Vuelta: Degenkolb najmočnejši v ciljnem šprintu

Nemec John Degenkolb je zmagal v dvanajsti etapi dirke Po Španiji.

Objavljeno
04. september 2014 19.34
CYCLYNG-ESP-TOUR
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Logrono − Nemec John Degenkolb (Giant-Shimano) je zmagovalec 12. etape dirke Po Španiji, na kateri so morali kolesarji prevozili osem krogov po Logronu.

Večino etape je v ospredju kolesaril Avstralec Matthias Krizek (Cannondale), ki je bil ujet 12,2 kilometra pred koncem. Udeleženci so v zadnjih desetih kilometrih kolesarili v veliki skupini, o zmagovalcu pa je odločal ciljni šprint.

V zadnjem kilometru je kot prvi pospešil Italijan Roberto Ferrari (Lampre Merida), nato pa je mimo švignil Degenkolb in v zaključku odbil napad Belgijca Toma Boonena (Omega Pharma - Quick-Step), tretji je bil Italijan v vrstah Astane Jacopo Guarnieri (zaključek si lahko ogledate v zgornjem videu).

V skupnem seštevku še naprej vodi Španec Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), ki ima 24 sekund prednosti pred rojakom Alejandrom Valverdejem (Movistar).

Kolesarje jutri čaka 188,7 kilometra dolga etapa med Beloradom in Obregonom.

Krizek narekoval ritem

Današnja etapa je bila v znamenju Avstralskega kolesarja Matthiasa Krizka (Cannondale), ki se je hitro pognal v ospredje in sam narekoval ritem. Avstralec je imel po 66 kilometrih prednost 7 minut in 25 sekund, 52 kilometrov pred koncem pa so njegovi zasledovalci zaostajali za 3 minute in 20 sekund.

Bolj kot se je etapa bližala koncu, bolj je bilo jasno, da bo Krizek ujet še pred ciljno črto. Avstralec je imel 13,8 kilometra pred koncem le še 33 sekund naskoka, zasledovalci pa so ga naposled ujeli 1,6 kilometra kasneje.

Kolesarji so v zadnjih kilometrih kolesarili skupaj. Kot prvi se je v ospredje pognal Italijan Roberto Ferrari, ki je bil prepočasen za Johna Degenkolba in Toma Boonena. Robustni Nemec je hitro pospešil v vodstvo in v zaključnih metrih ubranil svojo prednost, s čimer je dosegel tretjo etapno zmago na letošnji Vuelti, drugouvrščeni Boonen in tretjeuvrščeni Jacopo Guarnieri sta ciljno črto prečkala v času zmagovalca.

V zaključku etape se je zgodila tudi množična nesreča, v katero sta bila med drugimi vpletena tudi Avstralec Michael Matthews (Orica Greenedge) in Italijan Andrea Guardini (Astana).

 

Rezultati 12. etape (166,4 km)

1. John Degenkolb (Nem/Giant-Shimano) 4:11:18

2. Tom Boonen (Bel/Omega Pharma - Quick-Step) čas zmagovalca

3. Jacopo Guarnieri (Ita/Astana)

4. Peter Sagan (Slk/Cannondale)

5. Maximiliano Ariel Richeze (Arg/Lampre Merida) čas zmagovalca

6. Yannick Martinez (Fra/Europcar)

7. Lloyd Mondory (Fra/Ag2r)

8. Fabian Cancellara (Švi/Trek Factory)

9. Jasper Stuyven (Bel/Trek Factory)

10. Guillaume Boivin (Kan/Cannondale) čas zmagovalca

...

19. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) +0:42

 

Skupaj

1. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 44:56:38

2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) +0:24

3. Rigoberto Uran (Kol/Omega Pharma-Quick-Step) + 1:12

4. Christopher Froome (VBr/Sky) +1:24

5. Samuel Sanchez (Špa/BMC) +1:52

6. Joaquin Rodriguez (Špa(Katjuša) +1:55

7. Fabio Aru (Ita/Astana) +2:17

8. Winner Anacona Gomez (Kol/Lampre-Merida) +2:26

9. Robert Gesink (Niz/Belkin) +2:59

10. Damiano Caruso (Ita/Cannondale) + 3:55