V štirih letih od zmage na VN Kranja do etapne zmage na Giru

Uvod jubilejne stote izvedbe italijanske kolesarske pentlje je pripadel avstrijskemu novincu Lukasu Pöstlbergerju.

Objavljeno
05. maj 2017 20.37
CYCLING-ITA-GIRO
J. P.
J. P.

Olbia - Jubilejna stota izvedba slovitega italijanskega Gira, ene od treh velikih večtedenskih evropskih kolesarskih dirk, se je začela z zmagoslavjem popolnega novinca. S prvo etapo na 206 kilometrov dolgi progi od Alghera do Olbie je namreč najhitreje opravil Avstrijec v majici moštva Bora-Hansgrohe, 25-letni Lukas Pöstlberger, ki pred tem na »italijanski pentlji« še ni tekmoval, se ga pa morda spominjajo slovenski kolesarski privrženci kot zmagovalca Velike nagrade Kranja leta 2013.

Zanj je bila to jubilejna deseta zmaga v karieri in seveda z naskokom najpomembnejša doslej. V razgibani etapi si je dolgo vodilna skupina petih ubežnikov zagotovila že več kot štiriminutno zalogo pred glavnino, ki pa se je priključila približno tri kilometre in pol pred ciljem. Pöstlberger je osupnil tekmece s pobegom kilometer pred koncem, v silovitem finišu pa se je ubranil napadov izkušenejših Avstralca Caleba Ewana (Orica-Scott) in Nemca Andreja Greipla (Lotto Soudal), ki se je v minulih sezonah veselil že šestih etapnih zmag na Giru.

»Naš načrt je bil pripraviti kar najboljše izhodišče za Sama Bennetta, a sem se kar naenkrat znašel v ugodnem položaju, ko je med menoj in ostalimi kolesarji nastala manjša vrzel. Odločil sem se, da poskusim sam, dal sem vse od sebe in izšlo se mi je! Moštvu sem priboril prvo zmago na letošnjem Giru, sebi pa prvo pravo profesionalno in še rožnato majico. Verjetno bom potreboval več tednov, da bom sploh dojel, kaj se mi je danes posrečilo,« ni mogel skrivati vzhičenosti »Pösti«

Iz slovenske šesterice so v času zmagovalca ciljno črto prečkali Jan Polanc (UAE Emirates) na 35., Luka Pibernik (Bahrain Merida) na 45. mestu in Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) dve mesti nižje. Prvi Slovenec z zmago na Giru Luka Mezgec (Orica-Scott) je zamudil skoraj tri minute. Pibernik, debitant na Giru, je pomočnik moštvenemu kolegu Vincenzu Nibaliju, ki brani lansko zmago, danes je v cilj prikolesaril z enakim časom kot zmagovalec na 23. mestu. Jutri čaka udeležence druga etapa na 221 kilometrov dolgi progi med Olbio in Tortolijem.

IZIDI PRVE ETAPE

1. Lukas Pöstlberger (Avs, Bora-Hansgrohe)
2. Caleb Ewan (Avst, Orica-Scott)
3. Andre Greipel (Nem, Lotto Soudal)
4. Giacomo Nizzolo (Ita, Trek-Segafredo)
5. Sacha Modolo (Ita, UAE Emirates)
6. Kristian Sbaragli (Ita, Dimension Data)
7. Jasper Stuyven (Bel, Trek-Segafredo)
8. Ryan Gibbons (JA, Dimension Data)
9. Sam Bennett (Irs, Bora-Hansgrohe)
10. Phil Bauhaus (Nem, Sunweb)
35. Jan Polanc (Slo, UAE Emirates)
45. Luka Pibernik (Slo, Bahrain Merida)
47. Kristijan Koren (Slo, Cannondale-Drapac) - vsi v času zmagovalca
117. Matej Mohorič (Slo, UAE Emirates) + 0:18
181. Jan Tratnik (Slo, CCC Sprandi Polkowice) 1:09
186. Luka Mezgec (Slo, Orica-Scott) 2:49