Črnogorci bi ostali trn v dolenjskih petah

Košarkarji Krke bodo drevi proti Budućnosti začeli pohod proti izboljšanju uvrstitve v ligi ABA.

Objavljeno
04. oktober 2013 22.00
Krka vs Union Olimpija. Na sliki Nebojša Joksimović(7) in Malcolm Ray Armsteadi(10) Lucija, 02.10.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Novo mesto – »V ligi ABA se moramo uvrstiti višje kot v prejšnji sezoni, ko smo bili deveti. V pokalu eurochallenge je naš cilj vsaj drugi krog tekmovanja, v ligi Telemach in pokalu Spar pa finale,« je včeraj razkril načrte košarkarjev Krke predsednik kluba Brane Kastelec. Novomeščani bodo v uvodnem regionalnem nastopu drevi gostili Budućnost.

V dvoboju med slovenskim in črnogorskim prvakom bo domače moštvo poskusilo prekiniti enega od svojih najdaljših črnih nizov, saj je s tekmeci iz Podgorice izgubilo zadnjih šest dvobojev. Budućnosti se je spomladi za las izmaknila uvrstitev na finalni turnir najboljše četverice v regiji, saj je zbrala prav toliko točk kot poznejši prvak Partizan. V novo sezono vstopa brez nekaterih dosedanjih nosilcev igre, branilca Demarquisa Bosta, krila Strahinje Miloševića in finskega reprezentančnega centra Geralda Leeja, toda njihove zamenjave so kvečjemu še boljše. Iz vrst Radničkega je prišel najbolje ocenjeni košarkar prejšnje sezone Aleksandar Ćapin, iz Crvene zvezde krilo Bojan Subotić, iz ukrajinskega Himika Suad Šehović, poleg njih pa še trojica centrov: Američan William Coleman (Kavala), Nigerijec Jeleel Akindele (Champville) in Miloš Komatina (Igokea).

Krkin trener Aleksander Džikić ocenjuje: »Budućnost sodi med ekipe, ki je vložila precej denarja in energije, da bi se uvrstila na finalni turnir. Prav tako vemo, da dobršen del moštva že dolgo igra skupaj, kar je dodatna odlika, in da so zelo dobre tudi okrepitve s Ćapinom na čelu. Toda menim, da se gostom lahko postavimo po robu ter da nas čaka težka in zanimiva tekma. Igrali bomo v naši dvorani in dali vse od sebe.«

Novomeščanom tekmovalni ritem ni dopuščal objokovanja superpokalnega poraza z Unionom Olimpijo, ob katerem so imeli zmago že v rokah. V pičlih osmih dneh jih namreč čakajo tri nove zahtevne preizkušnje. »Spored nam res ni bil naklonjen, saj nas po Budućnosti v sredo čaka Cedevita, naslednjo soboto pa Partizan. Ligo ABA bomo torej odprli proti trem klubom, ki so si za cilj zastavili uvrstitev na finalni turnir. Sezona bo vendarle dolga, pričakujem vzpone in padce, zato o uspešnosti ali neuspešnosti ne bomo mogli govoriti po uvodnih tednih,« razmišlja Džikić in z ustrezno mero trenerske prožnosti razmišlja o košarkarskih ciljih Krke.

»V klubu smo se veliko pogovarjali o tem in se strinjali, da moramo igrati brez večjega rezultatskega pritiska. Poskusili bomo uveljaviti nekatere mlade fante. Enega ali dva bi potisnili povsem v ospredje in potrdili naša pričakovanja, da je Edo Murić košarkar za velika dejanja in zrela osebnost, na katero bi lahko slovenska košarka zelo resno računala v naslednjem desetletju. Pomagali bomo tudi nekaterim drugim mladcem, ki so nekoliko zastali v razvoju, ob tem pa bi zaokrožili selekcijo v skupini mladincev, ki smo jih priključili članski zasedbi in bi lahko postopoma poslali stalni člani prvega moštva in tudi reprezentanti. Ko bo prišlo do prenove slovenske izbrane vrste, v njej pričakujem več košarkarjev Krke,« razmišlja trener novomeškega moštva. Toda kako uveljavljanje mladih uskladiti z boji za uvrstitev na evropsko sceno, ki bo prihodnje leto precej trši oreh? Udeleženci lige ABA pač ne bodo smeli več igrati v pokalu eurochallenge, temveč le v evroligi in evropskem pokalu.

»Že letos smo si želeli dobiti mesto v evropskem pokalu. Ni nam uspelo in v novi sezoni bomo poskusili še enkrat. Evropski pokal je za številne klube postal odskočna deska za uvrstitev v evroligo, le poglejte, kdo so bili v zadnjih letih zmagovalci tega tekmovanja. Mi in Olimpija trenutno nimamo moči in denarja, da bi se lahko enakovredno borili z njimi,« meni Aleksandar Džikić.

Današnji pari 1. kola lige ABA, danes: Krka – Budućnost (19), Cibona – Radnički (17), Široki Brijeg – Crvena zvezda (17), Zadar – Szolnok (19); jutri: Partizan – Igokea (17), Mega Vizura – Cedevita (19).