Korošica ne najde mirne smučine

Svetovni pokal alpskih smučark poteka pod taktirko uglašenega zmagovalnega orkestra Avstrijk. Medtem ko Avstrijci upravičeno žarijo od zadovoljstva, pa se v slovenski reprezentanci ubadajo z reševanjem Tine Maze.

Objavljeno
18. december 2006 16.00
Ljubljana – Svetovni pokal alpskih smučark poteka pod taktirko uglašenega zmagovalnega orkestra Avstrijk. V osmih tekmah so namreč slavile že šest zmag in se 14-krat povzpele na zmagovalni oder (tekmicam so prepustile le 10 stopničk). Rdeči dres prve v svetovnem pokalu nosi Nicole Hosp, ki še ni slavila zmage, trikrat pa je bila najboljša nova slalomska kraljica Marlies Schild. Presenečenje je gotovo veteranka Renate Götschl, ki je dobila oba superveleslaloma.

Götschlova, junakinja Reiteralma, je prepričana, da Avstrijke še nikoli niso imele tako močne reprezentance. Tudi v časih slovite Annemarie Moser-Pröll, niso tako suvereno obvladale konkurence. To navsezadnje dokazujejo trojna zmaga v slalomu v Leviju, četverna v kombinaciji v Reiteralmu in popoln ekipni uspeh v superveleslalomu, saj je med osmimi najboljšimi kar sedem deklet rdeče-bele selekcije!

Medtem ko šef strokovnega štaba Avstrijk Herbert Mandl upravičeno žari od zadovoljstva, saj ima šampionsko razpoloženo prvo vrsto in močno zaledje, pa se v slovenski reprezentanci ubadajo z reševanjem Tine Maze. Zadnja leta najboljša članica slovenskih selekcij je v hudi tekmovalni krizi. Nikakor ne more najti mirne smučine, ki bi ji zagotavljala vrhunske rezultate. Na Reiteralmu je bilo videti precej premikov v pravo smer, vendar pa je od idealne smučine še precej oddaljena. Šef stroke Jani Hladnik in trener tehničnih disciplin Pavel Grašič sta se po zelo povprečnem superveleslalomu odločila, da Tina ne gre v Val d'Isere na smuka in slalom.

Trening za dviganje samozavesti

»Tina se bo pripravljala za veleslalom na Semmeringu. Prepričani smo, da si bo zaupanje prej vrnila z dobro vadbo veleslaloma kot pa s povprečnimi nastopi v svetovni konkurenci v hitrih disciplinah. Slabi rezultati bi bili gotovo 'bencin na ogenj' njeni omajani samozavesti,« je pojasnil odločitev Hladnik. Tina se strinja s trenerjem. »Nikakor ne najdem pravega tekmovalnega občutka. Vsak neuspeh je dodaten udarec samozaupanju,« pravi Tina, ki bo do Semmeringa dva dni vadila slalom, tri dni pa veleslalom. Da ni pozabila svoje paradne discipline je pokazala tudi v kombinacijskem »veleslalomskem« superveleslalomu. Brez velike napake bi bila gotovo uvrščena med deseterico. Kakorkoli že, Tina ta čas najbolj potrebuje dober nastop, da okrepi prepričanje, da je še vedno konkurenčna za najvišja mesta. Do Semmeringa ima po mnenju trenerjev še dovolj časa.

Več preberite v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela.