Žakljeva začenja na prizorišču prve zmage

V novo sezono svetovnega pokala v Novem Mestu Tanja Žakelj vstopa dobro pripravljena.

Objavljeno
18. maj 2017 23.07
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Nove Mesto – Glavno orožje slovenskega gorskega kolesarstva bo tudi v novi sezoni Tanja Žakelj, po nekoliko slabšem letu 2016 se želi znova zavihteti med svetovno smetano. Najprej jo čaka najljubše prizorišče, na katerem je dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu.

Rezultati iz lanske sezone bi zadovoljili marsikatero kolesarko, Tanja Žakelj pa je vseeno pričakovala precej več. Slabši začetek sezone ji je spodrezal krila. »Ne želim ponoviti lanske napake, ko sem v svetovnem pokalu začela res slabo in sem šele ob koncu sezone spet postala samozavestna in ujela dirkalni ritem. Želim začeti dobro in predvsem brez večjih napak,« se Žakljeva zaveda, kaj je šlo narobe lani. V drugem delu sezone je vendarle vknjižila nekaj uvrstitev v prvo deseterico, se prebila na OI v Riu in jih končala kot 13., ob koncu pa postala še državna prvakinja.

Žakljeva se vrača na kraj zločina – v češko Nove Mesto, kjer se je leta 2013 z zmago začela njena sanjska serija, ki jo je končala kot evropska prvakinja in zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. »Nove Mesto je res neverjetno, gledalci za olimpijski kros pripravijo spektakel, ob progi jih lahko slišiš ves čas. Sama trasa je v suhem vremenu hitra in tekoča, umetni in naravni elementi se lepo dopolnjujejo. Tu res rada dirkam,« pravi naša najboljša gorska kolesarka zadnjih let. Mednarodna kolesarska zveza je letos uvedla nekaj sprememb v koledarju, zato se svetovni pokal začenja kasneje kot v preteklih letih. Kolesarka slovenske ekipe Unior Tools je zato nekoliko prilagodila priprave, a je z doseženim za zdaj zelo zadovoljna.

»Pozimi sem tri tedne trenirala na Tenerifih, to je bil zadetek v polno in tam sem naredila res dobro podlago. Nato sem sledila receptu iz prejšnjih let in dirkala na manjših mednarodnih dirkah v okolici Slovenije, dosega sem tudi nekaj lepih rezultatov. A tam še ni šlo povsem zares, izkoristila sem jih tudi za trening šibkih točk,« je s prvim delom leta zadovoljna Žakljeva. Največ rezerv ostaja na vzponih in v prvem krogu dirk, kjer ima največ težav pri sledenju najboljših. Tudi zato je letos povečala število pripravljalnih dirk in si priborila zajeten kupček točk, ki bodo zelo dragocene v boju za dobro štartno izhodišče na svetovnih pokalih.

Žakljeva priznava, da je malo živčnosti že prisotne, o rezultatskih pričakovanjih pa pred prvim pravim preizkusom moči še noče govoriti, saj je vrh svetovnega pokala vsako leto bolj zgoščen. »Spremljam tekmice, a ker ne nastopamo na istih dirkah težko rečem, kako dobra sem v primerjavi z njimi. Upam, da bo šlo brez večjih napak, če mi bo uspelo dirkati okrog desetega mesta, bo to zelo dobro za samozavest pred nadaljevanjem sezone.« Nedvomno bo formo treba stopnjevati do vrhunca sezone – svetovnega prvenstva, ki bo septembra v avstralskem Cairnsu.

V Novem Mestu pa ne bo le Žakljeva branila slovenskih barv, v kategoriji do 23 let se bosta s konkurenco pomerila tudi Gregor Krajnc in Rok Naglič. Prva postaja svetovnega pokala bo dala nekaj odgovorov o trenutni pripravljenosti, a bo do konca sezone še pet priložnosti za Tanjo Žakelj, da se spet prebije na sam vrh.