Begić ne bo le igral, bo tudi kapetan moštva

Union Olimpija pred današnjim gostovanjem pri Bešiktašu ne skriva ambicij, čeprav je ostala brez Dina Murića.

Objavljeno
15. oktober 2014 11.30
Mirza Begić med tekmo EP Slovenija Češka,Celje Slovenija 09.09.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Ko se je Mirza Begić včeraj vkrcal na letalo za Istanbul, je Alešu Pipanu odleglo. Union Olimpija bo lahko vsaj v današnji prvi tekmi evropskega pokala z Bešiktašem (ob 18.30) računala na svojega najboljšega in hkrati najcenejšega košarkarja. In ne le to, zaradi odsotnosti Dina Murića bo prevzel vlogo kapetana.

Murić je po sobotni tekmi s Crveno zvezdo znova začutil bolečine v kolenu, zaradi katerega je moral na operacijo v letih 2011 in 2013, letos pa zaradi nujne daljše terapije odpovedal sodelovanje v reprezentanci B. In ker se vnetje ni pomirilo, mu je zdravnik svetoval, naj počiva tri tedne. V tem času bosta naloge krilnega centra opravljala Halil Kanacević in Blaž Mahkovic, zato pa bo branilska vrsta znova popolna. V Turčiji bo namreč znova igral Gregor Hrovat, ki je zaradi zlomljenega nosu izpustil dvoboja s Cedevito in Crveno zvezdo. »V Beogradu še nismo želeli tvegati, saj običajno dobiš udarec na najbolj boleče mesto. Zdaj pa bo nastopil z zaščitno masko,« je pojasnil Olimpijin trener Aleš Pipan, kajpada zadovoljen zaradi Begićeve odločitve, da bo stožiškemu moštvu pomagal tudi v evropskem pokalu.

Bešiktaš pač nima le dolge zgodovine (ustanovljen je bil leta 1933 in le v sezoni 1988/89 ni igral v prvi turški ligi), ampak je vedno ambiciozno pogledoval proti mednarodnim prizoriščem. V zadnjih devetih letih se je osemkrat uvrstil v evropski pokal in v sezoni 2012/13 v evroligo ter praviloma ni skoparil pri okrepitvah. Pred štirimi leti je denimo najel Allena Iversona, leto pozneje, med »lockoutom« v ligi NBA, Derona Williamsa, ki ga je nato nasledil Carlos Arroyo. Po osvojitvi 5. mesta v zadnjem DP se je spustil v novo dirko s slovitejšimi Fenerbahčejem, Anadolujem Efesom in Galatatasarayem brez razvpitih tujih imen, vendar ima izkušeno in kakovostno zasedbo.

Organizator igre Kerem Tunceri je bil denimo eden od adutov turške reprezentance ob uspehih na EP 2001 in SP 2010. Državni dres je nosil tudi 30-letni branilec Engin Atsur, njegov vrstnik Hilton Armstrong je bil center New Orleansa, Sacramenta, Houstona, Washingtona, Atlante in Golden Stata v ligi NBA, včeraj pa je pogodbo podpisal visoki branilec John Holland, ki je poletje preživel s San Antoniom. Pozornost si zaslužita še krilni center JaJuan Johnson, lani član Pistoie (povp. v italijanski ligi 14,7 točke) in kitajskega Guangdonga, ter branilec Chris Lofton, ki je pred lanskim prihodom k Bešiktašu branil barve Caje Laboral, Estudiantesa in Lokomotiva Kubana.

»Bešiktaš ima zelo izkušene posameznike, tako pod košema kot na zunanjih položajih, a še niso popolnoma uigrani. Nekateri so bili dolgo poškodovani, drugi so prišli v klub dokaj pozno, kar bi lahko bila naša prednost. Veliko se zanašajo na igro 1:1, pod košem pa kraljujeta postavna Johnson in Armstrong, ki zelo dobro skačeta. Izriniti ju bomo morali čim dlje od našega koša in dobiti skok, ki bo zelo pomemben. Umiriti bo treba tudi Tuncerija, Loftona in Atsurja, saj so zelo nevarni tako pri prodorih kot pri metih. Če ne bomo dovolj čvrsti v obrambi, nam bo zelo težko. Prvo tekmo je vedno dobro odigrati v gosteh, zato v Istanbul ne potujemo z belo zastavo, ampak po prvo zmago v evropski sezoni,« je včeraj poudaril Pipan pred soočenjem z Bešiktašem, ki je v prejšnji sezoni evropskega pokala izpadel v osmini finala proti poznejšemu polfinalistu Nižnemu Novogorodu s Primožem Brezcem v centrski vlogi.

Olimpijin direktor Matevž Zupančič je nato pojasnil ozadje Begićeve epopeje: »Danes smo ga registrirali za igranje v evropskem pokalu. Hvaležni smo mu, saj nam razliko od nekaterih nekdanjih asov kluba, ki so veliko govorili o nesebični pomoči, zares pomaga in to brezplačno. Veliko nam pomeni vsak njegov trening, kaj šele tekma, saj se ob njemu razvijajo mlajši košarkarji. To seveda ne pomeni, da bo igral za nas vso sezono, saj lahko kadarkoli odide. Toda če se bo brezplačno sodelovanje zavleklo, bi bilo pošteno, da mu bi ponudili pogodbo v skladu z našimi finančnimi zmožnostmi.«