Konec olimpijskih upov za olimpijsko zmagovalko

Kitajska plavalka Luo Xuejuan, petkratna svetovna prvakinja, zlata na OI v Atenah 2004 in velik up za OI 2008 v Pekingu, je zaradi resnih težav s srcem morala predčasno končati plavalsko kariero.

Objavljeno
30. januar 2007 17.54
Peking - Plavalka Luo Xuejuan, edina dobitnica zlate kolajne za Kitajsko na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah in glavno orožje za OI 2008 v Pekingu, je zaradi resnih težav s srcem morala končati kariero, danes poročajo lokalni mediji. Triindvajsetletna plavalka, ki je v Atenah osvojila zlato na 100 m prsno, je minuli mesec zaradi težav z zdravjem izpustila že azijske igre v Katarju.

Vodstvo ekipe je informacije o njenem zdravju več mesecev ovijalo v tančico skrivnosti, vendar se je javnost le dokopala do pravih razlogov, zakaj plavalka ne tekmuje, v ponedeljek pa je še sama potrdila in končala dolgotrajna ugibanja ter dejala, da ji zdravje oziroma resne težave s srcem ne dopuščajo več nastopanja na tako visoki ravni.

Zdravje je pred plavanjem

"Zdravje oziroma življenje je pomembnejše od plavanja ... Vsi, ki me poznajo, vedo, da sem izjemno tekmovalna oseba in da sem bila večji del svojega življenja povsem predana športu, vendar zdaj žal nimam druge izbire, kot da pustim šport," je dejala Luojeva in dodala: "Ničesar ne obžalujem. Že pred sedmimi leti sem se pridružila reprezentanci, na katero sem vedno gledala kot na svoj pravi dom. Zdaj bom skušala kot olimpijska in svetovna prvakinja na drugačen način pomagati in prispevati k pekinškim olimpijskim igram."

Luojeva, ki je tudi petkratna svetovna prvakinja, je na OI 2004 zmagala na 100 m prsno, čeprav je pred tem dvakrat omedlela, kar so kitajski zdravniki takrat pripisali pomanjkanju kalija.