Alarm je pripravljen

EP 2013 je prevelik dogodek, da bi ga lahko odpovedali tako kot univerzijado.

Objavljeno
01. februar 2012 20.55
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ko smo pred 14 meseci opozorili vodilne može Košarkarske zveze Slovenije, da so si s prevzemom organizacije evropskega prvenstva 2013 oprtali zelo težak nahrbtnik, ni manjkalo užaljenih odzivov. Toda prekletstvo naše države je, da črnogledi v glavnem pravilno napovedujemo prihodnost.

V primeru košarke zapleti že prekašajo najbolj negativne slutnje. Izbrani gostitelji predtekmovalnih skupin nimajo niti dvoran niti denarja in kot ranjene srne upirajo žalostne poglede proti državni oblasti. Te pa od pridobitve EP zagotavljajo, da se je njihov prispevek končal s 6,5 milijona evrov kotizacije za mednarodno zvezo in šestimi milijoni pomoči za gradnjo objektov. Če se bo finančna konstrukcija prvenstva sesula, je vlada ne bo reševala kakor Stožice, je pred kratkim potrdil eden najzaslužnejših v državnem vrhu, da bo Slovenija gostiteljica 24 najboljših reprezentanc stare celine, čeprav je bila edina kandidatka. Zdaj žezlo prevzema druga politična opcija, ki EP najbrž vidi kot tekmečevo propagandno akcijo, košarko pa že od nekdaj doživlja kot eno zadnjih »trdnjav komunizma«; podobno kot slovenski olimpijski komite.

Nič dobrega se torej ne obeta vodstvu KZS, ki mu še vedno ne primanjkuje vznesenih zamisli, kako bi lahko priredili najboljše prvenstvo doslej. In še vedno ni sprožilo alarma, saj čaka na uradne odpovedi Novega mesta, Kopra in morda še koga. Pa bi ga počasi lahko. Kmalu bo namreč moralo pogoltniti debel cmok in se začeti prijazno pogovarjati s Celjani in Mariborčani, ki se niso hoteli vključiti v projekt zaradi previsoke kotizacije KZS. Zdaj pa kot spretni igralci pokra lahko čakajo, kdaj bodo potrkali na njihova vrata. Pod novimi pogoji, kajti EP 2013 je prevelik dogodek, da bi ga lahko odpovedali tako kot univerzijado.