Valverde pridno zbira Valonske puščice

Španski kolesarski as je na drugi ardenski klasiki že petič doslej in četrtič zapovrstjo opravil s konkurenco.

Objavljeno
20. april 2017 00.10
CYCLING-BEL-FLECHE-WALLONNE
J. P.
J. P.

Huy - Prekaljeni španski kolesar Alejandro Valverde, član Movistarja, ki bo v torek dopolnil že 37 pomladi, ostaja nesporni kralj druge ardenske klasike, slovite Valonske puščice, ki je letos doživela že 81. izvedbo. S konkurenco je namreč opravil že petič doslej oziroma četrtič zapovrstjo, prvič je bil za tekmece prehiter že leta 2006. Tokrat je skupino enajstih najresnejših izzivalcev v finišu malce več kot 200-kilometrske proge od Bincheja do Huya pustil za seboj za sekundo.

Zmagovalca je seveda odločil zaključni 1,3 kilometra dolg vzpon na Mur de Huy s povprečnim naklonom 9,6 odstotka. »Recept za zmago so bili moč, samozavest in odlična ekipa. Konkurenca je bila ostra, a sem letos v odlični formi; če sem lahko zmagoval v minulih letih, zakaj bi priložnost izpustil letos, ko imam noge še močnejše. Dirko odloča zadnji vzpon, tako je vedno bilo in tako bo bržkone tudi v prihodnjih izvedbah,« se je smejalo izkušenemu Špancu.

Za Valverdeja je bila to že deseta letošnja zmaga oziroma prva, do katere se ni dokopal na domačih tleh. Nastopila sta tudi dva slovenska kolesarja, ki pa ju ni bilo v ospredju. Matej Mohorič (UAE-Emirates) je na 127. mestu ciljno črto prečkal s skoraj šestminutno zamudo, Grega Bole (Bahrain Merida) je bil še dvajset mest nižje in še debele tri minute počasnejši. Ardenske klasike se bodo končale z nedeljsko preizkušnjo Liege-Bastogne-Liege.

IZIDI

1. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 5;15:37
2. Daniel Martin (Irs, QuickStep-Floors) + 0:01
3. Dylan Teuns (Bel, BMC)
4. Sergio Luis Henao (Kol, Sky)
5. Michael Albasini (Švi, Orica-Scott) - vsi isti čas
127. Matej Mohorič (Slo, UAE-Emirates) 5:54
147. Grega Bole (Slo, Bahrain Merida) 9:05