Dončić ponovno letel po parketu in se veselil dvojnega dvojčka (VIDEO)

Mladi ljubljanski košarkar je z 29 točkami, 12 podajami in 8 skoki pomagal Dallasu do zmage nad Minnesoto (119:115).

Objavljeno
12. januar 2019 06.20
Posodobljeno
12. januar 2019 06.56
Luka Dončić je predvsem v zadnjih minutah spet dokazal svoj razkošen talent. FOTO: Brace Hemmelgarn/Reuters
Minneapolis – Nova tekma, nova vrhunska predstava slovenskega čudežnega dečka Luke Dončića onstran »luže« v košarkarski ligi NBA! Sinoči je njegov Dallas vpisal drugo zaporedno zmago, na gostovanju pred 18.978 gledalci v dvorani Target Center je bil s 119:115 boljši od Minnesote, s čimer na razpredelnici zahodne skupine za osmim mestom, ki kot zadnje vodi v izločilne boje, še naprej zaostaja za tri zmage.


Peti najučinkovitejši večer


To je bil vnovič večer ljubljanskega najstnika Dončića, ki je bil spet prvi strelec svojega moštva s kar 29 točkami (prosti meti 7:10, trojke 2:9, za dve 8:14), čeravno je bil predvsem z razdalje precej nenatančen. Njegov točkovni izkupiček je bil peti najboljši v sezoni, v zadnjih treh obračunih je vselej prispeval vsaj po 27 točk na tekmo. Sinoči se je sicer veselil sedmega dvojnega dvojčka v sezoni, ni pa bil daleč niti od trojnega.


Še 12 podaj za dvojni dvojček


Dodal je namreč še osem skokov in kar 12 podaj, kar je izenačenje njegovega rekorda v ligi NBA, za nameček je v 35 minutah na parketu v statistiko vpisal še dve pridobljeni žogi in zgolj eno izgubljeno. Z novo odlično predstavo, s katero je Dallasu pomagal šele drugič od konca novembra zmagati na gostovanjih, se je tudi najlepše zahvalil več kot dvema milijonoma glasovalcev, ki so že oddali glasove zanj v izboru za prihajajočo tekmo vseh zvezd.


Zadel prvi na tekmi


Dončić je po minuti in petih sekundah dosegel sploh prvi koš na tekmi, ki je nakazoval, da se obeta njegov nov nor večer. Če je prvo četrtino odprl, jo je tudi zaprl z uspešnim metom, s trojko je popeljal goste na odmor s štirimi točkami naskoka. Že v tem delu je prispeval kar 11 točk, v drugi četrtini se je nekoliko umiril in dodal štiri ter v tretji še tri. Znova pa je v svojem slogu vzcvetel v zadnjih dvanajstih minutah.


Sodeloval pri zadnjih 6 koših iz igre


Tedaj je namreč v ključnih trenutkih, ko se je rezultat lomil, Dončić sodeloval pri vseh zadnjih šestih Dallasovih koših iz igre – dvakrat je podal za trojki, kar štirikrat pa zadel. Najprej je svoje moštvo minuto in pol pred koncem popeljal v vodstvo s 112:111, nato je v zadnjo minuto dvoboja vstopil s košem za 114:113, ključna pa je bila njegova poteza 24 sekund pred zadnjim piskom sirene, za katero se je izkazalo, da je odločila zmagovalca.


»Zabavam se, to je del moje igre«


Tedaj je namreč po ukradeni žogi Teličkov in samostojnem prodoru sprožil z razdalje in v devetem poskusu vendarle zadel drugo trojko na tekmi, s čimer je popolnoma utišal dvorano v Minneapolisu. »Uživam v ritmu dvobojev na dva, tri dni. Zabavam se na parketu, to je ključen del moje igre. Nisem pa pričakoval, da se bo v moji krstni sezoni v ligi NBA vse odvijalo tako hitro,« je v pogovoru za Fox Sport pojasnjeval Dončić.


Blokada Rosa ga je podžgala


Svojo zrelost je Luka dokazal tudi s tem, kako hladnokrvno se je pobral po odlični blokadi, ki mu jo je pri vodstvu Dallasa s 107:105 tri minute pred koncem obračuna podelil Derrick Rose in navdušil tribune. To je namreč mladega Ljubljančana še dodatno podžgalo, da je v zadnjih izdihljajih letel po parketu. Med njegovimi soigralci velja izpostaviti še 23 doseženih točk Harrisona Barnesa in 15 skokov centra DeAndreja Jordana.


V ponedeljek s prvaki


Pri poražencih, ki so neuspešno lovili četrto zaporedno zmago in so zdaj po izkupičku v sezoni poravnani s Telički, so vsi člani začetne peterke prispevali dvomestno število točk, največ – 30 in obenem še enajst skokov – center Karl-Anthony Towns. Dvojnega dvojčka za deset točk in 15 skokov se je veselil tudi Taj Gibson. Dallas nov izziv čaka v noči na ponedeljek, ko bo gostil prvake, Bojevnike iz Golden Stata, ta hip druge na zahodu.

image
Luka Dončić je v zadnjih treh dvobojih vselej dosegel po vsaj 27 točk. FOTO: Brace Hemmelgarn/Reuters

 

IZIDI LIGE NBA


Minnesota Timberwolves : Dallas Mavericks 115:119 (Luka Dončić 29 točk, 12 podaj, 8 skokov, 2 pridobljeni in 1 izgubljena žoga v 35 minutah)

Philadelphia 76ers : Atlanta Hawks 121:123
Washington Wizards : Milwaukee Bucks 113:106
New York Knicks : Indiana Pacers 106:121
Toronto Raptors : Brooklyn Nets 122:105
Houston Rockets : Cleveland Cavaliers 141:113
Portland Trail Blazers : Charlotte Hornets 127:96
Utah Jazz : Los Angeles Lakers 113:95
Golden State Warriors : Chicago Bulls 146:109