Dvignil kolajno in izgubil zadnjo bitko

Po težki bolezni preminil kondicijski trener srbske reprezentance Srđan Sarić, ki je pustil pečat tudi v slovenski košarki.

Objavljeno
01. oktober 2014 14.28
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Beograd - Srbska košarkarska reprezentanca je morala letošnje svetovno prvenstvo v Španiji odigrati brez kondicijskega trenerja Srđana Sarića, ki je zaradi vnovične borbe z zahrbtno boleznijo ostal doma, namesto da bi z izbrano vrsto odpotoval na prizorišče zanjo tako uspešnega tekmovanja, ki ga je končala s finalnim porazom proti ZDA. V imenu celotne ekipe je tedaj center Miroslav Raduljica srbski uspeh posvetil prav Sariću, ki pa je bil nanj lahko ponosen le nekaj tednov. Včeraj je namreč 36-letni kondicijski trener izgubil neenakovreden boj s kratko, a težko boleznijo.

Pokojni Sarić je v svoji uspešni karieri pustil pečat tudi v slovenski košarki, saj je nekaj časa deloval tudi v moški članski reprezentanci. Pridružil se ji je leta 2011, ko je z izbranci tedanjega selektorja Božidarja Maljkovića treniral v začetni fazi priprav na eurobasket v Litvi. Bil je tudi dolgoletni trener za telesno pripravo ženske ekipe moskovskega Spartaka in tam sodeloval z našo reprezentantko Niko Barič. »Počivaj v miru, Srđan, in hvala za vse. Pogrešala te bom,« mu je zapisala posvetilo na facebooku.

Sarić je obenem pri individualni pripravi sodeloval tudi z Matjažem Smodišem in nekdanjim kapetanom slovenske vrste Jako Lakovičem, ki je ob tragičnem dogodku zapisal: »Za vedno mi boš ostal v srcu in mislih. V čast mi je bilo delati s teboj, najino sodelovanje se je razvilo v neizmerno prijateljstvo. Nikoli ne bom pozabil, da si bil vselej, ko sem potreboval pomoč, tam zame. Počivaj v miru, Brat moj.«

Priljubljeni kondicijski trener je po vrnitvi košarkarjev v domovino še sodeloval pri proslavljanju srebrne kolajne na balkonu beograjske mestne hiše. »Ko smo ga videli na balkonu, smo vsi zajokali. Vedeli smo, v kako težkem položaju je, a smo se morali vzdržati, da nas ne bi tako žalostnih videli vsi, ki so nam prišli čestitat in rajat z nami,« je poudaril srbski reprezentant Nikola Kalinić.