Korenova dirigentska palica dolžniku

Pobeg v osamo in stran od soja žarometov je bil le eden od manevrov slovenskega strokovnega štaba pred jutrišnjo zadnjo kvalifikacijsko tekmo v skupini 3 za SP v Južnoafriški republiki s San Marinom (20.30).

Objavljeno
13. oktober 2009 13.48
Gorazd Nejedly, Jernej Suhadolnik
Gorazd Nejedly, Jernej Suhadolnik
Ljubljana - Selektor Matjaž Kek namreč ne želi ponoviti slovaškega scenarija, po katerem so naši največji tekmeci za neposredno uvrstitev v JAR imeli že vse nared za veselico tisočletja, nazadnje pa vsa pirotehnična sredstva, ki bi jih v primeru točke ali zmage z veseljem uporabili in celo noč razsvetljevali nebo nad Bratislavo, odložili v skladišče.

Slovenska in Kekova računica je jasna: v tekmo z avtsajderjem skupine je treba štartati maksimalno angažirano in motivirano ter brez nadutosti ali prepričanja, da bo zmaga prišla kar sama od sebe.

Stop za sedmo silo. To je bila prva poteza našega strokovnega štaba po sproščanju »ventilov« razigrane nogometne druščine na poti v domovino s sobote na nedeljo, kot se je izrazil Kek, nedeljskem prostem dnevu in osvežitvenimi vajami, s katerimi so si bratislavski junaki počasi spet začeli polniti baterije. Včerajšnji trening v Kidričevem je bil za »zaprtimi vrati«.

»Zaslužili so si nekaj zabave, zdaj smo že v procesu napenjanja mišic. Psihološka in telesna priprava sta temeljni izhodišči,« je poudaril selektor, ki si želi ohraniti tekmovalni naboj svojih varovancev in jih odvrniti od tega, da bi bili med dvobojem s San Marinom z mislimi v Chorzowu. »Tam naj igrajo Poljaki in Slovaki, mi moramo najprej opraviti svojo nalogo. Ne glede na razmerja moči je treba tekmeca premagati, potem lahko računamo na dobre vesti,« razmišlja Kek, ki ima v zasedbi nekaj zdravstveno problematičnih bojevnikov (Marko Šuler, Zlatan Ljubijankič, Milivoje Novakovič), toda še veliko več motiviranih.

Odsotnost kapetana in glavnega dirigenta v uigranem orkestru Roberta Korena zaradi rumenih kartonov (v primeru slabega razpleta je njegova odsotnost celo dobrodošla, saj bo zato nared za dodatne kvalifikacije) je lepa priložnost za enega od soigralcev. Na primer za velikega dolžnika Daliborja Stevanoviča, čigar položaj na hierarhični lestvici reprezentantov je nekoliko višji od drugega resnega kandidata, 19-letnega Reneja Krhina. Oba sta po igralskih sposobnostih še najbližje kapetanovim, ki je s trakom na rokavu dobesedno ponesel moštvo v sijajne zmage in do praga svetovnega prvenstva.

Štiriinštirideset žog v mreži San Marina v teh kvalifikacijah oziroma 4,9 gola na tekmo (9 tekem) je bilanca 203. reprezentance na lestvici Svetovne nogometne zveze (FIFA). Ta statistični podatek ni popoln brez domače bilance, ki odkriva, da je San Marino na štirih tekmah dobil le enajst golov in dal enega, Slovakom za poraz z 1:3.

Razmeroma čvrsta domača drža jutrišnjih slovenskih tekmecev je pravšnje opozorilo, da se ne kaže preveč opustiti. Toda za takšno držo naših napadalcev se najbrž ni treba bati, saj se Kek lahko zanese tudi na prestižno bitko za naziv najboljšega slovenskega strelca v kvalifikacijah. Najbliže zmagi je Milivoje Novakovič, ki je dosegel štiri gole, sledijo pa mu Zlatko Dedič, Zlatan Ljubijankič, Valter Birsa in Robert Koren s po dvema ter Andraž Kirm, Aleksander Radosavljevič in Nejc Pečnik s po enim.

Z izjemo Korena, ki ga bo v vlogi kapteana nadomestil Novakovič, če bo začel v prvi enajsterici, se lahko še vsi potegujejo za prestižno strelsko lovoriko.

Zahovič in Šiljak bržkone nedosegljiva

Strelska dosežka Zlatka Zahoviča in Ermina Šiljaka v kvalifikacijah za Euro 2000 in 2004 sta bržkone nedosegljiva. Oba sta dosegla po osem golov, enega pa sta dodala še v dodatnih kvalifikacijah. Novakovič bi se lahko že v San Marinu zavihtel po lestvici najboljših slovenskih strelcev navzgor, saj sta pred njim z golom več Milenko Ačimovič (13) in dvema Ermin Šiljak (14). Sašo Udovič (16) najbrž še ni ogrožen, Zahovičevih 35 golov pa bo še dolgo nedosegljivih.

Poljaki: Zmagali bomo zaradi naših navijačev

Varšava, Bratislava – Odločilna tekma za nastop Slovenije na svetovnem prvenstvu, dvoboj Poljska – Slovaška v Katowicah, dviguje prah in temperaturo tako na sončni strani Alp kot južno in severno od Tater. Slovaki se zavedajo, da lahko zadržijo prvo mesto na lestvici in neposredno uvrstitev v Južnoafriško republiko le v primeru zmage, Poljaki želijo izboljšati klavrno podobo svoje reprezentance v očeh domače javnosti. Osrednje vprašanje se glasi: bodo zdesetkani Slovaki premagali pred štartom kvalifikacij favorizirano, zdaj pa odpisano Poljsko?

»Še zdaleč nismo vrgli puške v koruzo! Če bomo igrali tako kot v Belfastu, bomo zmagali tudi na Poljskem. Mobilizirali smo vse sile, poraz s Slovenijo nas ne sme vreči iz tira. Sami odločamo o svoji usodi, da bo v Katowicah več tisoč naših navijačev, pa je dodaten pozitivni element,« je Robert Vittek, ki se ob slovenskih štoperjih Boštjanu Cesarju in Marku Šulerju nikakor ni znašel, razkril psihološki položaj v slovaški reprezentanci pred letom v Katowice. Jutri ob 20.30 se bo namreč na tamkajšnjem štadionu v Chorzowu odvijala ključna bitka za vrh kvalifikacijske skupine 3.

Kljub pozivu poljskega reprezentanta Mariusza Lewandowskega, naj NZS pošlje z evri oplemeniteno »motivacijsko« ponudbo za to, da bodo že odpisani Poljaki proti južnim sosedom igrali zares – čeprav je to izrekel bolj za šalo kot zares, je 35 odstotkov bralcev spletne izdaje dnevnika Gazeta Wyborcza zahtevalo njegovo izključitev iz reprezentance –, se nogometna Slovenija boji skromnih ambicij jutrišnjih gostiteljev v Katowicah.

Poljsko nogometno zvezo (PZPN) vodi izjemno nepriljubljeni predsednik Grzegorz Lato, javnost zahteva njegovo slovo skupaj s prijateljem in začasnim selektorjem Stefanom Majewskim, ki je po tekmi v Ljudskem vrtu nasledil Lea Beenhakkerja.

Kljub vsemu utegnejo Poljaki drago prodati svojo kožo. Minulo soboto so se v Pragi enakovredno merili s prebujenimi Čehi, do (ne)srečnega gola gostiteljev so zapravili tri sijajne priložnosti. »Navijači so upravičeno jezni, zato se jim želimo vsaj v zadnji tekmi oddolžiti z zmago. Vsem sporočam, da bo šlo jutri na nož!« je napovedal napadalec Ireneusz Jelen, soigralec Valterja Birse v Auxerru. »S selekcijo zmagovitega moštva za naš Euro 2012 moramo začeti že zdaj,« je še dodal. Majewski naj bi kljub »pomlajevanju« računal na večino adutov (Jelen, Brožek, Obraniak, Guerreiro, Blaszczykowski …).

Proti Sloveniji najboljši na igrišču Miroslav Stoch, štoperja Martin Škrtel – slednji se je na ukaz Liverpoola že vrnil v Anglijo – in Jan Durica, bočni Radoslav Zabavnik in vezist Marek Sapara pa so Slovaki, ki jutri ne bodo mogli igrati. V moštvo selektorja Vladimirja Weissa se vrača nevarni Stanislav Šestak, včeraj je iz Leedsa priletel še branilec Lubomir Michalik. V obrambi naj bi igral tudi Marek Čech, sicer soigralec Roberta Korena v West Bromwichu. »Smo v podobnem položaju kot Slovenci pred sobotno tekmo. Moramo zmagati, kar je vsaj za naš pristop pozitivna stvar,« je povedal Čech.