Valverde zmagovalec World Toura

Španec Alberto Contador ne bo nastopil na dirki Po Pekingu, zato je rojak Alejandro Valverde postal zmagovalec World Toura.

Objavljeno
06. oktober 2014 22.27
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Madrid - Španski kolesar Alejandro Valverde (Movistar) je pred zadnjo dirko sezone postal skupni zmagovalec v točkovanju World Toura.

Valverdeju bi skupno zmago lahko preprečil le rojak Alberto Contador (Tinkoff Saxo), ki pa si je na dirki Po Lombardiji poškodoval koleno in bo izpustil zadnjo dirko, ki bo med 10. in 14. oktobrom v Pekingu.

»Dirka po Pekingu ni med najpomembnejšimi v koledarju, toda zdaj me bolj skrbi koleno. Zato moram nehati in se prepričati, da je v dobrem stanju, saj lahko le tako dobro začnem prihodnjo sezono,« je sporočil Contador.

Astane ne bo v Pekingu

Na preizkušnji Po Pekingu ne bo niti kazahstanskega moštva Astana, za katerega tekmujeta Borut Božič in Janez Brajkovič.

Razlog za odpoved je dopinški prekršek njihovega kazahstanskega kolesarja Maksima Iglinskija, pri katerem so našli sledi eritropoetina. Iglinskij je s tem postal drugi član ekipe, ki je bil v zadnjem letu pozitiven na dopinškem testu - prvi je bil njegov mlajši brat Valentin Iglinskij - zato se mora Astana po pravilu Gibanja za čisto kolesarstvo (MPCC) umakniti iz dirke za World Tour.

Maksim Iglinskij je s tem naredil medvedjo uslugo tako moštvu kot tudi sotekmovalcu Brajkoviču. Ta je bil med kandidati za nastop na dirki, na kateri bi potreboval dober rezultat, saj se mu ob koncu leta izteče pogodba.