Dragić za mesto v končnici, Dončić za lovoriko

Najboljša slovenska košarkarja bosta prvič skupaj na parketu po velikem zmagoslavju na eurobasketu.

Objavljeno
27. marec 2019 13.00
Posodobljeno
28. marec 2019 11.36
Luka Dončić in Goran Dragić sta zadnjič igrala skupaj 17. septembra 2017 v finalu EP. FOTO: Blaž Samec
Ko je Goran Dragić 30. oktobra 2008 odigral prvo tekmo v ligi NBA, je takrat devetletni Luka Dončić še vedno ugibal, kako bi lahko zalučal zanj odločno pretežko košarkarsko žogo skozi obroč. Od tedaj je preteklo veliko vode, izkušenejši as je odigral že 785 tekem med ameriško elito in dosegel 10.763 točk, mlajši je pri 69 nastopih in 1459 točkah, a z vrtoglavo naglico ubira bližnjice proti vrhu. Ena od zanimivejših etap v njegovi karieri pa bo drevišnje prvo merjenje moči z Dragićem v Miamiju.

Najboljša slovenska košarkarja pričakujeta prvi slovenski derbi v 73. sezoni lige NBA, ki se bo začel ob 0.30 po našem času, z mešanimi občutki. Vročica je precej uspešnejša od Dallasa in se z vsemi močmi poteguje za uvrstitev v končnico prvenstva, a je na domačem parketu izgubila pomemben floridski obračun z Orlandom (99:104), v katerem je Dragić zmogel le dve točki ob metu 1:6. Dončić se je medtem že navadil na poraze, saj je v zadnjih 19 tekmah okusil le tri zmage, toda v finišu kandidature za najboljšega novinca sezone si težko privošči slab večer. Proti Sacramentu (121:125) se je tako izkazal s sedmim trojnim dvojčkom v sezoni (tretjim v zadnjih petih nastopih), saj je zbral 28 točk, 12 skokov in 12 asistenc ob skupnem metu iz igre 9:20, čeprav je zgrešil vseh devet poskusov za tri točke.

Nasploh je Dončić začel opazno popuščati pri trojkah, saj je marca v 12 tekmah padel na izkoristek 20:94 ali pičlih 21,5 odstotka. Pred tem je bilo njegovo najnižje mesečno povprečje 30,6 odstotka (januarja), najvišje pa 40 % (oktobra). Zdrs lahko pripisujemo vse hujši utrujenosti, vse bolj osredotočenim tekmecem pri obrambnih nalogah, tokrat pa tudi lažji poškodbi levega kolena, zaradi katere ga je trener Rick Carlisle uvrstil med vprašljive pred soočenjem s kalifornijskimi Kralji. A je stisnil zobe in dal vetra moštvu, ki je na lanskem naboru izbiralo drugo po vrsti, a se namesto zanj odločilo za krilnega centra Marvina Bagleyja, ki zdaj igra s povprečjem 14,7 točke in 7,3 skoka.

image
Najboljša slovenska košarkarja se zelo dobro razumeta. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Potrebe Vročice v ospredju


Dončićevi motivi v Miamiju bodo večplastni. Nedvomno bo užival v srečanju z Dragićem, s katerim sta nazadnje skupaj stala na parketu v finalu zadnjega EP. Takrat sta oba – prvi zaradi poškodovanega gležnja, drugi zaradi krčev – morala spremljati odločilne trenutke dvoboja s Srbijo s klopi, toda podvig v Istanbulu ju je nedvomno povezal za vse življenje. Na igrišču pa vendarle ne poznata prijateljev in mlajši as bo zagotovo storil vse, da bi se Dallas oddolžil Miamiju za februarski poraz s 101:112. Vsak uspeh mu lahko pač dodatno obogati življenjepis pred zadnjima tednoma njegove krstne sezone v ligi NBA, nato pa bo do konca junija čakal na razglasitev novinca leta.

Dvoboj pred veliko množico slovenskih navijačev na tribunah bo imel pravi tekmovalni naboj le za domačo zasedbo, ki je zdrsnila na 9. mesto v vzhodni konferenci lige NBA, vendar pred zadnjimi osmimi nastopi zaostaja le za dve zmagi za 6. Brooklynom. Prioritet se dobro zaveda tudi Dragić, ki je bil v prejšnjih sedmih sezonah vedno član začetnih peterk svojih moštev, letos pa je zaradi poškodb odigral le 28 tekem in na 14 vstopil v igro s klopi. Ali je pri 32 letih sprejel vlogo »šestega moža«?

»Prilagodil sem se, ker bolj kot vse drugo obožujem zmage. Zavedam pa se tudi, da še nisem stoodstotno nared in da ne bi mogel igrati 30 ali 35 minut na tekmo. Tudi v prihodnje bom počel, kar bo najbolj koristilo moštvu, čeprav se še vedno navajam na novo vlogo. Ko naknadno vstopam v igro, se na parketu srečujem z drugimi košarkarji, kot sem se v začetni peterki, nove razmere pa imajo tudi svoje prednosti. Preden me trener pošlje v ogenj, lahko s klopi proučim tekmečevo taktiko, na parketu pa lahko tudi hitro izkoristim, da je nasprotno moštvo do tedaj že izkoristilo bonus štirih osebnih napak,« ocenjuje Dragić.
Za koliko minut se bo na parketu srečal z Dončićem, bomo videli drevi.