Dobro so igrali šele, ko so se začeli vleči iz godlje

Union Olimpija od zaostanka 16 točk do +18 in zmage, ki ohranja živo upanje na napredovanje v drugi krog evropskega pokala.

Objavljeno
25. november 2015 00.23
Košarka
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Sočutje košarkarjev Uniona Olimpije z Nanterrom, ki je nekakšno predmestje Pariza in dobrih deset kilometrov oddaljen od prizorišča nedavnih terorističnih napadov, je trajalo le enajst minut. Gostujoči ekipi so podarili prednost 16 točk, nato pa se resno lotili dela in zmagali z identično razliko 13 točk, za kolikor so izgubili v Franciji.

Potem ko so Ljubljančani tudi brez poškodovanih Zacka Wrighta in Saša Zagorca ostali v igri za napredovanje v drugi krog evropskega pokala, lahko njihovi najzvestejši navijači priznajo, da so že sredi uvodne četrtine, pri zaostanku z 10:21, začeli razmišljati o prezgodnjem odhodu domov. Domači košarkarji so namreč zaigrali še bolj medlo kot med zadnjim nizom, ki jim je prinesel le eno zmago v desetih tekmah. Napadi niso imeli soli in potrebne dinamike, obramba pa domala ni obstajala. O njej največ pove podatek, da je Nanterre do 11. minute dosegel kar 31 točk, krilo Mykal Riley pa je s ponavljanjem zelo podobnih akcij spominjal na Kevina Duranta. Do tedaj je namreč zbral 18 točk, tri več kot vsi Olimpijini aduti skupaj.

Da je bilo vse skupaj preveč preprosto, da bi lahko trajalo v nedogled, je bilo jasno, le redki pa so pričakovali, da je stožiško moštvo sposobno tako temeljite preobrazbe. Ko je Mitja Nikolić prevzel skrb za Rileyja in ga umiril, je že storil pomemben korak, svoje pa so dodali še taktični popravki Gašperja Potočnika, predvsem pri pomoči v obrambi, veliko večja agresivnost celotne peterke in – gostje iz Francije. Medtem ko so bili sprva – tudi zaradi pretiranega strahu Olimpijinih košarkarjev pred njihovimi prodori – skoraj nezgrešljivi, so najprej začeli metati mimo obroča od daleč, nato s srednje razdalje in vse pogosteje tudi z neposredne bližine. V zadnjih 29 minutah dvoboja so tako dosegli le še 34 točk.

Za Ljubljančane je bilo tudi izjemnega pomena, da so z odličnim zapiranjem prostora pod obročema dobili skok kar z 42:23, si prislužili 12 prostih metov več in si z veliko večjo mero gibljivosti prislužili precej »lahkih« košev. Zato so lahko prišli do uspeha s pičlimi tremi uspešnimi meti za tri točke in navzlic 19 izgubljenim žogam. Največ, štiri, jih je zapravil 18-letni Blaž Mesiček, vendar moramo upoštevati, da je zaradi Wrightove odsotnosti prevzemal dirigentske naloge med minutami počitka Luke Rupnika. Nič manj ni bilo pomembno, da je Miha Lapornik v drugi četrtini začel zadevati s svojih zunanjih položajev in dal igri potrebno širino, s svojo drugo trojko za 35:37 tik pred polčasom pa še dodatno mero samozavesti.

Potem ko je Union Olimpija dobila drugi del tekme z 20:9, se je s podobno vnemo lotila nadaljevanja. V 22. minuti je že prevzela vodstvo (40:39), pred koncem tretje četrtine pa strla večino odpora Nanterra. Pri rezultatu 76:58 je bilo le še pomembno, ali bo zmagala z več kot 13 točkami razlike, saj je v Franciji klonila z 72:85. Zaradi nezbranosti v zadnjih sekundah se ji dodatna želja ni uresničila, toda zmaga je le zmaga, se je strinjal trener Potočnik: »Naši fantje si zaslužijo čestitke, saj so od prve četrtine naprej igrali odločno in srčno. To je recept, kako bi se morali lotiti vseh tekem, zato upam, da bodo razumeli, da druge poti ni. Drevišnjo zmago moramo potrditi v soboto proti Metalcu.« Lapornik je pristavil: »Na treningih smo poudarjali, kako pomembno bo zapiranje prostora, in tokrat smo res prepričljivo dobili skok. Ustavili smo tudi Rileyja, ki je sprva počel, kar je želel.«

Evropski pokal, druga para v skupini A (danes)

Oldenburg – Trento (20)

Bilbao – Telekom Bonn (20.30)

 

Vrstni red:

1. Bilbao 6 4 2 500:427 10 točk

2. Trento 6 4 2 508:468 10

3. Union Olimpija 7 3 4 566:581 10

4. Nanterre 7 3 4 515:538 10

5. Oldenburg 6 3 3 449:494 9

6. Telekom Bonn 6 2 4 488:518 8