Evroliga: Prvak ponudil priložnost za igro, ne pa tudi za uspeh

Košarkarji Uniona Olimpije so danes sklenili nastope v enajsti sezoni evrolige. Na gostovanju v Barceloni so izgubili z 58:76 in tako sklenili sicer uspešne nastope v tem tekmovanju, kjer so se po šele sedmih letih prebili med najboljših 16 ekip.

Objavljeno
03. marec 2011 23.10
B. E., šport
B. E., šport
Barcelona - Slovenskim košarkarskim moštvom sta v zadnjem času očitno usojena dober začetek in bistveno manj uspešen finiš v tekmovanju. Potem ko je državna reprezentanca na lanskem svetovnem prvenstvu v Turčiji pokvarila prijeten vtis s tremi zaporednimi porazi v zadnjih tekmah, se je po njej delno zgledovala tudi Union Olimpija. V uvodnem delu evrolige je dosegla šest zmag v desetih kolih, ob začetku »top 16« dodala še uspeh v Rimu, nato pa nanizala pet porazov s skupnim primanjkljajem 88 točk.

Zadnji udarec v evropski sezoni so ji zadali prvaki evrolige iz Barcelone, ki so si že pred tednom zagotovili prvo mesto v skupini F in se niso naprezali z vsemi močmi, vendar so brez težav unovčili svojo kakovostno prednost pred močno oslabljeno ljubljansko zasedbo z zgolj desetimi možmi. Jure Zdovc je še pred začetkom zatona njegovega moštva večkrat potarnal, da so slovenski ljubitelji košarke tako zahtevni in neučakani, kot da bi imela Union Olimpija podoben finančni in kadrovski potencial kot Barcelona. Toda ob včerajšnjem dvoboju v dvorani Blaugrana so se gledalci spraševali, kako si lahko gostje privoščijo toliko rokad. Nastopili so namreč brez petih igralcev s prve tekme istih tekmecev v Stožicah, od tega brez dveh članov standardne začetne peterke: Marqueja Perryja, Klemna Lorbka in Kevinna Pinkneyja, ki so že zapustili klub, ter poškodovanih Dina Muriča in Vlada Ilievskega. Toda pojasnjevanje, da je šlo domala v vseh primerih za »višjo silo«, da je razlika med kakovostjo in množičnostjo pri košarki izjemno pomembna ter da sta se pred petimi tedni od manjkajočih vpisala med strelce le Ilievski in Pinkney (skupaj sta dosegla 13 točk), bi bilo odveč. Dvoboj je imel namreč že kar revijalni značaj - domala brez prekinitev, osebnih napak in minut posveta -, ki ga je izkoristila tudi domača zasedba in vseh 40 minut pustila na klopi svojega prvega zvezdnika Juana Carlosa Navarra, strelca 27 točk v Stožicah, in s kapalko odmerila igralne minute Erazmu Lorbku. Zato pa se je lahko denimo izdatno naigral Jaka Lakovič in odlično izkoristil priložnost, kot se spodobi za kapetana slovenske izbrane vrste.

Spremembe pri Unionu Olimpiji so bile seveda veliko bolj dramatične. Vlogo dirigenta je večinoma opravljal 18-letni Jan Špan, ki je do včeraj odigral le šest evroligaških minut, vendar se je pogumno (in z razumljivimi napakami) spopadel z dve leti starejšim Rickyjem Rubiom. Že v 7. minuti pa je vstopil v igro tudi Aloysius Anagonye, ki je nazadnje okusil igro na evropski ravni 17. novembra proti Valencii in nato kmalu izpadel celo iz Olimpijine dvanajsterice. Da je zaigral kot navit, verjetno ni treba posebej poudarjati, prav tako, da je bila z letala opazna razlika v motivaciji večine košarkarjev v obeh moštvih. Ugnati evropskega prvaka na njegovem parketu je pač vedno podvig, končati drugi del evrolige brez poraza pa je le podatek za statistike. Barcelona je vendarle ponudila gostom le priložnost za enakovredno igro v večjem delu dvoboja, ne pa tudi za uspeh.

Po izenačeni prvi četrtini in vodstvu Uniona Olimpije ob začetku drugega dela tekme s 23:21 je domače moštvo zaigralo le za odtenek bolj zavzeto ter se odlepilo na 35:27, vendar še ni zmoglo odločilnega pobega. Kot klasični rutinerji, ki se zavedajo svojih sposobnosti, so domači preprosto čakali na svojih pet minut, povsem drugače kot uspeha lačni Maccabi. To je najprej omogočilo Ljubljančanom, da so navzlic bledi predstavi nižjih strelcev držali stik vse do finiša tretje četrtine s koši Gorana Jagodnika (za tri 3:4), Kennyja Gregoryja, Damirja Markote in Anagonya. Še v 29. minuti je semafor kazal pičlih 44:41 za gostitelje, ki so se nato le zganili pod plazom kritik njihovega nezadovoljnega trenerja Xavierja Pascuala. Po tretji Lakovičevi trojki so Katalonci vstopili v zadnji del dvoboja z naskokom sedmih točk in ga dokaj hitro tudi podvojili, zadnjih deset minut pa so odločili v svojo korist s 25:14, kar zgovorno priča, kakor so stopnjevali ritem igre.

Barcelona - Union Olimpija 76:58 (21:19, 35:31, 51:44)

* Dvorana Blaugrana, gledalcev 4000, sodniki: Jovčić (Srbija), Sahin (Turčija), Anastopulos (Grčija).
* Regal FC Barcelona: Sada 4, Rubio 4 (2:2), Lakovič 12, Perović 9 (3:4), Vazquez 10 (2:4), Ingles 10, Ndong 9 (1:2), Morris 8, Anderson 2, Grimau 8 (0:2).
* Union Olimpija: Gregory 13, Anagonye 9 (1:3), Salin 3, Jagodnik 13, Šermadini 6, Markota 9 (1:2), Ožbolt 2, Udrih 3 (1:2).
* Prosti meti: Regal FC Barcelona 8:14, Union Olimpija 3:7.
* Met za dve točki: Regal FC Barcelona 22:34, Union Olimpija 20:45.
* Met za tri točke: Regal FC Barcelona 8:18 (Lakovič 4, Morris 2, Ingles 2), Union Olimpija 5:14 (Jagodnik 3, Gregory, Salin).
* Skoki: Regal FC Barcelona 30 (24 + 6), Union Olimpija 33 (20 + 13).
* Osebne napake: Regal FC Barcelona 18, Union Olimpija 22.
* Pet osebnih: /.

Drugi izidi:
Skupina E:

Lietuvos Rytas - Caja Laboral 68:77
Unicaja - Panathinaikos 61:77

Skupina F:
Regal Barcelona - Union Olimpija 76:58
Lottomatica Rim - Maccabi Electra 82:69

Skupina G:
Efes Pilsen - Partizan 65:67
(Boštjan Nachbar ni igral za Efes)
(Jaka Klobučar 5 točk v 22 minutah za Partizan)
Real Madrid - Montepaschi Siena 77:95
(Mirza Begić 12 točk v 11 minutah za Real Madrid)

Skupina H:
Power E. Valencia - Fenerbahče Ülker 82:68
(Emir Preldžić 20 točk v 21 v minutah za Fenerbahče)
Olympiacos - Žalgiris 78:64
(Rašo Nesterovič 20 točk, 4 skoke v 23 minutah za Olympiacos)