Če komu nismo všeč, naj nas ne gleda

Kevin Durant je postal tarča vseh, ki jim ni všeč enoličnost lige NBA.

Objavljeno
29. maj 2017 00.07
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Veliki finale 71. prvenstva NBA se bo začel v noči iz četrtka na petek, dosedanja premoč branilca naslova Clevelanda in prvaka 2015 Golden Stata, ki se bosta udarila še tretjič zapored za lovoriko, pa Američanom ne da miru. Zato so morali poiskati krivca za neizenačenost končnice, v kateri sta finalista skupaj doživela le en poraz v 25 tekmah. Našli so ga v Kevinu Durantu.

Dokler je devet sezon igral za Oklahomo City, je bil ljubljenec množic. Prikupil se jim je s skromnostjo, predvsem pa z izjemno spretnostjo za 206 cm visokega velikana ter neverjetno natančnostjo, ki mu je prinesla štiri naslove najboljšega strelca lige NBA, pet uvrstitev v elitno peterko sezone in lovoriko MVP rednega dela prvenstva 2014. Očitali so mu le, da po preboju v finale 2012, v katerem je njegovo moštvo klonilo proti Miamiju z 1:4 v zmagah, ni zmogel novega koraka kvišku. James Harden se je namreč preselil v Houston, Russell Westbrook je sicer polnil statistične stolpce, toda maksimalni doseg kluba je bil finale zahodne konference, v katerem je bil enkrat premočan San Antonio, drugič Golden State.

A ko si je Durant rekel, če jih ne moreš premagati, se jim pridruži, in se zgledoval po LeBronu Jamesu, ki se je pri 25 letih naveličal čakanja na preblisk Clevelanda in okrepil zvezdniško zasedbo Miamija, je v hipu postal negativni junak. Njegov prestop h Golden Statu so ocenili za nešportno preračunljiv, saj so bili Bojevniki že brez njega dovolj dobri. Z njim pa naj porušili ravnovesje v ligi NBA in ji celo škodovali. Postal je boksarska vreča za vse, ki jim ni všeč, kaj se dogaja zunaj najožje elite.

»Ali sem res jaz kriv, da se Orlando že pet ali šest sezon ne more uvrstiti v končnico? Je Brooklyn zaradi mene prepustil Bostonu vse svoje možnosti za izbiranje igralcev na naboru NBA? Moram res biti grešni kozel za vsa moštva, ki igrajo pod pričakovanji?« se sprašuje Durant in vztraja, da je lahko odgovoren le za dosežke svoje zasedbe: »Ne morem braniti barv vseh 30 klubov v ligi, prav tako pa drži, da je moj prestop prizadel le Oklahomo. Torej moštvo, ki so ga v zadnjem desetletju vsi uvrščali med kandidate za najvišja mesta. In tudi zaradi tega odhoda imam povsem čisto vest.«

Kevin Durant je letos zaradi poškodbe kolena izpustil 20 tekem rednega dela prvenstva, med katerim je dosegal 25 točk na nastop ob 53,7-odstotnem izkoristku metov, a pripravljen pričakal končnico, v kateri se je izkazal s povprečjem 28 točk, 7,3 skoka in 3,8 asistence v zahodnem finalu s San Antoniom. Z 12 zaporednimi zmagami v izločilnih bojih pa Golden State ni le dosegel novega rekorda v ligi NBA, temveč tudi resno opozoril stavnice v Las Vegasu na previdnost. Kdor bo vplačal sto dolarjev na zmagoslavje Bojevnikov, bo zato zaslužil 38,46 dolarja, če bo enak znesek namenil za naslov Clevelandu, bo pospravil 220 dolarjev.

»Če kdo misli, da je vse skupaj preveč enolično, naj ne gleda naših tekem,« je izbruhnil Durant po tretjem soočenju z Ostrogami, ki brez poškodovanih Tonyja Parkerja in Kawhija Leonarda niso mogli enakovredni tekmeci. Pozneje se je opravičil za svoje besede, a ni spremenil svojih občutkov. V bran mu je stopil tudi soigralec Stephen Curry in ocenil, da so kritike nespoštljive do Golden Stata: »Tako mi kot Konjeniki iz Clevelanda se vse leto mučimo, da bi si zagotovili izhodišče za osvojitev naslova. Vsak večer nas nekdo izzove in se moramo dokazovati. V drugih moštvih pa ni nič manj kakovostnih igralcev kot v prejšnjih letih.«

Svoje pravi tudi zgodovina. V dosedanjih 70 sezonah NBA so si košarkarji Bostona (17) in LA Lakers (16) razdelili 33 naslovov (osem v 80. letih prejšnjega stoletja) in 19 nastopov v finalu, a večina razmišlja o njihovih dvobojih kot starih, dobrih časih. In tudi 90. leta bi verjetno bila sila »dolgočasna«, če ne bi Michael Jordan prostovoljno prekinil dveh »hat-trickov« Chicaga. B. E.