Dragić slovenski košarkar leta, Dončić najboljši med mladimi

Goran Dragić, Luka Dončić in Dragiša Drobnjak so najboljši slovenski košarkarji v svojih kategorijah za leto 2015.

Objavljeno
26. december 2015 13.08
Posodobljeno
26. december 2015 13.37
BKN-BKO-SPO-NEW-ORLEANS-PELICANS-V-MIAMI-HEAT
G. L.
G. L.

Ljubljana - Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je za najboljšega košarkarja v letu 2015 na sončni strani Alp pričakovano izbrala Miamijevega organizatorja igre Gorana Dragića. Najboljši mladi slovenski košarkar je plejmejker madridskega Reala Luka Dončić, precej izkušenejši Dragiša Drobnjak (Tajfun) pa je bil izbran za najboljšega košarkarja lige Telemach.

Glavna nagrada s strani KZS je pripadla Dragiću, ki je iz Phoenixa v lanski sezoni prestopil v Miami in na Floridi dosegal po 16,6 točke in 5,3 podaje na tekmo. S tem si je izboril podpis najbogatejše pogodbe v zgodovini slovenskega športa (86 milijonov dolarjev), s katero se je Vročici zavezal za pet let. Vse to ga je skupaj z rojstvom sina prisililo, da je prvič v devetih letih izpustil reprezentančno akcijo, kar se je ekipi Jureta Zdovca na evropskem prvenstvu nedvomno poznalo.

Na eurobasketu ni bilo niti Dončića, po novem najboljšega mladega slovenskega košarkarja, ki je v sezoni 2014/15 s 16 leti, 2 mesecema in dvema dnevoma postal najmlajši igralec v zgodovini Reala iz Madrida z nastopom na tekmi članskega državnega prvenstva. V tej sezoni je storil še korak naprej, saj je postal celo standardni član dvanajsterice ekipe, ki v domačem prvenstvu v povprečju igra petnajst, v evroligi pa dvanajst minut.

Če je Luka fenomen v Španiji zaradi svoje mladosti, je 38-letni Drobnjak dodana vrednost v slovenski ligi zaradi svojih izkušenj, pripravljenosti in tudi košarkarskega znanja. Član Tajfuna je v lanski sezoni dosegal 10,9 točke in 5,8 skoka ter bil eden ključnih členov na poti šentjurskega moštva do senzacionalnega naslova državnih prvakov. Spretni krilni center je tudi v novi sezoni nepogrešljiv član zasedbe Dejana Mihevca, sicer najboljšega trenerja leta 2015 po izboru KZS.