Armstead vstal »od mrtvih« in prinesel lovoriko

Košarkarji Krke sredi zadnje četrtine zaostajali za 10 točk, a četrtič v zadnjh petih letih osvojili slovenski superpokal.

Objavljeno
01. oktober 2014 00.43
Super pokal
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Šenčur – Zelo prav so imeli košarkarji Krke in Uniona Olimpije, ko so pred tekmo za slovenski superpokal poudarjali, da lahko gledalcem ponudijo srčno igro, na uigrane akcije in privlačne poteze pa bodo morali še nekoliko počakati. Po trdi predstavi s šestimi tehničnimi napakami so lovoriko slednjič osvojili Novomeščani, četrtič v zadnjih petih letih.

Uvodno kolo lige ABA (Ljubljančani bodo že v petek igrali pri Ciboni, Novomeščani dan pozneje gostili Cedevito) bosta najboljši slovenski moštvi pričakali v solidnem stanju, a tudi z ogromnimi rezervami. Krka tudi v kadrovskem smislu, saj še ne more računati na rekonvalescenta Alexisa Wangmeneja in Luko Lapornika, medtem ko Olimpija čaka na okrevanje Jake Brodnika, a hkrati lahko sleherni dan izgubi Mirzo Begića. Že bežen pogled na parket in statistiko pa je razkril dokaj nenavadne značilnosti tekme. Union Olimpija je denimo zapravila sedem žog že v prvi četrtini (na koncu 16) in imela precej težav pri organizaciji napadov, medtem ko je pri Krki šepal predvsem skok. V začetnih desetih minutah ga je izgubila kar z 2:14, ob polčasu z 11:26 in na koncu z 29:51.

Izenačena tekma, v kateri je Krka vodila največ z osmimi točkami prednosti (45:37), Ljubljančani pa z desetimi (57:47), je imela tudi nepričakovana junaka; oba sta bila organizatorja igre. Pri državnih prvakih zadnjih petih let je izstopal Malcolm Armstead, ki je zaradi hude poškodbe kolena izgubil domala celo prejšnjo sezono, včeraj pa zaigral kot prerojen (za dve 4:9, za tri 3:6, prosti meti 6:9) in si prislužil priznanje za najboljšega košarkarja dvoboja. Zelo dragoceno pomoč sta mu nudila kapetan Jasmin Hukić in prišlek s Polzele Mirko Mulalić, mlajši Krkini upi pa vnovič niso povsem zadovoljili svojega trenerja Aleksandra Džikića.

Pri Unionu Olimpiji je bilo razmerje sil povsem drugačno. Dolgo je bil v ospredju Luka Rupnik, ki je s pogumno igro in natančnimi meti (za tri 3:5) zasenčil precej izkušenejšega Marka Marinovića, a je moral pred zadnjimi tremi minutami igre v slačilnico zaradi druge tehnične napake in izključitve. Pozitivno oceno si zasluži tudi 20-letni novinec Gregor Hrovat, dolžniki pa so bili starejši člani moštva, ki bo čez dva tedna začelo nastope v evropskem pokalu na gostovanju pri Bešiktašu, teden dni pozneje pa pričakalo Himki v Stožicah.

Prav benjamini so z nizom 15:0 prinesli najvišji naskok Unionu Olimpiji v 34. minuti, toda Krka je odgovorila s serijo 21:5 ter po zgrešenih poskusih za tri točke Marinovića in Hrovata proslavila prvi naslov v sezoni. »Pri zaostanku desetih točk smo vedeli, da se lahko vrnemo v igro le s čvrsto obrambo in boljšim skokom. Ni nam bilo lahko, soigralci pa so mi s široko postavitvijo omogočili veliko praznega prostora, ki sem ga izkoristil. Nič manj niso za mojo uspešno vrnitev zaslužni klubski zdravnik, fizioterapevt in kondicijski trener,« je bil zadovoljen MVP Armstead.