Dončić osupnil in z 11 zaporednimi točkami v zadnjih treh minutah strl Rakete (VIDEO)

Slovenski košarkarski biser je poskrbel za veličastni preobrat Dallasa po zaostanku s 94:102 v dvoboju s Houstonom.

Objavljeno
09. december 2018 05.58
Posodobljeno
09. december 2018 08.53
Luka Dončić je v zadnjih trehh minutah nanizal kar 11 točk zapovrstjo. FOTO: Jerome Miron/Reuters
Dallas – Vse je dišalo po tem, da bodo košarkarji Dallasa v sinočnjem dvoboju lige NBA s Houstonom, s katerim so se udarili že drugič v zadnjih dveh tednih (konec novembra so ga na gostovanju odpravili z zelo prepričljivih 128:108), ostali praznih rok. Tri minute pred koncem so namreč pred domačim avditorijem v dvorani American Airlines Center zaostajali s 94:102 in bili na robu brezna. Toda ko je bilo treba potegniti voz iz blata, si je breme hrabro na svoje rame nadel novinec, 19-letni slovenski čudežni deček Luka Dončić, ki je še enkrat več dokazal, iz kakšnega testa je, in bil najzaslužnejši za magični preobrat Teličkov v končnici.



Dončić: Nisem igral dobro


»Nisem igral dobro, moja igra večji del dvoboja ni bila vrhunska. Ob koncu sem dobil samozavest in se tudi počutil udobneje,« ni bil povsem zadovoljen Luka Dončić. Trener Rick Carlisle mu je polaskal: »To je bilo nekaj posebnega! Bil je neustrašen, česa takega ne vidiš vsak dan.«


11 točk v razmaku dveh minut


Mladi Ljubljančan je namreč v zadnjih treh minutah dosegel prav vse točke gostiteljev za delni izid 11:0, s katerim so zaostanek s 94:102 spremenili v vodstvo s 105:102. Dončić je v tem času zadel kar tri trojke in še en met za dve točki, v razmaku manj kot dveh minut je tako vknjižil več kot polovico od svojih 21 doseženih točk na tekmi, s katerimi je bil – ob enako učinkovitem Wesleyju Matthewsu – najboljši strelec svojega moštva. V 32 minutah na parketu je proste mete izvajal 4:5, za dve točki metal 4:10, trojke 3:7, dodal pa še sedem skokov, tri ukradene žoge in eno podajo ter si privoščil tudi tri napake. Končni izid (107:104) je 25 sekund pred koncem postavil Jalen Brunson.


Harden spet neustavljiv


Z dvojnim dvojčkom za 12 točk in kar 20 skokov se je izkazal tudi Dallasov center DeAndre Jordan. Gostitelji so seveda natančno vedeli, od kod preži največja nasprotnikova nevarnost: pred dvema tednoma jim je dobro zaustavljeni bradati Houstonov ostrostrelec James Harden zabil 25 točk, sinoči je bil še nekoliko bolj razigran s 35 točkami (prosti meti 7:7, za dve 5:6, trojke 6:16), osmimi asistencami, štirimi skoki ter po eno ukradeno žogo in blokado, v statistiko pa je vpisal tudi šest izgubljenih žog. Zdaj moštvo Dallasa, ki drži osmo mesto na razpredelnici zahodne konference, v noči na torek čaka še en domač obračun z Orlandom, ki ima doslej v žepu dve tekmi več in eno zmago manj.

image
Luka Dončić je pokramlal tudi z velikim Jamesom Hardnom. FOTO: Cooper Neill/AP