Konec košakarskega mrtvila

Slovenski košarkarski navdušenci so po koncu evropskega prvenstva na Poljskem že zelo lačni klubske košarke. Na svoj račun bodo prišli v soboto, ko se bosta začela tako slovensko državno prvenstvo kot jadranska liga.

Objavljeno
08. oktober 2009 13.35
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - V primerjavi z minulo sezono obe tekmovanji prinašata nekaj malih novosti. Ker je Slovenija v pretekli sezoni v ligi NLB izgubila enega predstavnika, tako da jo bosta letos zastopala zgolj Union Olimpija in Helios, se to odraža tudi na domačem prizorišču. V ligi UPC bo v prvem delu nastopilo 12 moštev, med njimi trije novinci - ljubljanski Parklji, PRO-TEK Zasavje in Šenčur CP KR. Ostali udeleženci so že stari znanci prvoligaške druščine - Geoplin Slovan, TCG Mercator, Krka, Elektra Esotech, Luka Koper, Hopsi Polzela, Šentjur, Helios Domžale in Zlatorog Laško.

Teh 12 ekip - Helios je sicer s prvimi tekmami že odprl sezono - se bo do sredine marca 2010 potegovalo za eno od prvih sedmih mest, ki vodijo v ligo za prvaka, v kateri se jim bo pridružila Union Olimpija. Sistem tekmovanja je nato enak kot v preteklih sezonah, kar pomeni, da se bodo polfinalisti merili na dve zmagi, finalista pa na tri.

Ljubljanskega evroligaša do tedaj čakajo nastopi na dveh frontah; že prihodnji teden start v evroligi, v soboto pa nova, deveta sezona lige NLB. Med 14 klubi sta dva nova obraza (Cedevita Zagreb, Radnički Kragujevac), ostali klubi pa so se v preteklosti že preizkusili v eni od treh najmočnejših ligi v Evropi. To so Partizan, Crvena zvezda, Hemofarm, FMP, Cibona, Zadar, Budućnost, Bosna, Zagreb, Široki Brijeg in slovenska predstavnika Union Olimpija ter Helios.

S sklepom skupščine se bo liga po sezoni 2009/10 skrčila za dva predstavnika in se torej s formatom 12 klubov vrnila na izhodišče iz leta 2001. Glede na to, da bo vsaki državi, ki ima svojega predstavnika v evroligi, avtomatično pripadal še en klub, za slovenske predstavnike v tej sezoni skoraj ni bojazni pred izpadom. Do tega lahko teoretično pride le, če Union Olimpija s slabimi predstavami v ligi UPC, ligi NLB in evroligi ne dobi licence B za nastop v evroligi v sezoni 2010/11.

Lahko pa Slovenija znova dobi tretjega predstavnika. Če bo v količniku zmag med prvima dvema državama v ligi NLB, ji bo v naslednji sezoni pripadel še en klub. Mesto v formatu 12 ima poimensko zagotovljeno le Budućnost, po en klub pripada Srbiji, Hrvaški in Sloveniji, še enega predstavnika bo dobila najuspešnejša država v zadnjih dveh sezonah, liga pa si je vzela še pravico do enega povabila.

Slovenska predstavnika bosta ligo NLB začela v Zadru (Union Olimpija) in doma proti Cedeviti (Helios).