Dragić čaka le, da bo tudi Lakovič skočil iz rokava

Slovenci pred jutrišnjim prvim nastopom na EP pričakujejo tekmeca, ki ne igra prav nič po »češko«.

Objavljeno
03. september 2013 14.53
Slovenija vs Francija. Na sliki Goran Dragić.Ljubljana,31.08.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Zreče – Božidar Maljković je že uvodni dan novega šolskega leta podelil svojim »učencem« prve ocene. In to vsem po vrsti petice za marljivost v pripravljalnem obdobju pred EP. Hkrati pa upa, da si njegovi košarkarji v naslednjih dneh ne bodo prislužili ukora ali popravnega izpita, kaj šele, da bi morali ponavljati razred.

»Fantje so vse treninge opravili na profesionalni ravni, nikoli jih ni bilo treba priganjati. Toda ko se pogovarjam s kolegi iz številnih držav, se vsi strinjamo, da moramo pozabiti, kaj se je dogajalo doslej. Šele z sredino tekmo s Češko bo naš trud začel dobivati smisel. Prebroditi bomo morali marsikaj in se pobrati po padcih, kajti zagotovo nas čakajo tudi porazi,« je včeraj poudaril selektor slovenske reprezentance, ki ima za seboj 46 vadbenih dni in 12 ogrevalnih tekem, od katerih je izgubila le dve.

Slovenski košarkarji bodo med petimi celjskimi dvoboji v šestih tekmovalnih dneh nastanjeni v Termah Zreče, kjer imajo na voljo 30 sob. Včeraj popoldne se jim je pridružila še španska izbrana vrsta – preostali štirje člani skupine C, Čehi, Poljaki, Gruzinci in Hrvati, bodo bivali v Laškem –, hkrati pa je v vseh uradnih hotelih stopil v veljavo režim EP, ki reprezentancam omogoča popolno osamitev. Tudi na treninge in tekme se bodo podale v policijskem spremstvu. Mir bo fantom prišel zelo prav, da si bodo oddahnili po vrvežu zadnjih tednov, med katerimi so jih novinarji, pokrovitelji prvenstva in KZS ter prireditelji najrazličnejših promocijskih dogodkov vlekli na vse konce in kraje.

»Letošnje priprave so bile drugačne od prejšnjih, na katerih sem sodeloval. Ne le zato, ker nas prvič čaka prvenstvo v Sloveniji in ker smo odigrali le dve pripravljalni tekmi na tujem. Spremenjeno je tudi moštvo in veliko je novih obrazov. V reprezentanci smo se vedno dobro razumeli, toda letos smo še bolj povezani kot v prejšnjih letih. Za cilj smo si zadali, da bi živeli kot velika družina, zato smo se veliko družili tudi v prostem času,« je ocenil prvi adut slovenskega moštva Goran Dragić in zagotovil, da s soigralci še ne čuti posledic odštevanja zadnjih ur pred začetkom EP.

»Na tako velikih tekmovanjih je živčnost povsem razumljiva. Pričakujem, da bo letos ustrezno večja zaradi naših želja in odgovornosti, ki spremlja domačo reprezentanco, zato se zavedam, da se bomo pol ure pred tekmo s Češko počutili povsem drugače. Vendar bo šlo za pozitivno tremo, ki jo športniki redno občutimo in je za nas znak, da smo živi. Dodatno moč nam vliva zaupanje, da nam bodo v težkih trenutkih pomagali navijači, ki so nas množično podpirali že v tujini. Zdaj pa si obetamo, da bodo naš šesti in sedmi košarkar na parketu,« je poudaril organizator igre Slovenije, ki se iskreno veseli nastopov s pravim tekmovalnim nabojem in zmag, ob katerih ne bo mogel nihče odmahniti z roko in reči, da niso vredne prav nič. Pred vrati je vrnitev k prvinskemu razlogu, zaradi katerega naši košarkarji tako uživajo v košarki.

»Vsi skupaj se moramo podati od tekme do tekme in trenutno je pomemben le dvoboj s Češko, saj bomo že morali prikazati dobro igro. Vsi viri informacij poročajo, da gre za moštvo, ki ne igra prav nič 'češko', temveč hitro in sodobno. Ob sobotnem porazu s Francijo smo imeli težave pri vračanju v obrambo in preprečevanju nasprotnih napadov, zato si ne bomo smeli privoščiti ponovitve napak,« je pojasnil Goran Dragić, ki se je bližal koncu osnovnošolskih obveznosti, ko je dolgoletni nosilec igre češke reprezentance Jiri Welsch nosil dres Uniona Olimpije (v sezonah 2000/01 in 2001/02). Njegov mlajši brat Zoran je bil v sezoni 2007/08 klubski soigralec zdajšnjega češkega aduta Jana Veselyja pri Geoplinu Slovanu, toda tedaj še nista bila tako uveljavljena. Kako dobro zdaj slovenski košarkarji poznajo značilnosti igre uvodnega tekmeca, ki je nazadnje igral na EP leta 2007 in izgubil vse tri tekme?

»Danes smo imeli prvi sestanek, na katerem smo govorili o češki reprezentanci. Dobili smo zajeten priročnik, v katerem so opisane značilnosti njene igre, do tekme pa si bomo ogledali še film, v katerem so zajete akcije češkega moštva in njegovih košarkarjev. Moj prvi vtis je, da Čehi nimajo igralca, za katerega bi rekel, da je klasični organizator igre, krilo ali center. Vsi so visoki, njihov dirigent Tomaš Satoransky meri 201 cm in se lahko pomakne na druge položaje, Vesely pa se dobro znajde v vlogah krila, krilnega centra in po potrebi tudi centra. Mi bomo vztrajali pri naši igri in po potrebi uporabili nekaj akcij, ki smo jih prihranili za EP. Tako v napadu kot v obrambi, pri kateri bomo denimo prehajali iz presinga v consko postavitev ali se odločali za zelo visoko cono,« je dodal Phoenixov as in se nasmejal ob vprašanju, če so prihranili kot skrivnega aduta tudi kapetana Jako Lakoviča. Njegov vzpon forme bi namreč veliko pomenil tako moštvu kot Goranu Dragiću.

»Upam, da smo ga zadržali v rokavu in da bo zdaj skočil iz njega. Imel je smolo s poškodbo, vendar lahko vsaj hip eksplodira. Nasploh je velika odlika našega moštva, da lahko na sleherni tekmi stopi v ospredje nekdo drug in doseže 20 točk,« je zagotovil.