Džikić: Z izjemo Partizana so v glavnem vsi še boljši kot lani

Krka v ligi ABA danes pričakuje evroligaša Cedevito, ki še ni izgubila v Novem mestu.

Objavljeno
03. oktober 2014 21.26
Trener domačih Aleksandar Džikić na tekmi Krke in Cedevite v Novem mestu, 4. januarja 2014.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Novo mesto – Krka sodi med najboljše po odzivnem času na štartu lige ABA, saj je v zadnjih štirih letih, odkar se je vrnila med regionalno elito, v prvi tekmi sezone klonila le proti evropskemu prvaku Maccabiju. Toda današnji uvodni tekmec bo le za odtenek manj neugoden. Cedevita namreč še nikoli ni klonila v Novem mestu.

Zagrebčani, ki so spomladi prvič osvojili naslov najboljšega na Hrvaškem, ob štirih zaporednih zmagah v domu slovenskega serijskega šampiona resda nikoli niso imeli lahkega dela. Zadnji dve tekmi v dvorani Leona Štuklja so dobili s pičlo točko razlike. Jusufa Nurkića (prestopil je k Denverju v ligo NBA) in Marina Baždarića (končal kariero), ki sta se uveljavila v Laškem in Tivoliju ter lani najbolj grenila življenje Krkinim košarkarjem, ni več v Cedevitini zasedbi, prav tako ne odličnih branilcev Nolana Smitha in Allana Raya. Toda skrbi niso zato prav nič manjše. Branilska vrsta podprvaka lige ABA je po prihodu Roka Lenija Ukića, Nemanje Gordića in Frana Pilepića ter okrevanju Marka Tomasa celo še močnejša kot lani ter optimistično pričakuje prvi nastop v evroligi proti Unicaji 16. t. m.

»Spored ni bil z nami prav nič prijazen, saj bomo ob začetku sezone gostili kakovostnega evroligaša. Upam, da bo dvorana polna in da bo pozdravila naše moštvo po zmagi v slovenskem superpokalu, pa tudi Cedevito, ki je sestavljena iz res odličnih košarkarjev. Zagrebčani so favoriti ne le v uvodni tekmi, ampak tudi za osvojitev naslova v ligi ABA. Mi bomo dali vse od sebe, da bi jih čim bolj namučili,« pravi Krkin trener Aleksandar Džikić, ki se zaveda, da njegovo moštvo v tej sezoni ne bo igralo na evropski sceni in da se lahko zato toliko bolj osredotoči na igranje v ligi ABA, v kateri je spomladi zasedla sedmo mesto. Dober štart bi bil za pomlajeno moštvo, ki je ostalo brez Sanija Bečiroviča, Eda Murića, Jake Klobučarja, Zvonka Buljana in Smiljana Paviča ter še vedno ne more računati na Luko Lapornika in Alexisa Wangmeneja, lepa spodbuda za šestmesečni maraton. Toda kako do živega Cedeviti?

»Vemo, da bo največja nevarnost Cedevitin 'pick'n'roll'. Če ga bomo nadzirali v takšni meri kot na superpokalni tekmi z Unionom Olimpijo, ne bomo brez možnosti. Če pa ne bomo dovolj gibljivi v obrambi, se bomo znašli v težavah. Obstajajo tudi načini, s katerimi bi se jim lahko postavili po robu v napadu, a jih seveda ne bom razkril,« ocenjuje Džikić, ki z enim očesom pogleduje tudi k sredini tekmi 2. kola proti njegovemu nekdanjemu klubu Partizanu. Ali kakovostni ustroj lige ABA Krki sploh obeta kakšno »lahko« tekmo?

»Z izjemo Partizana, ki je zašel v finančne težave, vidim kopico moštev z močnejšimi moštvi kot v prejšnji sezoni. Cedevita je evroligaški klub, Cibona je sestavila odlično ekipo, boljši kot lani so tudi Budućnost, Szolnok, Zadar, Igokea in MZT, novinec Metalac ima zanimivo zasedbo z izkušenimi košarkarji, neznanka je zame le sofijski Levski. V ligi ABA ni nikogar, ki bi ga lahko oklicali za outsiderja. Izstopala bo skupina uveljavljenih moštev, drugi pa bomo lahko premagovali vsak vsakogar, vsaj v domači dvorani,« ocenjuje Aleksandar Džikić.