Evroliga: Unics ponižal Union Olimpijo in končal sanje o »top 16«

Košarkarji Uniona Olimpije so v petem kolu doživeli še četrti poraz, saj jih je s kar 81:51 odpravil Unics Kazan.

Objavljeno
17. november 2011 14.38
Posodobljeno
17. november 2011 15.59
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Kazan - Košarkarji Uniona Olimpije so na gostovanju pri ruskemu Unicsu iz Kazana v petem kolu doživeli enega izmed najhujših porazov v zadnjih letih in si tudi zelo otežili napredovanje med najboljših 16 moštev stare celine.

V prvem polčasu so zmaji še uspeli držati korak z ruskimi tekmeci, nato pa je sledil katastrofalni drugi polčas, ko so dosegli le 17 točk (!). Pri Olimpiji je bil najbolj razpoložen Ratko Varda, ki je dosegel 13 točk, na nasprotni strani je bil z 20 točkami neustavljiv Terrell Lyday. Ljubljančani bodo v naslednjem krogu gostovali pri Barceloni, tekma bo na sporedu 24. novembra.

Varda pod košom razred zase

Zmaji so tekmo pričeli izjemno in že v prvih minutah na krilih Greena (pet točk) napravili delni izid 7:0. Domači strateg Pašutin je odreagiral z minuto odmora, ki je takoj obrodila sadove. Ruski košarkarji so namreč ob prihodu na parket odgovorili s serijo osmih točk (8:7). V nadaljevanju sta imeli obe ekipi strelski mrk, ki ga je prekinil prebujeni Varda (10:13). Olimpijin center je namreč v prvi četrtini dosegel kar devet točk in bil najbolj zaslužen za vodstvo ob koncu prve četrtine (18:20).

Terrel v prvem polčasu dosegel že 19 točk

Na začetku druge četrtine je Thompson zamenjal Vardo, kar pa se je izkazalo za napačno odločitev, saj so košarkarji Kazana vztrajno višali prednost. Pri izidu 28:22 je Filipovski zahteval minuto odmora, po kateri je Green z novo trojko znižal le na tri točke zaostanka.

Gostitelji so zahvaljujoč slabi obrami Olimpije zlahka prihajali do odprtih metov in spet pobegnili na plus +7. Sredi četrtine je v igro spet prišel Varda, ki se je takoj vpisal med strelce. Pri Unicsu je bil nerešeljiva uganka Terrel (v prvem polčasu 19 točk!), ki je po novi trojki popeljal svojo ekipo do vodstva s 37:29. Slabih 30 sekund pred koncem je svojo prvo trojko zadel Blažič in postavil izid polčasa (39:34).

Le pet točk zmajev v tretji četrtini

Ruski košarkarji so drugi polčas odprli sanjsko. V le dobrih treh minutah so zadeli kar štiri meta izza črte in si priigrali visoko prednost (51:36). Na nasprotni strani so bili zmaji na parketu izgubljeni, saj so zgrešili vse mete, hkrati pa igrali tudi slabo v obrambi.

Ruski niz je s prodorom pod koš prekinil Woodside, Filipovski pa je zahteval minuto odmora. Tudi krajša prekinitev ni koristila Olimpija, saj so gostitelji še naprej zadevali kot za stavo in na odmor odšli s prednostjo 61:39.

Zadnja četrtina za pozabo

Zadnjo četrtino bodo varovanci Saša Filipovskega skušali čim prej potisniti v pozabo. Priča smo bili eni najbolj katastrofalnih predstav v zadnjih letih, saj so košarkarji Uniona Olimpije v zadnjem delu zmogli le 12 točk. Pričeli so dobro, saj je trojko zadel mladi Bertans, nato pa se je pričel šov domačih.

Slednji so povsem dominirali na domačem parketu v Kazanu in že po treh minutah igre vodili s 68:43. Priložnost je ob zaključku tekme dobil tudi Rothbart, ki je takoj dosegel koš in v nadaljevanju zadel tudi trojko in bil eden izmed redkih strelcev pri zmajih, trojko je prispeval še Ćapin - končni izid tekme je bil 81:51.

Filipovski: Naša skupina se je pokazala kot izjemno težka

»Dobro smo začeli tekmo, zato mi je tako nadaljevanje, ki smo ga prikazali v drugem polčasu, še posebej nerazumljivo. V obrambi smo bili preslabi, dovolili smo, da se je razigral odlični Lyday. Domači so zadeli praktično vse. V drugem delu tekme nas je pokopal Wilkinson, ki je zadel serijo odprtih metov z razdalje. Žal smo sedaj v težkem položaju, kar se tiče preboja v 'top 16' evrolige. Naša skupina se je pokazala kot izjemno težka in morda za našo ekipo ter našo raven igre resnično premočna, a najprej moramo analizirati sebe, potem pa govoriti o drugih,« je po tekmi za STA dejal trener zmajev Sašo Filipovski.

Evroliga, 5. kolo:

Skupina D:

Unics Kazan - Union Olimpija 81:51 (39:34)

Galatasaray - Barcelona 66:70

(Jaka Lakovič za Galatasaray igral 22 minut in v tem času dosegel 3 točke, 2 podaji in imel tudi 2 skoka; Erazem Lorbek je za Barcelono igral 24 minut in zbil s 14 točkami najboljši strelec, zbral pa je tudi dva skoka in ukradeno žogo).

Montepaschi Siena - Asseco Prokom 84:73

Vrstni red: Barcelona 10 točk, Montepaschi Siena 9, Galatasaray in Unics Kazan po 8, Union Olimpija 6 in Asseco Prokom 5.

Skupina C:

Maccabi Tel Aviv - Spirou 69:59

Armani Milano - Partizan 65:69

Real Madrid - Anadolu Efes 104:84

(Mirza Begić igral 12 minut za Real Madrid in dosegel 4 točke; Saša Vujačić igral 27. minut za Efes in dosegel 8 točke, 2 skoka in 2 podaji)

Vrstni red: Maccabi 9, Real Madrid in Partizan po 8, Armani Milano in Anadolu Efes po 7, Spirou 6.

Skupina B:

Brose Baskets - Panathinakos 79:76