Bi Rogaška raje igrala v Laškem?

Slatinčani v zadnji tekmi košarkarskega polfinala gostijo Zlatorog.

Objavljeno
12. maj 2017 02.15
Maurice Johns Taylor of Rogaska prior to basketball match between KK Rogaska - Zlatorog Lasko of Nova KBM league 2016/17, played at Sports hall Rogaska Slatina, Slovenia on May 6, 2017
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Dolge mesece so se moštva borila, da bi se uvrstila čim višje pred končnico DP in da bi v njej čim večkrat igrala v domači dvorani. Toda v prvih štirih tekmah polfinala so gostitelji zmagali le enkrat: Olimpija proti Krki za točko. Kdo bo torej imel prednost in kdo bo v zadregi danes ob 18. uri, ko se bosta tretjič pomerila Rogaška in Zlatorog? 

Laščani lahko upravičeno obžalujejo padec v zadnjih šestih minutah sredinega soočenja v dvorani Tri lilije, saj jih je zaključni niz s 4:20 stal zmage, s katero bi si zagotovili peti nastop v finalu DP. Danes bo marsikaj drugače, saj se bo giljotina grozeče zibala nad košarkarji obeh moštev. Slatinčani bodo resda igrali na svojem parketu in ob najglasnejši podpori s tribun v celotnem DP, a nevarno bi se bilo pretirano zanašati nanju. Tekmeca sta se namreč v slovenski ligi pomerila že šestkrat (in še dvakrat v pokalnem četrtfinalu), a vsak je le enkrat zmagal v domači dvorani.

V polfinalu so se doslej obakrat veselili gostje: Zlatorog je dobil prvo tekmo z 72:66, Rogaška drugo s 76:66. Zanju nasploh velja, da sta v tej sezoni izjemno izenačena – skupni rezultat po osmih tekmah je 4:4, razlika v koših 550:543 za Slatinčane – in da se praviloma razideta z nizkim izidom. Le enkrat, v drugi tekmi v ligi za prvaka (77:75), se je primerilo, da je poraženec dosegel več kot 70 točk.

Obramba bo vnovič imela veliko težo, upoštevati pa kaže tudi, da je v polfinalu obakrat zmagalo moštvo, ki je bilo uspešnejše pri skokih in metih za dve točki. Pri drugih prvinah domala ni razlike, tudi zaradi močno omejenega nabora natančnih in ustvarjalnih mož. V soboto in sredo se je denimo med strelce vpisalo le po sedem košarkarjev iz vsake zasedbe. Pri Rogaški so izstopali krilni center Taylor Johns s povprečjem 19,5 točke in 9,5 skoka, organizator igre Darwin Davis s 15 točkami in 5,5 asistence ter veteran Dragiša Drobnjak z 10 točkami, pri Zlatorogu 20-letni dirigent Nejc Barič s 17,5 točke in 6,5 asistence, branilec Jan Špan s 14 točkami in 19-letni krilni center Urban Durnik z 10,5 točke in 4 skoki.

Rogaški se ponuja priložnost za drugo uvrstitev v finale (prvič ji je uspelo predlani), njen trener Damjan Novaković pa napoveduje: »Vsi dosedanji dvoboji nas prepričujejo, da lahko pričakujemo še eno izenačeno tekmo. Mi bomo naredili vse, da bi igrali maksimalno zbrano in borbeno. Pričakujem nabito polno dvorano in glasne navijače v vlogi našega šestega igralca.« Aleš Pipan ocenjuje možnosti Zlatoroga: »Po drugi polfinalni tekmi smo imeli le en dan počitka, kljub temu pa verjamem, da imajo moji fantje dovolj moči. Zagotovo bodo večja uganka njihove glave, saj bo težko zadržati osredotočenost od prve do zadnje minute.«

Razplet bodo z zanimanjem spremljali tudi košarkarji Uniona Olimpije, ki bodo imeli do začetka finala teden tekmovalnega premora. Tako dolg oddih, pa naj bo še tako potreben, lahko moštvo tudi uspava, zato bo imel trener Gašper Okorn veliko dela, da bo ohranil primerno ustvarjalno napetost. Tekmeca si ni želel »izbrati«, tako Rogaška kot Zlatorog bosta imela v primeru današnjega uspeha prednost tekme več v domači dvorani v odločilnem dvoboju za naslov, oba pa sta tudi trd oreh za Ljubljančane. Proti Slatinčanom v tej sezoni zaostajajo v medsebojnih uradnih tekmah z 1:3 v zmagah, proti Laščanom pa vodijo s tesnih 3:2.