Begić da ali ne? Jasno bo tik pred zdajci

Košarka: če prosti center do danes ne bo našel kluba, ga bo Union Olimpija prijavila za evropski pokal.

Objavljeno
14. oktober 2014 07.19
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Ali bo moštvo Uniona Olimpije vzelo svojega najboljšega košarkarja na jutrišnje uvodno gostovanje v evropskem pokalu pri Bešiktašu? Ker Mirza Begić ni poškodovan in je nasploh z njim vse v najlepšem redu, vprašanje zveni nenavadno, toda odgovor nanj bomo dobili šele danes, tik pred odhodom slovenskih podprvakov v Istanbul.

Znano je namreč, da reprezentančni center med iskanjem novega delodajalca brezplačno igra za Ljubljančane. In da si ne bi nakopal neželenih preglavic, se je sprva odločil, da bo nastopal le v ligi ABA. Za vsak primer, če bi se zanj ogrel kateri drugi udeleženec evropskega pokala. Toda minuli so dnevi in tedni, Olimpijin trener Aleš PIpan, soigralci in klubsko vodstvo so Begića postopoma mehčali in napočil je čas končne odločitve.

»Za tekmo z Bešiktašem lahko Mirzo registriramo še jutri in vse kaže, da bomo to tudi storili. Težko je namreč verjeti, da bo po vsem čakanju dobil ustrezno ponudbo v naslednjih 24 urah. Begić je pristal na spremenjeni scenarij, čeprav bi seveda raje igral za plačo na ravni njegove kakovosti. Vendar je zelo zadovoljen v Ljubljani in v našem klubu, ki ga ima za svojega. Počakali bomo do zadnjega hipa, nato pa ga uvrstili na naš seznam košarkarjev za evropski pokal. Če si ga bo zaželel kakšen premožen evroligaš, ne bo imel preglavic in bo lahko takoj zaigral zanj, v evropskem pokalu pa bi lahko oblekel dres drugega moštva šele v drugem krogu tekmovanja, torej po novem letu,« je včeraj pojasnil Olimpijin direktor Matevž Zupančič in potrdil, da bo moštvo potovalo v Turčijo z vsemi aduti. Za igro je pripravljen tudi Gregor Hrovat, ki si bo zlomljeni nos zaščitil s posebno masko.

Begić je proti Crveni zvezdi igral na evroligaški ravni. Navijači rdeče-belih so se zato v soboto čudili, kako ni zanimanja za centra v najboljših letih (29), ki je njihovim ljubljencem natresel 23 točk ter zbral 7 skokov in 2 blokadi. Ker je z odnosom do vadbe in igre odličen zgled za sedem let mlajšega in še vedno nezrelega Alena Omića, pa si ga Pipan srčno želi zadržati, saj tako visoke centrske naveze zlepa ne najdemo v Evropi. Begićeva registracija bi pomenila tudi lepo spodbudo pred soočenjem z Bešiktašem. Peto moštvo prejšnjega turškega prvenstva (v četrtfinalu ga je z 2:1 izločil poznejši podprvak Galatasaray) ima denimo pod obročema Američana Hiltona Armstronga (208 cm) in centimeter višjega Cema Coskuna, ki v prvem kolu novega DP ni vstopil v igro.

Poraz z 71:74 pri prvoligaški novinki Darušafaki, ki se je okrepila z Begićevim prijateljem in nekdanjim soigralcem pri Slovanu Gašperjem Vidmarjem, je vodilne može Bešiktaša spodbudil k iskanju dodatnih košarkarjev. Krilni center JaJuan Johnson je bil s 26 točkami in 7 skoki resda odličen, toda trener Ahmet Kandemir je ugotovil, da bi potreboval pomoč, zato se je začel resno zanimati za nekdanjega reprezentanta BiH Kenana Bajramovića. Branilec-krilo John Holland, ki je v prejšnji sezoni igral za francoski Gravelines in poletje preživel v kadru prvaka lige NBA San Antonia, pa bi utegnil popestriti zunanjo linijo Bešiktaša, v kateri nosijo glavno breme izkušeni as Kerem Tunceri (proti Darušafaki 18 točk in 7 asistenc), Chris Lofton in član avstralske izbrane vrste Ryan Broekhoff. Pri Bešiktašu bi namreč storili domala vse, da bi se lahko vrnili v evroligo, v kateri so igrali v sezoni 2012/13. Tedaj sta njihove barve branila sobotni »sovražnik« Vidmar in Damir Markota, nekoč tudi Olimpijina aduta.