Boljši od Špancev, a ne tudi od Srbov

Đorđevićevo moštvo je preživelo francoski rafal trojk (9:12) v zadnji četrtini in napredovalo v nedeljski finale SP.

Objavljeno
13. september 2014 03.41
Eduardo Brozovič, porčevalec
Eduardo Brozovič, porčevalec
Madrid – Špansko občinstvo je pred tekmo izžvižgalo francosko reprezentanco, ker je v četrtfinalu »pokvarilo« vrhunec SP, po njej pa bučno nagradilo Srbe za novo odlično predstavo. Sedma zasedba lanskega EP je pod vodstvom Aleksandra Đorđevića doživela preporod in se bo v jutrišnjem finalu pomerila z ZDA.

»Igrali bomo proti prvaku stare celine, ki to ni postal po naključju. Njegovi uspehi so plod večletnega sistematičnega procesa, zato bodo odločale podrobnosti,« je pred prvim metom opozarjal nekdanji odlični branilec, ki je decembra lani nasledil Dušana Ivkovića na srbski klopi. Ni bil daleč od resnice, čeprav je sprva kazalo, da se bodo stvari odvijale precej bolj tekoče, kot je napovedal. Njegovi košarkarji so zadnjič zaostajali z 9:10, v 9. minuti pa že vodili z 20:10, čeprav do tedaj niso storili niti ene osebne napake. Toda obramba še zdaleč ni bila neodločna, imela je polne roke dela z Nicolasom Batumom in Borisom Diawom ter ga odlično opravila. V napadu pa so Srbi uveljavili vse atribute svojih nemirnih duš z zelo dobrim kroženjem žoge in po podajah mimo francoskih ušes polnili koš.

Še posebej razpoložen je bil dirigent Miloš Teodosić, ki je bil najzaslužnejši, da je njegovo moštvo v 18. minuti vodilo s prav toliko točkami naskoka (43:25). Dosegel je kar 18 točk z odličnim izkoristkom metov (za dve 4:4, za tri 3:4, prosti meti 1:2) in dodal tri asistence. Francozi so prevladovali pri skokih, a so že do glavnega premora izgubili deset žog in imeli ogromne preglavice pri organizaciji napadov.

Trenutki krize so se za Srbe začeli v 30. minuti pri vodstvu z 59:43. Teodosić se je ustavil, začeli so izgubljati nadzor nad ritmom igre in tudi nad Batumom, ki je z nizom košev znižal primanjkljaj svoje reprezentance na 51:61. Časa za popoln zasuk je bilo v izobilju in pravšnji trenutek za novi francoski napad je prišel v 34. minuti. Diaw, Batum in Evan Fournier so zapored zadeli za tri točke, srbski iztržek pa je oplemenitil le center Miroslav Raduljica z naključnim košem, ko je nespretno poskusil uloviti soigralčevo podajo. Izjemno razpoloženi Batum (za tri 8:11) je znižal na pičlih 66:60, Francozi, ki so v zadnji četrtini metali za tri točke neverjetnih 9:12, pa so grozili še naprej. Toda pravočasno je stopil v ospredje Bogdan Bogdanović, ki je v prvih treh četrtinah zmogel le tri točke. V zadnji jih je dodal deset, zlata vredna pa sta bila tudi prosta meta Nikole Kalinića pri 84:82 le 16 sekund pred iztekom igralnega časa.

Danes ob 18. uri bodo Francozi v ponovitvi finala lanskega eurobasketa poskusili osvojiti vsaj tolažilno kolajno v tekmi za 3. mesto, a jim ne bo lahko. Na voljo bodo imeli le 18 ur časa za počitek, Litovci dan več.