Dragič bo odslej letel kot Raketa

Goran Dragič je lani izdatno okusil končnico lige NBA, saj je Phoenix zasedel 3. mesto v zahodni konferenci, v izločilnem delu pa ugnal Portland in San Antonio ter obstal šele v merjenju moči s poznejšimi prvaki LA Lakers z 2:4.

Objavljeno
26. februar 2011 13.32
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Zato se je po slabšem začetku nove sezone s soigralci zavzeto gnal, da bi se prebili med najboljše. S sedmimi zmagami v zadnjih enajstih nastopih so popravili izkupiček na 28:27 in se približali 8. mestu na zahodu na štiri zmage zaostanka, toda naenkrat se je Dragiču življenje postavilo na glavo. Delodajalci so ga odstopili Houstonu v zameno za branilca Aarona Brooksa, tako da bo začel znova. V Teksasu in še nekoliko nižje na zahodni razpredelnici.

Vest, da se bo moral preseliti k prvaku NBA v letih 1994 in 1995, ki pa je trenutno 10. v zahodni konferenci z negativnim iztržkom 28:31 in vso sezono ne more računati na svojega zvezdnika Yao Minga, je Goranu Dragiču sporočil njegov neuradni mentor Steve Nash. Ko je sloviti branilec ob prihodu moštva v Toronto izvedel za novico, je stekel k slovenskemu reprezentantu, saj ni želel, da bi zvedel za zaplet po telefonu. Raje mu je osebno povedal, kaj se je zgodilo, in mu nudil nekaj besed podpore. Dragič je bil seveda v šoku, saj je do kupčije prišlo domala pet minut pred iztekom prestopnega roka v ligi NBA in ni niti slutil, da bi se lahko primerilo kaj takšnega. Še naprej se je videl kot dolgoletni Phoenixov projekt in legitimni naslednik 37-letnega Nasha.

Toda klubski šefi so razmišljali drugače. Ugotovili so, da Dragič v poltretjem letu ameriške kariere ni dosegel pričakovanega napredka, še posebej ne letos, ko je celotno moštvo zaradi slabših rezultatov zajel val živčnosti. Njegova statistika (7,4 točke in 3,1 asistence) je sicer podobna lanski, toda izkoristek metov slabši (42 % iz igre, 28 % za tri točke), njegov indeks »plus-minus«, pri katerem upoštevajo vpliv košarkarjevega vstopa v igro na gibanje rezultata, pa je vsaj dvakrat slabši od vseh igralcev, ki jih je trener Alvin Gentry pošiljal v ogenj. Sonca so na vsake štiri minute Dragičeve igre v povprečju zaostala za tekmecem za točko. Odločitev je očitno dozorela med nedavno odsotnostjo 24-letnega Ljubljančana zaradi vreznin na stopalu, posledici domače nezgode, ki ga je stala sedmih tekem.

Dragič je svoje prve vtise strnil zelo na kratko: »Seveda sem pretresen, saj sem vzljubil Phoenix in Sonca. Toda takšno je življenje in po svoje se veselim selitve k Raketam, saj želim le igrati košarko.«