Eurobasket 2013: Rems v München z vsemi zahtevanimi listinami

Pred sejo upravnega odbora FIBA Europe podpisane pogodbe s štirimi gostitelji, Slovenija plačala dodatni milijon.

Objavljeno
22. september 2012 09.17
Posodobljeno
22. september 2012 18.00
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Z manjšo zamudo, pa vendarle, so prireditelji EP 2013 včeraj zbrali podpisane pogodbe z lokalnimi gostitelji iz Ljubljane, Celja, Jesenic in Kopra. Tako so še ujeli zadnji rok, ki sta jim ga zastavila FIBA Europe in minister Žiga Turk. Listine bodo hkrati omogočile plačilo novega obroka kotizacije celinski zvezi in razporeditev sredstev za prenovo dvoran.

»Ravno pred pol ure sem govoril z generalnim sekretarjem Košarkarske zveze Slovenije Iztokom Remsom. Zagotovil mi je, da je na poti v Ljubljano in da ima v rokah vse štiri pogodbe. To je pomemben korak za evropsko prvenstvo, saj bomo lahko zdaj pripravili odredbo za plačilo zapadlega obroka osnovne kotizacije za FIBA Europe v višini milijon evrov. S temi listinami se bo Rems mirno podal v München na sestanek upravnega odbora FIBA Europe, ki bo med drugim odločal tudi o naši prošnji za znižanje dela kotizacije za partnersko sodelovanje v skupni vrednosti 3,5 milijona evrov. Tega je na svoja pleča prevzel vladni urad za komuniciranje,« je včeraj ob 14. uri potrdil Drago Balent, v. d. direktorja direktorata za šport.

Na kako velik »popust« ali zamik plačilnih rokov računa, ni želel zaupati, čeprav bi morala Slovenija poravnati nov obrok že 15. oktobra. Za razliko od marsikoga v slovenski košarkarski srenji se pač dobro zaveda, da se najboljši dogovori rodijo v diskretnem okolju. Zagotovil pa je, da bo morebitno znižanje plod osebnih sestankov s predsednikom FIBA Europe Olafurjem Rafnssonom, telefonskih stikov in tudi pisne prošnje, naj upravni odbor evropskega združenja upošteva krizne razmere, ki niso zajele le Slovenije, marveč celotno staro celino. Pa čeprav bi to pomenilo, da bi morali spustiti ceno tudi za gostiteljico EP 2015 Ukrajino, ki se je ob izboru zavezala, da bo plačala FIBA Europe osem milijonov kotizacije. Vprašanje pa je tudi, kako bo na odločitev vplival razdor na vrhu FIBA Europe. Podporniki maja razrešenega generalnega sekretarja Nara Zanolina, med katere zaradi dolgoletnega tesnega sodelovanja – nazadnje prav med kandidaturo za EP 2013 – sodi tudi slovenska zveza, so namreč večkrat izrazili nezadovoljstvo nad samovoljo Olafurja Rafnssona, ki naj bi imel na svoji strani Špance, Grke, Italijane, Francoze, Hrvate in Nemce.

»Saj razumete, da vam ne smem povedati, na kolikšno znižanje partnerske kotizacije računamo tokrat. Tudi zato, ker bi se po načelu verjetnosti nato kaj zalomilo. Pričakujemo pa razumevanje, saj so okoliščine vendarle drugačne, kot so bile leta 2010, recesija je udarila prav vse. Prav tako pa pričakujem, da bo delegacija KZS odigrala pozitivno vlogo,« je pojasnil Drago Balent. Z ljudmi, ki jih drugič prosiš za uslugo in znižanje cene, se pač ne spodobi zapletati v prepire.

Novih zastojev si v. d. direktorja direktorata za šport ne obeta niti zaradi dejstva, da bo ljubljanski mestni svet šele v ponedeljek razpravljal o rebalansu proračuna, ki bo omogočil plačilo 600.000 evrov pristojbine KZS. Prav tako ga ne vznemirja podatek, da bodo v Celju spregovorili o EP v torek. Zoran Janković in Bojan Šrot sta pač tako »močna« župana, da bi bil pravi čudež, če ne bi uživala zadostne podpore v lokalnem okolju. Celjani bodo imeli še toliko lažje delo, saj niti ne bodo plačali pristojbine niti se ne bodo potegovali za evropska sredstva za regionalni razvoj.

»Za prenovo dvoran bo na voljo 6,1 milijona evrov in vsi kandidati so predložili zahtevano dokumentacijo. Jesenice za dela v približni vrednosti šestih milijonov evrov, Koper za štiri milijone in Ljubljana za dva milijona €. Računam, da bodo vsi prejeli po 48 odstotkov želenega denarja,« je zagotovil Drago Balent.