Evroliga: po grški eri krog favoritov še ožji

 V ospredju evrolige ostajajo le klubi iz močnih ekonomij: sapo sta že izgubila Panathinaikos in branilec naslova Olympiakos.

Objavljeno
11. oktober 2012 12.41
Posodobljeno
11. oktober 2012 15.00
B. E., šport
B. E., šport

Ljubljana – Vodstvo evrolige si nenehno prizadeva, da bi dalo tekmovanju dodatne tržne razsežnosti, toda finančna kriza oža krog vrhunskih moštev. Poleti sta izgubila sapo še Panathinaikos in branilec naslova Olympiakos, ki sta se v zadnjih šestih sezonah štirikrat povzpela na Olimp, popustila je tudi Siena. In vprašanje je, doklej bodo zdržali Španci.

Začetek evropske sezone, ki se bo očitno še bolj omejila na močne ekonomije, najbolj nostalgično pričakujejo Grki. Panathinaikos je po 13 letih ostal brez čarodeja Željka Obradovića, od zlatega moštva pa sta ostala le kapetan Dimitris Diamantidis in veteran Kostas Tsartsaris. Olympiakosova zasedba je po osvojitvi evropskega in domačega naslova doživela precej manjše spremembe, toda odhod trenerja Dušana Ivkovića daje slutiti, da je klub dosegel tekmovalni in finančni zenit. In da je verjetno porabil vse zaloge znanja, bojevitosti in tudi sreče že maja v Istanbulu, ko je nadomestil 19 točk zaostanka v zadnjih 12 minutah finala s CSKA.

Že pred prejšnjima dvema sezonama si je le malokdo drznil staviti izdatnejšo vsoto na uspeh Panathinaikosa in Olympiakosa, zdaj pa neredki opozarjajo, da se obdobje čudežev končuje. Po ekonomskih računicah naj bi se postopno začela era Rusov in Turkov, Španci pa bodo vztrajali na fronti, dokler bodo uživali podporo nogometnih klubov. CSKA je po velikem razočaranju sicer izgubil Andreja Kirilenka, ki se je vrnil v ligo NBA, v Minnesoto mu je sledil tudi Aleksej Šved, Darjuš Lavrinovič je odšel k Žalgirisu, Jamont Gordon h Galatasarayu, Ramunas Šiškauskas pa se je upokojil. Toda po treh letih se je v Moskvo vrnil trener Ettore Messina, ki je s CSKA zmagal v evroligi v letih 2006 in 2008, ter obudil novo upanje. Vprašanje pa je seveda, če bodo Aaron Jackson (lani Bilbao), Sonny Weems (Žalgiris), Drew Nicholas (Milano), Zoran Erceg (Bešiktaš) in Vladimir Micov (Cantu) dovolj dobre zamenjave in če bosta Miloša Teodosića končno srečala pamet in odgovornost.

Maccabi je nadomestil Soflokisa Schortsanitisa (odslej Panathinaikos) z Giorgijem Šermadinijem (Cantu), poslovili so se še Keith Langford, Richard Hendrix (oba Milano), še vedno prosti Theodoros Papaloukas in David Blu. Pri 32 letih si je vzel sezono dopusta, saj želi dokončati študij na univerzi Južna Kalifornija, ki jo je ustanovil njegov praprapraded Isaias Hellman. David Blatt je pripeljal v Tel Aviv novo pošiljko Američanov, čigar imena zaenkrat še ne povedo veliko, realno pa bodo težko pripravili revolucijo na evropskih igriščih.

Ostajajo torej Barcelona, ki je klonila v obeh uvodnih tekmah DP, a v prijateljski tekmi z 99:85 ugnala Dallas brez Dirka Nowitzkega, Real, ki je izgubil Anteja Tomića (Barcelona), a vnovič privabil Rudyja Fernandeza, vedno ambiciozni, a hkrati premalo konkretni Anadolu Efes (močnejši za Jordana Farmarja in Semiha Erdena iz lige NBA) in sila prodorni Fenerbahče. Na papirju je pridobil ogromno – Mika Batista in Romaina Sata iz Panathinaikosa, Davida Andersena, Boja McCalebba in trenerja Simoneja Pianigianija iz Siene – in v petek premagal Boston s 97:91. Kolikšna je njegova prava uporabna moč, pa bomo videli že prihodnji petek v Stožicah.