Vuelta: Contador še korak bliže trojčku, pretep v ozadju (VIDEO)

V 16. etapi kolesarske dirke po Španiji se je domači matador Alberto Contador z zmago utrdil v skupnem vodstvu.

Objavljeno
08. september 2014 20.57
CYCLING-ESP-TOUR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Oviedo - Španski kolesarski zvezdnik Alberto Contador je z vsako etapo bližje skupni zmagi na letošnji Vuelti, še zadnji od velikih treh večetapnih preizkušenj v sezoni. Enaintridesetletni član moštva Tinkoff-Saxo, ki je na domači dirki zmagal že dvakrat - leta 2008 in predlani -, je nov velik korak storil z zmago v 16. etapi na 161 kilometrov dolgi progi od San Martina del Rey Aurelia do La Farrapone. S tem je še povečal prednost v skupnem seštevku.

Contador se je dolgo vozil v zavetrju Britanca Chrisa Frooma (Sky), lanskega zmagovalca »francoske pentlje«, nato pa v zadnjem kilometru pritisnil na plin in napadel, veselil pa se je svoje prve etapne zmage na letošnji Vuelti in tretje španske. Prvo med njimi je že konec avgusta vpisal Alejandro Valverde, ki je v skupni razvrstitvi še najbližje slovitemu rojaku, a za njim zaostaja že veliko minuto in 36 sekund, medtem kot še tri sekunde več zamuja tokrat drugouvrščeni Froome, medtem ko je danes tretje mesto zasedel Italijan Alessandro de Marchi (Cannondale).

Vsaj toliko pozornosti kot Contador pa sta danes v ozadju požela tudi Italijan Gianluca Brambilla in Rus Ivan Rovni, ki sta si v ubežni skupini izmenjala kar nekaj boksarskih udarcev, si pri tem pomagala tudi s komolci, vendar pa še naprej vneto vrtela pedala. Petelinjenje se je sicer začelo na enem od vzponov 37 kilometrov pred ciljem, ko ju je ujela televizijska kamera, ki pa razgretežev ni zmotila, prav tako ne niti prisotnost sodnika v spremljevalnem avtomobilu. Po »pretepaškem plesu« je Brambilla, 26-letni član moštva Omega Pharma-Quick Step, nadaljeval, kot da se ni nič zgodilo, in z moštvenim kolegom Woutom Poelsom in de Marchijem prišel celo do začasnega vodstva. A kaj, ko ga je 12 kilometrov pozneje ujelo vozilo, iz katerega mu je komisar dirke naznanil diskvalifikacijo, kar je Italijan sprejel v solzah. Enaka usoda je doletela tudi 26-letnega Rusa pri Tinkoff-Saxoju Rovnega, ki je moral po pretepu zamenjati poškodovana sončna očala.

Jutri bo na »španski pentlji« za udeležence drugi in zadnji prost dan pred sklepnimi petimi etapami, v sredo se bo karavana po treh zaporednih gorskih izzivih spopadla z ravninsko, 174 kilometrov dolgo progo med Ortigueiro in A Coruño. Slovencev na letošnji Vuelti ni v konkurenci.

IZIDI 16. ETAPE VUELTE

1. Alberto Contador (Špa, Saxo-Tinkoff) 4;53:35
2. Christopher Froome (VB, Sky) + 0:15
3. Alessandro de Marchi (Ita, Cannondale) 0:50
4. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 0:55
5. Joaquin Rodriguez (Špa, Katjuša) 0:59
6. Fabio Aru (Ita, Astana) 1:06
7. Daniel Martin (Irs, Garmin Sharp) 1:12
8. Robert Gesink (Niz, Belkin) 1:22
9. Samuel Sanchez (Špa, BMC) 1:43
10. Ryder Hesjedal (Kan, Garmin Sharp) 1:48

SKUPNO

1. Alberto Contador 58;31:35
2. Alejandro Valverde 1:36
3. Christopher Froome 1:39
4. Joaquin Rodriguez 2:29
5. Fabio Aru 3:38
6. Daniel Martin 6:17
7. Robert Gesink 6:43
8. Samuel Sanchez 6:55
9. Warren Barguil (Fra, Giant-Shimano) 8:37
10. Damiano Caruso (Ita, Cannondale) 9:12