Kopitarju tokrat sledili tudi soigralci

Anže Kopitar, ki se vse bolj uveljavlja v hokejski ligi NHL, je vnovič opozoril nase, za razliko od prejšnjih tekem pa so se izkazali tudi njegovi soigralci in slavili v Edmontonu.

Objavljeno
29. december 2006 11.50
Anže Kopitar
Edmonton - Mladi slovenski hokejist Anže Kopitar, ki se vse bolj uveljavlja v severnoameriški ligi NHL, je vnovič opozoril nase, za razliko od prejšnjih tekem pa so se izkazali tudi njegovi soigralci in s 7:4 slavili v Edmontonu. Hrušičan je k zmagi v 20 minutah prispeval dve podaji, enkrat pa je streljal proti golu. S 7:4 je v Columbusu zmagal tudi Detroit, Tampa je doma klonila proti Philadelphii (3:4), San Jose pa proti Phoenixu (2:3). Edino domačo zmago večera je zabeležil Buffalo, ki je s 4:1 ugnal Carolino.

Devetnajstletni Kopitar je v Edmontonu spet postal najboljši strelec med novinci, saj je na 39 tekmah zbral 35 točk (11 golov, 24 podaj). Najresnejši kandidat za novinca sezone, Rus Jevgenij Malkin, je sicer odigral sedem tekem manj, ima pa trenutno tudi točko manj (17 golov, 17 podaj) od slovenskega hokejskega mojstra.

Kralji so sicer tokrat Naftarje razorožili v zadnji tretjini, ki so jo dobili z zadetkoma Lubomirja Višnovskega in Alyna McCauleyja. Ta je zadel v prazno mrežo. Tekmo so bolje začeli gostitelji, ki so povedli, toda že slabi dve minuti zatem je po Kopitarjevi podaji izenačil Dustin Brown. Potem ko se je prva tretjina končala neodločeno (2:2), so na začetku druge tretjine na ledu zagospodarili domači hokejisti in z goloma Ryana Smitha ter Jarreta Stolla ušli na 4:2. To pa Kalifornijcev ni strlo, še več, odgovorili so s tremi zaporednimi goli (za vodstvo s 5:4 je Seanu Averyju podal Kopitar) in tekmo nagnili v svoj prid. Velja omeniti, da je Rob Blake, ki je prispeval zadetek za 3:4, odigral že 700. tekmo v "kraljevskem" dresu.

Buffalo je še utrdil vodstvo v vzhodni konferenci, saj je z goli Aleš Kotalika, Jasona Pominvilla, Chrisa Druryja in Thomasa Vaneka zlahka odpravil Carolino. Odločilna je bila druga tretjina, ki so jo gostitelji dobili s 3:0. Vratar Sabelj Ryan Miller je ubranil 29 strelov in tako tudi pripomogel k prekinitvi niza petih zaporednih zmag Hurikanov.

Philadelphii je vendarle uspelo zaustaviti niz desetih zaporednih porazov. Letalcem očitno ustreza toplejše podnebje Floride, saj so v Tampi hokejisti Philadelphie vendarle pokazali svojo moč. K šele deveti zmagi v sezoni so največ prispevali Simon Gagne z dvema goloma, Peter Forsberg s tremi podajami in vratar Robert Esche s kar 42 obrambami.

Veliko golov je padlo v Columbusu, kjer so Rdeča krila kar letela po ledu, še posebej v zadnji tretjini. Pred tem so gostitelji celo vodili s 4:3, toda v 52. minuti je Detroit začel niz štirih zaporednih golov (dvakrat je zadel Pavel Dacjuk, po enkrat pa Daniel Cleary in Danny Markov), s katerim je dokončno strl odpor domačinov. Cleary je sicer na tekmi zadel kar trikrat, kar mu je uspelo prvič v karieri.

San Jose, eno boljših moštev zahodne konference, je moralo na svojem ledu položiti orožje pred statistično precej slabšimi Kojoti iz Phoenixa. Slednji so sicer tekmo odlično začeli in povedli z 2:0, toda še pred koncem druge tretjine je domačinom uspelo izenačiti. Toda Kojoti so bili tokrat bolj zbrani in odločni kot Morski psi, ki so le 40,9 sekunde pred koncem tekme Yanicu Perreaultu dopustili zmagoviti gol.