Vuelta tretjič domačemu matadorju Contadorju

Po letih 2008 in 2012 je Tinkoffov kolesarski as Alberto Contador spet opravil s tekmeci pred domačimi gledalci.

Objavljeno
15. september 2014 01.47
CYCLING-ESP-TOUR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Santiago de Compostela - Španski kolesarski navdušenci so lahko na letošnji 69. izvedbi Vuelte že dvaintridesetič doslej zaploskali skupni zmagi domačega matadorja, tretjič Alberta Contadorja (Tinkoff-Saxo), ki je tako ponovil uspeha iz let 2008 in 2012. Zadnjo, 21. etapo, skoraj desetkilometrski kronometer v romarskem središču Santiago de Compostela, je sicer dobil Italijan Adriano Malori (Movistar), Contador pa ni želel ničesar tvegati v deževnem vremenu in na spolzki progi, tako da je za njim zaostal za minuto in 40 sekund. Čeravno je izgubil 27 sekund zaloge pred prvim izzivalcem v skupnem seštevku, lanskim zmagovalcem Toura Chrisom Froomom (Sky), je imel že od prej toliko naskoka, da je prepričljivo še tretjič osvojil »špansko pentljo«. V končnem seštevku sta se mu na odru pridružila še Froome in rojak Alejandro Valverde (Movistar). Slovencev letos na Vuelti ni bilo.

Prekaljeni 31-letni Madridčan Contador, ki se je na dirki veselil dveh etapnih zmag, je tako dobri dve leti po prestani dopinški kazni spet dokazal odlično pripravljenost, pa čeravno sprva na Vuelti sploh ni želel nastopiti, saj je na letošnjem Touru grdo padel. Potem ko se je še pred dvema mesecema zdelo, da je že končal sezono, saj je na dirki po Franciji v deseti etapi odstopil z zlomljeno golenico, se je dvakratni zmagovalec »francoske pentlje« dvignil kot Feniks. Sredi avgusta je napovedal, da bo zaradi uspešnega okrevanja po operaciji desnega kolena nared za nastop na Vuelti, a ni nihče verjel, da bo posegel povsem po vrhu.

Rdečo majico je oblekel po deseti etapi in je odtlej ni več slekel. Ko je v soboto odbil vse napade najresnejših zasledovalcev, predvsem Frooma, je bilo jasno, da bo sklepna vožnja na čas le še formalnost. »Zelo sem srečen. Dobil sem obe kraljevski etapi, kar je res izjemen dosežek,« se je v cilju smejalo utrujenemu Špancu, ki je zato danes (pričakovano) odpovedal nastop na skorajšnjem svetovnem prvenstvu v domači Ponferradi.

IZIDI ZADNJE ETAPE VUELTE

1. Adriano Malori (Ita, Movistar) 11:12
2. Jesse Sergent (NZ, Trek Factory) + 0:08
3. Dennis Rohan (Avst, BMC) 0:09
4. Vasil Kirijenka (Blr, Sky) 0:17
5. Jimmy Engoulvant (Fra, Europcar) 0:18
6. Maciej Bodnar (Pol, Cannondale)
7. Sergej Černecki (Rus, Katjuša)
8. Aleksej Luzenko (Kaz, Astana)
9. Jasper Stuyven (Bel, Trek Factory)
10. Damien Gaudin (Fra, Europcar) - vsi isti čas

KONČNI VRSTNI RED

1. Alberto Contador (Špa, Tinkoff) 81;25:05
2. Christopher Froome (VB, Sky) + 1:10
3. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 1:50
4. Joaquim Rodriguez (Špa, Katjuša) 3:25
5. Fabio Aru (Ita, Astana) 4:48
6. Samuel Sanchez (Špa, BMC) 9:30
7. Daniel Martin (Irs, Garmin) 10:38
8. Warren Barguil (Fra, Giant) 11:50
9. Damiano Caruso (Ita, Cannondale) 12:50
10. Daniel Navarro (Špa, Cofidis) 13:02