Aplavz navzlic razočaranju

Ob slovesu od domačega občinstva v letošnji evropski sezoni so bili košarkarji Uniona Olimpije daleč od uspeha. Proti Romi so zadnjič vodili v 24. minuti in sredi zadnje četrtine zaostajali že z 18 točkami razlike.

Objavljeno
24. februar 2011 09.22
Eduardo Brozovič, G. N., šport
Eduardo Brozovič, G. N., šport
Ljubljana – Zato so morali zelo hitro preiti k rezervnemu načrtu, da bi se ognili novemu polomu, in ga v večji meri uresničili. Borili so se do zadnje sekunde in prepolovili zaostanek, tako da so si po izteku igralnega časa celo prislužili glasen aplavz. V majhni meri za včerajšnjo prizadevnost, v veliko večji za prikazano v prejšnjih evroligaških spektaklih.

Sinočnja tekma je imela prestižni značaj, saj je odločala le o tretjem mestu v skupini F, vendar je vnovič napolnila stožiške tribune, imela pa je tudi zanimiv uvod. V dopoldanskih urah je Olimpijino moštvo dočakalo vrnitev Kennyja Gregoryja, ki je v ZDA obiskal bolnega očeta, hkrati pa je Jure Zdovc sklenil, da bo v svojo dvanajsterico vendarle uvrstil tudi Marqueja Perryja, pa čeprav se je javno izjasnil, da nanj ne računa več. Pol ure pred začetkom tekme pa je prišlo do nenadnega zasuka, saj je Američan pristal na sporazumno prekinitev pogodbe in podpisal potrebne dokumente, tako da so ga naknadno izbrisali z že pripravljenega seznama nastopajočih, ki so ga razdelili novinarjem. Vrzel je ostala nezapolnjena, čeprav je po dvorani postopal tudi Aloysius Anagonye, kar zgovorno priča o statusu Nigerijca z ameriškim potnim listom.

Gregory navzlic utrujenosti po dolgi poti ni dobil popusta. Zasedel je svoje standardno mesto v prvi peterki gostiteljev in se trudil po najboljših močeh. Ker Union Olimpija poleg njega in Saša Ožbolta uvodoma ni imela dejavnejšega napadalca, je nadaljevala tradicijo slabih začetkov in Romi dobesedno podarila prednost 10:4 in 20:12 tik pred iztekom prve četrtine, do katere je prišla izključno s koši iz neposredne bližine in z nasprotnimi napadi. Ko je Vlado Ilievski potreboval nekoliko počitka, je tokrat namesto mladega Jana Špana prevzel dirigentske naloge Samo Udrih, vendar se v tej vlogi zaradi neuigranosti z drugimi soigralci ni najboljše znašel.

Zato je ljubljanska zasedba zaigrala vidno bolje po vrnitvi Ilievskega na parket ob začetku druge četrtine. Makedonski reprezentant je odprl serijo s trojko, Ožbolt (v prvem polčasu za tri 3:4) je pristavil dve, pod obročema pa se je spretno boril Giorgij Šermadini, kar je v seštevku s precej bolj zgoščeno obrambo domačih in nenatančnostjo gostov (predvsem veterana Charlesa Smitha) pri metih z večje razdalje prispevalo k pomembnemu zasuku. Ljubljančani so z nizom 12:0 prišli do vodstva s 24:20 in kmalu povišali naskok na 31:23.
To je bil znak za premetenega stratega Rimljanov Saša Filipovskega, da mora izzvati košarkarje Uniona Olimpije s consko obrambo, ki jim vse prevečkrat povzroča preglavice. In v dobršni meri je zadel v polno, kajti igra gostiteljev je izgubila ritem, njegovi možje, v glavnem Darius Washington, pa so z veliko pomočjo sreče in tudi table zadeli nekaj metov, ki so jih vrnili med žive in olajšali dogovor ob polčasu. Zato so brez večjih težav nadaljevali tudi ob skorajšnji vrnitvi k posamični obrambi. Akcije Ljubljančanov so bile namreč vse prepočasne in brezidejne, podobno kot njihovo iskanje primerne peterke. S takšno igro so le v tretji četrtini zapravili šest žog (na koncu 20) in omogočili Nihadu Đedoviću, da je napolnil njihov koš z nasprotnimi napadi, izkupiček gostov pa sta vse bolj nevarno plemenitila tudi Luigi Datome in Nemanja Gordić.

Potem ko je Union Olimpija izgubila tretji del tekme kar s 14:28, pa njene krize še ni bilo konec. Čakanje na Ožboltovo prebujenje je trajalo predolgo, prav tako upanje na unovčenje poskusov globinske igre. Romini košarkarji so si tako domala igraje priigrali ogromno prednost 80:61, o kakršni si pred prihodom v Slovenijo niso drznili niti razmišljati. Na trenutke so bili celo podobni Maccabiju, kar veliko pove o razglašenosti Ljubljančanov v večjem delu tekme. V finišu je Ožbolt sicer zadel še eno trojko in tri proste mete, Gregory pa potrdil, da ima še vedno več energije kot mlajši soigralci z veliko nižjo minutažo. Toda Roma ni Krka in poskus popolnega zasuka ni padel na plodna tla. Ko je bil najbolj potrebno, je Smith končno zadel trojko za 76:85 in razblinil zadnje dvome.

Jure Zdovc, trener Uniona Olimpije: »Priznam, še dobro smo jo odnesli. V drugem polčasu smo bili nesprejemljivo slabi. Rimljani so nas zasenčili v vseh elementih, igrali so pametno. Mi smo izgubili 20 žog in bili skoraj za vsako takoj kaznovani. Morda je bila res prijateljska tekma, ampak želeli smo si boljšega zaključka. Sašo nas je odlično prečital, čeprav je tudi res, da smo v nekaterih stvareh zelo limitirani. Roma ima visoke in agresivne branilce. Pred tekmo sem sicer bil optimist, toda Rimljani so nas deklasirali. Bili so veliko boljši.«
Sašo Filipovski, trener Rome: »Prvič sem bil v tej prekrasni dvorani. To je bila tekma za trening za obe moštvi, Olimpiji za NLB, nam pa za uvrstitev med osem v domačem DP. Imeli smo več sreče, čestitam pa tudi Olimpiji za odlične igre v tej sezoni. Želim si, da bi osvojila tako NLB kot prvenstvo. Zagotovo je bila najprijetnejše presenečenje letošnje evrolige.«