Državni prvaki z Danci zaostajali že 30 točk

Košarkarski pokal FIBA: v nadaljevanje evropske sezone le Krka, potem ko je Tajfun sinoči izgubil.

Objavljeno
02. december 2015 23.57
suhadolnik košarka
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Medtem ko so košarkarji Tajfuna do sinoči še ohranjali pičle možnosti za napredovanje v drugi krog pokala FIBA, so si vrata sinoči zaprli kar sami. Le ob morebitni zmagi bi namreč z upanjem še čakali na razplete v drugih skupinah, a so prepričljivo izgubili proti danskim podprvakom. V drugi krog je od štirih slovenskih moštev tako napredovala le Krka.

Slovenska moštva so tako v 24 tekmah prvega dela zabeležila devet uspehov, od tega so jih Novomeščani s štirimi zmagami prispevali skoraj polovico, Zlatorog in državni prvaki iz Šentjurja po dva, slednji proti irski zasedbi Hibernia, ki se je od Evrope poslovila z nizom šestih porazov. Ob sinočnjem dvoboju z danskimi podprvaki pa je bilo kar težko verjeti, da so na parketu slovenski prvaki. Šentjurčani so namreč po uvodnem vodstvu povsem podlegli igri gostov, s katerimi so se na Danskem še enakovredno kosali, a na koncu izgubili, sinoči pa se neuspešno poskusili izogniti pravi katastrofi. Če je bilo v 15. minuti še sprejemljivih 23:29, je že dve minuti pozneje njihov zaostanek poskočil na deset točk, do polčasa na 19, v 31. minuti pa že na neverjetnih 30 točk.

Veliko bolj so se navijačem prikupili Laščani, ki so sinoči z »razširjeno« klopjo na kolena spravili francoski Chalon, junak dvoboja pa je bil Jakob Čebašek, ki je osem sekund pred koncem zadel zmagoviti koš. Laščani so sicer po hladnem začetku (11:23) zaigrali precej bolje, sredi druge četrtine Francoze tudi ujeli in izenačili na 32:32, a si nobena zasedba nato ni mogla priigrati večjega naskoka. Po izmenjavah v vodstvu so sicer gostje v 38. minuti spet vodili z 62:56 in imeli večji del preostanka dvoboja nekaj točk prednosti, vendar so Laščani prav z zaključno akcijo dvoboj obrnili v svojo korist in obenem potrdili, da je bil visok poraz v Franciji (33 točk) zgolj posledica močno oslabljene zasedbe, saj na pot tedaj niso odpotovali trije nosilni igralci.

Potem ko so si že pred tem zagotovili napredovanje v drugi krog, pri Krki niso želeli tvegati morebitnega zapletanja zdravstvenega stanja pri igralcih, zato na Nizozemsko nista odpotovala Jure Lalić in Ive Ivanov, ki ima težave s hrbtom. A tudi brez dveh izkušenih nosilcev Novomeščani sinoči niso imeli težav in so le še potrdili drugo mesto v skupini, ki jim prinaša novih šest dvobojev v evropskem pokalu. Četudi so vodstvo konec prve četrtine in na začetku tretje za kratek čas izpustili iz rok, v 22. minuti je bilo celo 51:45 za domače, so v zadnjih desetih minutah po sedmih zaporednih točkah Dimca že vodili s 75:65.

Pokal FIBA se bo nadaljeval 16. t. m.