Če zmore Olimpija, lahko tudi Armstead

Po zmagah nad prvakom in podprvakom košarkarske lige ABA slovenski moštvi čaka težko nadaljevanje.

Objavljeno
06. oktober 2014 03.16
B. E., šport
B. E., šport
Novo mesto – Če je lahko Union Olimpija premagala prvaka lige ABA v gosteh, lahko mi podprvaka na našem parketu, so si bržkone mislili košarkarji Krke pred sobotnim soočenjem s Cedevito in zakrožili imeniten slovenski uvod v regionalno sezono. Hkrati pa prvič ugnali zagrebškega evroligaša v Novem mestu.

Gostje so resda pripotovali na Dolenjsko brez obolelega trenerja Jasmina Repeše. Krka je medtem pogrešala Nebojšo Joksimovića zaradi bolečin v kolenu in kajpada Luko Lapornika, zato pa je prvič poslala v ogenj Alexisa Wagmeneja, za katerega je bilo sprva predvideno, da bo debitiral v sredo proti Partizanu. »Odkar si je natrgal ovojnico mečne mišice, nismo želeli ničesar tvegati, vendar smo se prepričali, kako kakovostno mišičevje ima. Če zdravniki zanj napovejo, od kdaj do kdaj bi lahko okreval, zanj velja prvi datum, nared bo veliko prej kot 'normalen' športnik,« je pojasnil Krkin trener Aleksandar Džikić za 25-letnega Kamerunca, ki je v prejšnji sezoni nosil dres polzelskih Hopsov in v soboto prebil na parketu 17 minut.

V novomeškem moštvu sta zelo dobro opravila svoje delo energični Erjon Kastrati in racionalni Jasmin Hukić, toda junak tekme je bil prepričljivo Malcolm Armstead. Najboljši košarkar letošnjega superpokalnega soočenja je bil pred lansko hudo poškodbo kolena MVP uvodnega kola lige ABA, tokrat pa je s statističnim indeksom 34 za 31 točk (za dve 10:13, za tri 3:7, prosti meti 2:3), 6 skokov in 4 asistence zaostal le za Nikolo Jokićem iz Mega Vizure (44).

Le 183 cm visoki ameriški branilec je vstopil v igro, ko je Cedevita vodila s 13:7 in nadzorovala ritem igre, zato navzlic 12 točkam do glavnega premora ni mogel prinesti rezultatskega zasuka. Gostje so v 14. minuti vodili z 32:23 in po trojki Luki Babića v zadnji sekundi prvega polčasa s 47:38, vendar so v nadaljevanju kmalu ostali brez dirigenta Roka Lenija Ukića, ki si je poškodoval zadnjo stegensko mišico. Novomeščani so izkoristili priložnost in zaigrali vse bolje v obrambi, Armstead pa je uprizoril pravo simultanko. Dosegel je osem točk za Krkin niz 10:0 in prvo vodstvo z 48:47, v drugem polčasu pa skupno zbral 19 točk z metom 8:9 za dve točki in 1:1 pri trojkah v 14 minutah igre. Kar enajst točk je prispeval med 36. in 39. minuto, s prodori in meti od daleč spravljal v obup veliko višje spremljevalce ter svojemu moštvu prinesel odločilni naskok 76:70.

Džikić je po zmagi slovenskega prvaka nad hrvaškim poudaril: »Presenetili smo Cedevito, ki je bržkone prvi favorit za osvojitev naslova prvaka v ligi ABA in novo uvrstitev v evroligo. Mi smo v drugem polčasu naredili vse, kar smo lahko. Goste smo zadržali pri 25 točkah, kar je 22 manj kot v prvih 20 minutah. V tretji četrtini smo prejeli le osem točk. Dovolj dolgo smo zdržali z Armsteadom na klopi in tudi brez njega našli nekaj rešitev tako v obrambi kot v napadu. To je bilo odločilno. Veliko je bilo govora o slabšem skoku na tekmi z Olimpijo, danes pa smo s 31:23 dobili skok proti ekipi z Bilanom, Zubčićem in Delašem ter izjemnimi zunanjimi igralci Ramljakom, Babićem ... Še težje pa bodo tekme, ki jih bomo morali dobiti. V tej nismo bili favoriti.«

Nekdanji hrvaški reprezentant in Cibonin kapetan Veljko Mršić, ki je na klopi Cedevite začasno napredoval iz vloge Repeševega pomočnika v glavnega trenerja, je priznal: »Vedeli smo, da je Krka kakovostna, a nismo našli odgovora za Armsteada, ki je bil res izjemno razpoložen. Prvi polčas smo odigrali solidno, predvsem v napadu. Po odličnem začetku Krke v tretji četrtini, ko so se prebudili še gledalci, pa so se nam 'skrajšale' roke. V izenačeni končnici je bila – za razliko od prejšnjih dveh sezon – uspešnejša Krka. Ker je pred nami dolga sezona, bi bilo noro tvegati z Ukićem, se je pa dobro videlo, koliko nam pomeni.«

Slovenski moštvi sta že v prvem kolu 14. regionalnega prvenstva dosegli dvojno zmago, kar jima je v prejšnji sezoni uspelo le trikrat – v 13., 20. in 24. kolu. Torek in sreda pa jim prinašata podobno težka izziva. Ranjena Cedevita bo obiskala Stožice, Krka pa bo gostovala pri Partizanu, ki se je s poplačilom dolga do Jake Klobučarja otresel Fibine blokade, vendar do sobotne tekme v Szolnoku ni utegnil registrirati Eda Murića. Proti donedavnim soigralcem bo zagotovo nastopil.