Brez blokad in z željo po finalnem turnirju

Košarkarji Uniona Olimpije se bodo po izpadu iz evrolige osredotočili na ligo ABA in vnovično osvojitev državne lovorike.

Objavljeno
25. september 2013 21.22
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Po košarkarski evforiji, ki jo je zanetilo evropsko prvenstvo, se pozornost spet seli na klubsko področje, kjer bosta čez natanko teden dni sezono s superpokalom odprla najboljša slovenska kluba Union Olimpija in Krka. To bo za Ljubljančane po dolgem času hkrati prva sezona, v kateri ne bodo nastopali v evroligi.

Prav zato je predsednik kluba Jani Möderndofer včeraj opozoril, da se vsaj na operativni ravni zanje ni nič spremenilo, pri čemer so bili vsi dokaj enotni, da se načeloma ne bo niti po rezultatski, saj po izpadu iz evrolige niso zmanjševali ambicij. Zlasti v ligi ABA in DP, medtem ko so bili pri napovedih za evropski pokal včeraj še zadržani, tekmece za prvi del bodo sicer izvedeli na žrebu 5. oktobra. »Union Olimpija nadaljuje sanacijo, o kateri pa ne bom izgubljal besed, saj smo v minulih mesecih dokaj natančno predstavili razmere. Vesel sem, da v novi sezoni ne bomo imeli nobene blokade računov, vsi košarkarji so že registrirani in lahko nadaljujemo brez obremenitev. Imamo zelo dobre razmere za delo, spremenili smo tudi opremljevalca moštva, od jutri (danes, op. p.) pa naj bi se celotno moštvo vozilo tudi z novimi avtomobili,« je dejal Möderndorfer.

Tako trener Aleš Pipan kot košarkarji so odločni, da tokrat končno prekinejo post v državnem prvenstvu in vrnejo državno lovoriko v Ljubljano, prav tako je med najpomembnejšimi nalogami zapisan obstanek v evropskem tekmovanju. »Po dolgem času ne bomo igrali v evroligi, bo pa zato teža pričakovanj prenesena na ligo ABA, ki bo za nas poglavitno tekmovanje. Želimo si čim višjo uvrstitev, po možnosti preboj na zaključni turnir. Union Olimpija mora imeti namreč vedno začrtane visoke cilje, saj lahko le tako igra na ustrezni ravni. Zanemarjali ne bomo niti evropskega pokala, saj za zdaj še ne vemo, s kom bomo igrali,« pravi Pipan, ki ima po vrnitvi Nebojše Joksimovića in Sasuja Salina iz državnih reprezentanc na voljo vse košarkarje. Kot pravi, pa niti pri omenjenih ne pričakuje večjega padca, četudi sta v zadnjih tednih prestala veliko naporov.

»Za nami je sedem tednov priprav in težkega dela, pri čemer smo imeli odlične razmere za treninge. Do prve tekme nam je ostal še en teden, ki ga bomo izkoristili za manjše popravke igre, mislim pa, da smo načeloma povsem pripravljeni na sezono, ki bo za nas težka in pomembna. Po moji oceni bo moštvo konkurenčno tekmecem, v pripravah je pokazalo, da ima značaj. Nimamo sicer izstopajočih zvezdnikov, a namen je bil, da igramo in uspevamo kot kolektiv. Šli bomo od tekme do tekme, poskusili dobiti vsako, bo pa težka sezona in želim si, da bi igrali všečno košarko,« je sicer Pipan priznal, da mu termin superpokala, s katerim bodo proti Krki v sredo odprli novo sezono, ne ustreza, saj bo moštvo že naslednji dan potovalo na gostovanje 1. kola lige ABA v Skopje k njegovem nekdanjem klubu MZT.

Kapetansko vlogo bo v novi sezoni opravljal Dragiša Drobnjak, zadnji prišlek k letošnji zasedbi, ki je pogodbo podpisal šele pred dnevi, a je z moštvom treniral vse poletje. Odkar je med letoma 2004 in 2006 že igral za ljubljansko moštvo, se je marsikaj spremenilo, priznava, da bodo zaradi izpada iz evrolige manjši tudi pritiski, po drugi strani pa napoveduje zahteven projekt, saj naj bi v ospredje stopilo več mlajših košarkarjev.

»V čast mi je, da sem spet lahko del Olimpije. Moja naloga bo, da mlade še bolj priganjam in da izpolnimo cilje. Zame je glavni vrnitev domače lovorike, saj so za takšen klub štiri leta posta predolgo obdobje. Osebno sem vse podredil temu cilju, pri čemer drugih tekmovanj ne podcenjujem. A ker nimamo zvenečih imen in dragih igralcev, nam bo uspelo le s trdim delom,« odločno napoveduje Drobnjak.

Ob včerajšnjem druženju v klubu niso izpostavljali nuje po takojšnjem lovu za vrnitvijo v evroligo. Pipan je zagotovil, da po tej plati niso pod pritiskom, četudi bi bili takšnega uspeha veseli. Po zdaj povsem določenih pravilih bosta v naslednji sezoni v elitno klubsko tekmovanje vodili prvi dve mesti s končnega vrstnega reda v ligi ABA. »Tretja najboljša bo šla v kvalifikacije evrolige, dve do tri pa iz lige ABA v evropski pokal. To se sklada z našim ciljem, ki je uvrstitev med najboljšo šesterico v regionalnem tekmovanju, če se bo dalo, pa celo med prve štiri,« je naznanil direktor kluba Matevž Župančič in razkril, da so močno okrepili sodelovanje s Slovanom pri mladih košarkarjih in da se bodo cene vstopnic za domače tekme gibale od štiri evrov navzgor.