Evroliga: pet trojk Greena dovolj za prvo zmago Uniona Olimpije

Košarkarji Uniona Olimpije so v tretjem kolu prišli do prve zmage v evroligi, saj so Asseco Prokom ugnali s 70:62.

Objavljeno
02. november 2011 15.40
Posodobljeno
02. november 2011 18.27
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Košarkarji Uniona Olimpije so po porazu proti Barceloni in Sieni v tretjem kolu vendarle razveselili svoje navijače, saj so v Stožicah ugnali Adecco Prokom s 70:62. Najbolj razpoložen strelec pri zmajih je bil Danny Green, ki je dosegel 23 točk (met za tri 5/7), na nasprotni strani je bil učinkovit Alonzo Gee (13 točk).

Prihodnji teden v Stožice prihaja turški Galatasaray, za katerega igra tudi slovenski reprezentant Jaka Lakovič.

Zmaji povedli po treh zaporednih trojkah

Union Olimpija je tekmo pričela s peterko Ćapin, Varda, Murič, Thompson in Green. Obe ekipi sta bili v prvih minutah nekoliko previdni, prvi koš je dosegel Green, ki je zadel trojko. Presenetil je tudi Varda, ki je v prvih minutah dvakrat poizkusil z metom za tri točke, a oba zgrešil.

Izid je bil vseskozi izenačen, po petih minutah igre pa je Ćapin zadel drugo trojko za vodstvo s 12:9. Po minuti odmora so zmaji prvič povedli s +6, novo trojko je zadel Salin (15:9). Serija trojka se je nadaljevala še naprej, četrto je iz tretjega poizkusa prispeval Varda (18:9), gostujoči strateg je odreagiral z novim time outom.

Gostitelji so uspeli zadržati prednost desetih točk vse do konca četrtine, ki se je zaključila z izidom 25:16.

Razigrani Green nerešljiva uganka za Poljake

Agresivna obramba v uvodu druge četrtine je presenetila poljsko moštvo, saj so napravili številne napake in prvi točki dosegli šele po štirih minutah igre. Nekoliko bolj uspešni so bili Ljubljančani, naprej je za 27:16 z razdalje zadel Bertans, med strelce pa se je nato vpisal še Blažič (+13), sledila je minuta odmora na zahtevo poljskega trenerja.

Po prihodu na parket je svojo drugo trojko zadel Green, a mu je takoj z isto mero vrnil Gee (32:23). Luknjičasto poljsko obrambo je z novim točkam kaznoval Wooside, nato pa je minuto odmora vzel še Filipovski. Sledile so minute gostov, ki so se približali le na šest točk zaostanka, a je s tretjo trojko njihov nalet zaustavil Green (37:28).

Toda tudi gosti so uspeli zadeti izza črte, spet je bil natančen Gee, vrnil je Ćapin, izid polčasa pa so s košem v zadnjih sekundah postavili gostje (40:33).

Prokom prišel le na -3

Green je z izjemno igor nadaljeval tudi v drugem polčasu, saj je v prvih minutah prispeval novi dve trojki in bil pri že pri 17 točkah. Po hitrem protinapadu, ki ga je s polaganjem na drugi obroč zaključil Čapin, je Olimpija spet prišla do nekoliko višje prednosti (48:36), poljski trener je pričakovano zahteval minuto odmora.

Napotki so bili očitno dobri, saj so Poljaki uspeli znižati zaostanek le na -6. Najprej je trojko zadel Seweryn, sledila sta dva zgrešena meta Varde za tri točke, nato pa je bil izza črte natančen še Gee (48:42) - Filipovski je zahteval time out.

Košarkarji Olimpije so imeli še naprej težave v napadu, kjer so izgubili vsaj štiri žoge, Prokom je po novi trojki Seweryna znižal zaostanek le na -3. Toda nato so se vendarle prebudil varovanci Filipovskega in po nekaj zaporednih točkah spet ušli na +10 (55:45).

Rothbart dobro nadomestil Vardo

Tudi zadnjo četrtino so zmaji pričeli zelo dobro in si hitro uspeli priigrati najvišjo prednost na tekmi. Najprej je svojo drugo trojko zadel Murič, nato pa je osmo točko dosegel še Rothbart (63:47), ki je prikazal eno najboljših predstav v zeleno-belem dresu.

Ko je že kazalo, da bo Olimpija vendarle prišla do prve zmage v novi sezoni, so košarkarji Prokoma naredili delni izid 7:0 in slabe tri minute pred koncem zaostanek zmanjšali le na -6 (65:59). Gee je v naslednjem napadu lepo prodrl pod koš, a k sreči zgrešil zanesljivo polaganje, na nasprotni strani je oba prosta meta zadel Green. Minuto pred koncem je trojko zadel še Woodside in Union Olimpija je prišla do prve zmage v novi sezoni evrolige s 70:62.

Evroliga, 3. kolo:

Skupina D:

Union Olimpija - Asseco Prokom 70:62

Montepaschi Siena - Galatasaray 103:77

(Jaka Lakovič je dosegel 9 točk in 3 podaje v 23 minutah igre za Galatasaray)

Unics Kazan - Barcelona (v četrtek ob 17. uri)

Vrstni red:

1. Barcelona 2 2 0 +49 4

2. Montepaschi Siena  2 2 0 +30 4

3. Galatasaray 2 1 1 0 3

4. Unics Kazan 2 1 1 -4 3

5. Asseco Prokom 2 0 2 -31 2

6. Union Olimpija 2 0 2 -44 2

Skupina A:

Caja Laboral - Olympiacos 81:79

Skupina B:

Zagreb - CSKA Moskva 47:89

(Sašo Ožbolt je za Zagreb igral dobrih 10 minut in zbral dva skoka in podajo)