Dolenjci še bližje izpadu

Košarkarje Krke lahko pred izpadom iz lige ABA reši le manjši čudež.

Objavljeno
06. marec 2017 01.47
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Beograd, Ljubljana – Union Olimpija je igrala za prestiž in že pred podaljškom zapravila priložnost, da bi po dveh letih ugnala Cedevito, Krka je v dvoboju z drugim moštvom z vrha lige ABA še dodatno ogrozila svojo prihodnost. Po porazu s Partizanom se je znašla povsem na pragu izpada.

Novomeščani so v Beogradu doživeli peti zaporedni poraz v regionalnem prvenstvu, v zadnjih štirih kolih pa je bil skupni imenovalec v njenih predstavah razpad sistema v tretji četrtini. Včeraj je po izenačenem prvem polčasu izgubila tretji del tekme s 16:30, pred tem proti Mornarju z 12:28, Igokei z 10:27 in MZT s 13:22. Kot da bi jim med glavnim premorom namešali uspavalo v krepčilne napitke, so v pičlih desetih minutah sleherne tekme uničili dotedanji trud. Po novi psihični blokadi pa nimajo več izbire. Če se želijo ogniti zadnjemu mestu, morajo v soboto premagati Cibono, kar je dosegljiv cilj, ob tem pa bo moral Zadar izgubiti tako danes proti Karpoš Sokolom, ki so se že rešili iz nevarnega območja, kot v nedeljo (dan po tekmi v Novem mestu!) proti Unionu Olimpiji v domači dvorani. Kar bo trši oreh.

Če bi ocenjevali zgolj prvi polčas, bi si Krka prislužila solidno trojko, čeprav bi morali upoštevati, da je Partizan pogrešal trojico najbolj izkušenih mož: Novico Veličkovića, Williama Hatcherja in Jamonta Gordona. Dolenjska zasedba je v 11. minuti vodila s 30:21, a že osem minut pozneje zaostajala s 40:44, nadaljevanje, v katerem so gostitelji vodili že z 20 točkami naskoka (84:64), pa si niti ne zasluži podrobnejše obravnave. O obrambi gostov zgovorno priča 96 prejetih točk, o zbranosti v napadu 16 izgubljenih žog in 14 zgrešenih prostih metov (13:27).

»Partizan je dokazal, da je boljši, mi pa smo se lahko marsikaj naučili. Preveč je napak v naši igri, ki jih moramo odpraviti v naslednjih tednih,« je bil po tekmi kratek Krkin trener Simon Petrov. In ker bo redni del lige ABA trajal le še en teden, njegova napoved lepših dni bržkone zadeva slovensko ligo za prvaka. Njegov nekdanji trener Aleksandar Džikić, zdaj strateg Partizana, je pristavil: »Ni mi jasno, kako je lahko Krka zadnja, saj nima slabega moštva. Prepričljivo smo zmagali, čeprav smo začeli prepočasi in premehko. Vesel sem, da pošteno igramo proti moštvom, ki se borijo za obstanek.«

Olimpijini navijači so sinoči dočakali vrnitev dolgo »izobčenega« Mirka Mulalića, ne pa tudi enajste regionalne zmage, čeprav se je nasmihala. Gostitelji so v uvodni četrtini vodili s 25:14 in po Cedevitivem zasuku za 39:40 dobili prvi polčas po zaslugi Nikole Jankovića (13 točk), Devina Oliverja (12) in Jureta Pelka (9), medtem ko je Brandon Jefferson, tako kot večkrat doslej, začel zelo zadržano. Gledalcem v Tivoliju se je v 27. minuti že smejalo ušes, saj je Union Olimpija vodila s 64:50, a ni zdržala v enakem ritmu. A vendarle se je približala uspehu, saj je 20,3 sekunde pred iztekom 40 minut imela tri točke naskoka – 83:80. Luka Babić je znižal s prostim metom, po Hrovatovi izgubljeni žogi pa je Miro Bilan izenačil tri sekunde pred koncem. Tudi v podaljšku je sprva bolje kazalo Olimpiji, po vodstvu z 89:85 pa so jo drago stali tudi Jankovićevi prosti meti. Kot dragocena tarča Cedevite je izkoristil le dva od 15.