Bo Olimpijo pokončal že Helios?

Boj za dve mesti v ligi za prvaka se nadaljuje, Olimpija pa proti Heliosu nujno potrebuje zmago, če želi v polfinale.

Objavljeno
21. april 2017 23.46
Trener Rogaške Damjan Novaković. Šentjur 28 maj 2015.
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Krka in Rogaška sta z obema nogama v polfinalu končnice, Zlatorog z eno, za preostalo mesto se bodo teoretično potegovala tri moštva. V praksi so tri kola pred koncem lige Nova KBM za prvaka v lepi prednosti Hopsi, Helios pa je realno odpisan, saj v sedmih nastopih ni okusil zmage.

Nekje vmes je Union Olimpija, ki po štirih zaporednih porazih z Zlatorogom, Krko, Hopsi in Rogaško zaseda 5. mesto na lestvici z zmago zaostanka za Polzelani in z boljšim izkupičkom v medsebojnih soočenjih. Pred Ljubljančani so gostovanji v Domžalah in Novem mestu ter domača tekma z Zlatorogom, v katerih si bržkone ne smejo privoščiti poraza, sicer bodo prvič v zgodovini ostali brez mesta v izločilnih bojih slovenskega DP, Sleherni poraz je lahko že usoden, čeprav tudi Hopsi ne bodo imeli lahkega dela v finišu ligaškega dela sezone. Igrali bodo v Rogaški Slatini in Laškem ter doma pričakali Helios.

»Po nizu porazov moramo za vsako ceno najti izhod iz krize. Naloga ne bo lahka glede na razmere, zato ne moremo govoriti, da bomo v Domžalah favoriti. Vendar ne razmišljamo o vdaji,« ocenjuje Olimpijin trener Gašper Okorn. Pred dvema mesecema je bil v sedmih nebesih, saj je njegovo moštvo osvojilo pokal Spar prvič po letu 2013. Zdaj pa se mu lahko primeri, da bo prvi slovenski pokalni zmagovalec, ki se v nadaljevanju sezone ni prebil med najboljšo ligaško četverico. Najskromnejši so bili doslej Hopsi (leta 1996), Olimpija (2000) in Krka (2015 in 2016 ), saj so po zmagoslavju v pokalu izpadli v polfinalu DP. Heliosov strateg Dejan Čikić vendarle ne odpisuje stožiške zasedbe: »Olimpija je ranjena, toda po mojem mnenju sodi v finale prvenstva ne glede na zdajšnje stanje na lestvici. Kar pa seveda ne pomeni, da je ne bomo poskusili presenetiti.«

Slatinčani so svoje opravili s petimi zmagami v šestih kolih lige za prvaka, zdaj jih čaka nova naloga – nekoliko osvežiti moštvo, a hkrati ohraniti tekmovalno nabrušenost. Njihov trener Damjan Novaković pravi: »Hopsi so se v zadnjih tednih vrnili v zmagovalno formo, zato bodo zelo zahteven tekmec. Naš cilj je, da bi tekmo odigrali zbrano in borbeno. Naredili bomo vse, da pridemo do novega uspeha.« Polzelani se medtem kajpada zavedajo, da se jim nasmiha priložnost za ponovitev podviga iz sezone 2013/14, ko so se z Goranom Jagodnikom, Mirkom Mulalićem, Miho Vašlom, Simom Atanackovićem in Alexisom Wangmenejem v moštvu prebili v polfinale in klonili proti Krki z 1:2 v zmagah.

V ligi za prvaka je Krko premagal le Zlatorog, v revanši pa bo hitro jasno, ali si gostitelji bolj želijo oddolžitve kot Laščani pete zmage, s katero bi se močno približali končnici. Aleš Pipan razkriva nakane tretjega na lestvici: »Pred nami so tri izjemno zahtevne tekme, najprej gostovanji pri Krki in Olimpiji, nato domači obračun s Hopsi. Pred vsakim nastopom razmišljamo le o zmagi in tako bo tudi v Novem mestu in Ljubljani. Odigrati želimo korektno tekmo, predvsem pa se želimo prikazati v boljši luči kot v sredo proti Heliosu. Upam, da bo nam bo to prineslo zmago in novi dragoceni točki.«

Pari 8. kola lige za prvaka, danes: Helios Suns – Union Olimpija (18), Rogaška – Hopsi Polzela (19), Krka – Zlatorog (20); za obstanek, 8. kolo: Sixt Primorska – Šenčur GGD (17), LTH Castings – Tajfun (20); sinoči – Portorož : Terme Olimia 44:102 (33:78, 26:52, 16:30 – Radanovič 11; Janc 22, Buda 17).

Danes ob 18. uri se bo v Celju začel finale DP za košarkarice. Še petič v zadnjih šestih sezonah se bosta v odločilnem dvoboju srečala Athlete Celje in Triglav. V tej sezoni sta se pomerila že sedemkrat: v DP so bile trikrat uspešnejše Štajerke in enkrat Kranjčanke, Celjanke so bile boljše v pokalnem finalu, v regionalni ligi WABA pa so si razdelile izkupiček. V osvojenih ligaških lovorikah vodi Athlete z 12:0.