Cilj Novomeščanov je še drugi domači trojček

Slovenski superpokal: v torek v Grosupljem prvo soočenje prenovljenih zasedb košarkarjev Krke in Uniona Olimpije.

Objavljeno
21. september 2012 10.55
Slovenija, Ljubljana, 20.Maj2012, Druga finalna tekma DP med Olimpijo in Krko. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Novemu prvoligašu Grosuplju bo v torek pripadla čast, da bo v tekmi za superpokal gostil prenovljeni vrsti državnega prvaka zadnjih treh sezon Krke in pokalnega zmagovalca Uniona Olimpije. Za obe moštvi bo dvoboj generalka pred začetkom lige ABA, ki pa je očitno prišel prezgodaj.

Tako Novomeščani kot Ljubljančani ne skrivajo, da bi potrebovali še kakšen teden uigravanja. Krka je namreč zadržala le pet članov šampionske zasedbe, Union Olimpija je bila pri prenovi še bolj temeljita, priprave obeh ekip pa so ovirale še reprezentančne obveznosti košarkarjev in poškodbe. V boju za lovoriko, ki jo je KZS uvrstila v svoj koledar leta 2003 – v prvih šestih sezonah je pripadla Unionu Olimpiji, v zadnjih dveh pa Krki –, pa se bosta poskusili predstaviti v kar najlepši luči in se prepričati, kakšno je njuno izhodišče pred štartom regionalnega prvenstva in prvimi nastopi na evropski sceni.

Sašo Filipovski si je včeraj oddahnil, ko mu je komisar članskih tekmovanj Boris Majer potrdil, da je Union Olimpija poravnala dolg do KZS v višini 19.000 evrov, kar ji je omogočilo registracijo novincev s slovenskim potnim listom – Klemna Prepeliča, Alena Omića, Dražena Bubnića in Luke Rupnika. Vsi štirje bodo tako v torek imeli pravico nastopa, a je Omić pod vprašajem zaradi težav s hrbtom, podobno kot novi kapetan moštva Teemu Rannikko, ki se je po lažji operaciji kolena šele pred dnevi pridružil soigralcem pri vadbi.

»Alen bo jutri na treningu, vsi skupaj pa bomo poskusili pokazati, kaj smo postorili doslej. Ekipi še nista vrhunsko uigrani, toda marsikaj bomo že videli. Vzdušje pri nas je zelo dobro, košarkarji so pripravljeni trdo vaditi, da bi napredovali, zato so mi treningi v užitek. In prepričan sem, da bodo gledalci že v prvem derbiju sezone prišli na svoj račun,« je poudaril Filipovski, ki očitno ne bo dočakal želene krilne okrepitve, zato bo moral prilagoditi naloge Jake Blažiča in Prepeliča. Hierarhija v moštvu pa je bržkone že oblikovana. Ko bo povsem okreval, bo udarni dirigent Rannikko, za nosilca igre pa sta predvidena še krilni center Dylan Page in center Aron Baynes.

Mlajši si bodo morali priložnost za igro priboriti, tekem pa jim zlepa ne bo zmanjkalo. Ker bo liga ABA po novem edina odskočna deska za uvrstitev v evroligo – dve moštvi bosta vanjo napredovali neposredno, tretji pa bo igral v kvalifikacijah – bo v njej šlo na nož, zaradi velikosti vložka na igralni mizi morda celo preveč, česar se bojijo tudi v Stožicah. »Predsednik Fenerbahčeja je pred dnevi vse povedal. In če klubi tako pritiskajo na sodnike v evroligi, ne vem, kaj si lahko obetamo na nižjih ravneh,« se sprašuje Filipovski, ki ga v soboto čaka gostovanje v Kragujevcu, medtem ko bo na prvi nastop v evroligi moral potrpeti do 12. oktobra, ko se bo Olimpija v gosteh pomerila z zmagovalcem kvalifikacij, ki bodo od 25. do 28. t. m. v Desiu.

V njih bo sodeloval tudi češki prvak Nymburk, ki je v sredo nekoliko pokvaril predstavitveni nastop Krke v dvorani Leona Štuklja. V pripravljalni tekmi, v kateri se je Smiljan Pavič tudi uradno nasledil Jureta Balažiča v kapetanski vlogi, so bili gostje uspešnejši z 61:56. Novomeščani so nastopili brez Marka Pajića, vidno pa je bilo, da ima rezerve tudi večina drugih novincev, od rekonvalescenta Jurice Golemca do organizatorja igre Jakova Vladovića in Jake Klobučarja. Zato pa je s 16 točkami izstopal Domen Lorbek, ki pravi: »Na koncu smo potegnili krajši konec, toda menim, da smo na dobri poti. Za še boljši občutek bi lahko v torek premagali Olimpijo in prihodnjo nedeljo še doma Szolnok v prvem kolu lige ABA. Trenutno še ne igramo, tako kot si želimo, kar je zaradi številnih novih košarkarjev tudi razumljivo. Predvsem želimo igrati hitreje, kot to počnemo zdaj.«

Trener Novomeščanov Aleksander Sekulić nima le prenovljenega moštva, temveč tudi povsem spremenjen strokovni štab. Njegov prvi pomočnik bo Gašper Potočnik, lani prvi trener Elektre in zadnji dve poletji tako kot Sekulić desna roka selektorja Božidarja Maljkovića, drugi pa Simon Petrov, ki po koncu igralske kariere začenja novo poglavje na športni poti. »Tekma za slovenski superpokal je priložnost za predstavitev gledalcem, saj bodo videli, kakšne bodo smernice v igri obeh ekip. Zadnji teden končno vadimo v popolni zasedbi, zato upam, da nam bo sreča odslej naklonjena. Pred začetkom tekmovanja v pokalu eurochallenge 6. novembra nas namreč čaka kar sedem zahtevnih tekem v ligi ABA, poleg neuigranosti pa nas zaenkrat tepe tudi mladost, saj se ne moremo ogniti nihanjem pri igri,« ocenjuje Sekulić.