Sir Bradley Wiggins z moštvom Sky s prekoračeno mejo kortikosteroidov  

Britanski kolesar je leta 2012 osvojil prestižno nagrado Tour de France s tako imenovano terapevtsko izjemo.

Objavljeno
05. marec 2018 11.45
Posodobljeno
05. marec 2018 11.45
APTOPIX Cycling Doping Investigation Team Sky
Š. J., STA
Š. J., STA
London, 5. marca - Britanski kolesarski zvezdnik Bradley Wiggins in njegovo moštvo Sky sta prekoračila "etično mejo" z uporabo kortikosteroidov za zdravljenje med dirko po Franciji leta 2012, so v danes objavljenem poročilu zapisali britanski parlamentarci.

Poročilo z naslovom Boj proti dopingu v športu, ki ga je pripravila posebna komisija, je pod drobnogled vzela uporabo prepovedanih sredstev v vseh športih, še posebej pa se je posvetila kolesarstvu in Wigginsovi uporabi steroida triamcinolona.

»Verjamemo, da so ta izjemno močan kortikosteroid uporabili za pripravo Bradleyja Wigginsa, ter bržčas tudi drugih kolesarjev v moštvu, za dirko po Franciji,« je zapisano v poročilu.

»Namen uporabe ni bilo zdravljenje ali lajšanje zdravstvenih težav, temveč izključno povečanje njegovega izkoristka moči pred kolesarsko dirko oziroma pridobivanje prednosti,« so še zapisali britanski parlamentarci.


Bradley Wiggins med zadnjo etapo dirke po Franciji leta 2012, ko je osvojil naslov. Foto: Jeff Pachoud/AFP

Wiggins je od pristojnih prejel dovoljenje za uporabo steroida triamcinolona, ki sicer zdravi alergije in respiratorne težave. Tako je britanski kolesar lahko z dovoljenjem protidopinških organov, s tako imenovano terapevtsko izjemo pred Tour de Franceom leta 2012, na koncu prišel do prestižne zmage.

V poročilu so britanski parlamentarci še zapisali, da čeprav »uporaba steroida ne pomeni kršenja kodeksa Svetovne protidopinške agencije Wade, pa sta tako kolesar kot njegova ekipa Sky z zlorabo prestopila etično mejo«.

Ob tem je komisija še priporočila Wadi, naj nemudoma implementira popolno prepoved kortikosteroidov in protibolečinskega sredstva Tramadola.

Poleg zmage na dirki po Franciji je Wiggins obenem tudi najtrofejnejši britanski olimpijec z osmimi medaljami, od tega petimi zlatimi.