovalci v spustu naslednjič nastopili v začetku junija v Fort Williamu, vmes sta namreč dve dirki v krosu, najprej v Novem Mestu, zatem še v Albstadtu. Do konca sezone bodo nato še dirke v avstrijskem Leogangu, andorskem Vallnordu, švicarskem Lenzerheideju, kanadskem Mont-Sainte-Annu in Val di Soleju. Boj za majico evropskega prvaka bo 27. in 28. maja v italijanski Sestoli, za mavrično majico svetovnega prvaka pa od 5. do 10. septembra v avstralskem Cairnsu.