Dragić: Če je mir doma, je tudi v službi

Liga NBA: Goranu Dragiću bo po prihodu družine, ki je ni videl od poletja, lažje na parketu.

Objavljeno
16. november 2015 04.32
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Potem ko so poleti moštvo sestavljali s fligransko natančnostjo in ciljem naskoka na lovoriko v ligi NBA, uvod v sezono za košarkarje Miamija še ni bil na ravni njihovih želja in zmožnosti, tudi Goran Dragić še lovi ritem, ki mu je poleti prinesel rekordno petletno pogodbo. V zadnjih dneh se mu je pridružil rojak, zadnja leta nesojeni reprezentančni soigralec Beno Udrih, minuli konec tedna pa tudi družina, ki je ni videl od poletja.

Njegova navezanost na najbližje na Floridi ni minila neopaženo. Potem ko je na zadnjih devetih tekmah v povprečju zabeležil 10,6 točk – precej manj od 16 v prejšnji sezoni ali celo 20 dve leti pred tem –, so njegov zadržan začetek v Miamiju že pripisali nepričakovani družinski situaciji, ki je v zadnjih letih življenja v ZDA ni bil vajen. Četudi sam ni želel iskati izgovor za nekoliko bolj mlačen začetek, ni mogel skriti, da ga ločenost od družine v zadnjem obdobju vse bolj obremenjuje in mu načenja notranji mir, stiki s soprogo Majo in dveletnim Mateom so bili omejeni le na internet, hčerke Victorie pa ni videl od rojstva konec avgusta. »Matea sem vedno videl le za kratek čas, toliko da me je pozdravil in nato odhitel nazaj k svojim igračam. Že res, da je to moje delo, a včasih je bilo zaradi takšnih okoliščin neznansko težko. Toliko stvari se je dogajalo zadnje mesece. Težko je vse kar pozabiti in igrati. Poleti je prišel otrok, selitev, iskanje nove hiše, spoznavanje s soigralci,« pravi Ljubljančan, ki poleti, ko se je odločil preskočiti tudi EP, ni obešal na veliki zvon, da je imela soproga tudi zaplete med nosečnostjo.

»Odslej mi bo veliko lažje iti na trening, saj bom vedel, da se bom vračal v polno hišo. Imel bom nekoga, s katerim se bom pogovarjal. Saj se lahko tudi s soigralci, a to vseeno ni enako,« je dodal, potem ko se je novega izziva v karieri lotil v precej nižjih obratih kot v zadnjih sezonah. Pred dvema letoma je denimo zabeležil niz 25 tekem, v katerih je v povprečju dosegel 15 točk ali več, od začetka te sezone pa je bila na kar šestih od devetih tekem njegova zgornja meja pri 11 točkah. Zaradi tega je njegov učinek meta iz igre, po katerem je s prek 50 odstotki v zadnjih letih spadal med najučinkovitejše v ligi NBA, trenutno pri 42 %. »Še vedno se zanesem na svoj met, le priti moram do tega, da bodo žoge spet letele v mrežico. Počasi gre na bolje, s trudom bom prišel iz te strelske krize,« je prepričan slovenski as, ki je zadnjo tekmo proti Utahu končal s 14 točkami, obenem pa tedaj pozdravil tudi krst novega soigralca Bena Udriha (2 točki v 17 minutah).

Šempetrčan je prišel ravno ob mini tekmovalnem premoru, saj Vročico po četrtku naslednji dvoboj čaka šele jutri, zato je trener Erik Spoelstra čas izkoristil tudi za to, da bi njega in drugega prišleka Jarnella Stokesa bolje spoznal in vključil v zasedbo, ki je v zadnjem času preživljala nekaj burnih obdobij. Dwayne Wade je moral denimo četrtkov dvoboj izpustiti, ker je sin Zion pristal v bolnišnici, Geraldu Greenu pa se je z zadnjo tekmo iztekla kazen, ki so mu jo v klubu naložili po incidentu na domači posesti. V začetku meseca se je namreč pri vratarju pojavil s krvavimi rokami, po prihodu reševalcev pa udaril enega od prisotnih, ki ga je hotel zadržati, ker se je nameraval vrniti v stanovanje. Pri klubu dogodka niso želeli komentirati niti pojasniti, zakaj je za tem nekaj časa preživel v bolnišnici, a mu je dal Spoelstra jasno vedeti, da si bo moral vlogo na parketu zdaj povrniti z delom na treningih.